Παστιέρα Ναπολιτάνα

Μια απολαυστική Ιταλική γλυκιά τάρτα!




Υλικά

Για την γέμιση

500 γρ ανθότυρο
1 φλιτζάνι γάλα πλήρες
4 αβγά
5-6 κουταλιές της σούπας σταφίδες
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας ανθόνερο
Το ξύσμα απο δυο πορτοκάλια
2 βανίλιες σκόνη
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ

Για την ζύμη

3 φλιτζάνια αλέυρι
1/2 φλιτζάνι ζάχρη
200 γρ βούτυρο
3 κρόκοι αβγών

Διαδικασία
Ετοιμάζουμε την ζύμη, χτυπώντας στο μιξερ το βούτυρο με την ζάχαρη και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλευρι και του κρόκους. Σταματάμε το μιξερ και ζυμώνουμε με τα χέρια την ζύμη εωσοτου γίνει ελαστική και απαλή. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφηνουμε στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.
Ξεκινάμε την γέμιση. Χωριζουμε τους κρόκους απο τα σπράδια απο τα τεσσερα αβγά. Χωρίζουμε την ζάχαρη σε δυο μέρη. Σε μια κατσαρόλα ζεσταινουμε το γάλα και προσθέουμε ανακατευοντας τις βανίλιες και το ξύσμα των πορτοκαλιών. Σε ενα βαθύ πιάτο χτυπάμε την μισή ζάχαρη με τους 2 κρόκους και το κορν φλάουρ και στην συνέχεια ριχνουμε το μίγμα ανακατευοντας ζωηρά στο ζεστό γάλα. Προσθέτουμε και τους υπόλοιπου κρόκους και συνεχίζουμε το ανακάτεμα εωσοτου η κρέμα μας αρχίζει να πήζει. Μολις πηξει αφαιρούμε ο σκέυος απο την φωτιά. Ριχνουμε στην κρέμα το τυρί, το ανθόνερο, την υπόλοιπη ζάχαρη, τις σταφίδες και ανακατευουμε.
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μιξερ σε σφιχτή μαρέγκα και αναμυγνύουμε με την κρέμα ανακατευοντας απαλά με κινήσεις απο κάτω προς τα πάνω.
Βουτυρώνουμε καλά και αλευρώνουμε μια ταρτιέρα. Ανοιγουμε την ζύμη με πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού και στρώνουμε στην ταρτιέρα. Κοβουμε την ζύμη που περισσεύει απο τα τοιχώματα και την κόβουμε σε λωρίδες για να σκεπάσουμε μετά την τάρτα όπως κάνουμε στην πάστα φλώρα.
Αδειάζουμεμ την γέμιση στην τάρτα και τοποθετούμε τις λωρίδες της ζύμης κάθετα και διαγώνια.
Ψηνουμε στους 180 βαθμούς για 1 ώρα και σερβίρουμε το γλυκό πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη.

Καλή επιτυχία

Λογάκια για την μαρέγκα.
Για την μαρέγκα ξέρω ότι για να πετυχουμε μια σφιχτή μαρέγκα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ενα εντελώς στεγνό μεταλικό ή inox σκέυος στο οποίο θα την χτυπησουμε και επίσης μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλατάκι το οποίο και αυτό βοηθάει στο δέσιμο..

Το γλυκό το είδα στο Gourmet Ιανουαρίου 2009 "Οι καλύτερες συνταγές της χρονιάς" και την εκτέλεση την έκανε ο Βαγγέλης Δρίσκας.