Ριζότο με Σπαράγγια και Μαριναρισμένος Σολομός με Σάλτσα Λεμονιού




Elegant, νόστιμο, ελαφρύ και υγιεινό.


Υλικά για το ριζότο


1 ματσάκι σπαράγγια πράσινα
1 1/2 κούπα ρύζι καρναρόλι ή Καρολίνα
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας καρυδόψιχα κοπανισμένη
1/2 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
4 κουταλιές της σούπας λευκό ξηρό κρασί
Το ξύσμα και τον χυμό από ένα λεμόνι
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα
3 κούπες νερό
Αλάτι - Πιπέρι


Υλικά για τον σολομό


4 φιλέτα σολομού
100 ml εξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 λεμόνι τον χυμό του
2 κλαράκια θυμάρι
1/2 κρεμμύδι
1/2 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
2 κουταλιές της σούπας λευκό ξηρό κρασί
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ




Διαδικασία


1ο στάδιο - Μαρινάρισμα
Ξεκινάμε με το μαρινάρισμα του σολομού, βάζοντας σε ενα σκεύος τα φιλέτα, τα οποία περιχύνουμε με το ελαιόλαδο το λεμόνι, το θυμάρι και λίγο πιπέρι.
Σκεπάζουμε με μεμβράνη ή καπάκι και αφήνουμε τα φιλέτα στο ψυγείο για 2 ώρες. Στην μια ώρα τα βγάζουμε τα γυρίζουμε και τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο.


2ο στάδιο
Μετά τις 2 ώρες, στραγγίζουμε και ψήνουμε τον σολομό σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-190 βαθμούς για 15 - 20 λεπτά. Σε ενα τηγανάκι σοτάρουμε στο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε μια κουτάλα απο την μαινάδα των ψαριών και αφήνουμε να βράσει καλά. Αραιώνουμε το κορν φλάουρ σε μισό ποτηράκι κρύο νερό και το προσθέτουμε στην σάλτσα. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει. Δοκιμάζουμε για αλάτι και πιπέρι. 


3ο στάδιο - Ριζότο
Βάζουμε το νερό σε κατσαρόλα και το αλατίζουμε. Ανάβουμε την φωτιά μας σε μέτρια προς δυνατή ένταση και μόλις το νερό βράσει, ρίχνουμε μέσα τα σπαράγγια (αφού τα έχουμε κόψει στο κάτω σκληρό μέρος τους) και τα αφήνουμε να βράσουν 5 λεπτά.
Τα βγάζουμε απο την κατσαρόλα - κρατώντας τον ζωμό - και τα ξεπλένουμε κάτω απο κρύο νερό να σταματήσει ο βρασμός τους. Στην συνέχεια τα κόβουμε σε κομμάτια και τα αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια μεγάλη πλατιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τα καρύδια, το κρεμμύδι και το σκόρδο να γυαλίσουν και στην συνέχεια ριχνουμε και το ρυζι. Το φέρνουμε μερικές βόλτες και σβηνουμε με το κρασί. Ανακατεύουμε έως ότου εξατμιστούν τα υγρά και ρίχνουμε κουτάλα - κουτάλα απο τον ζεστό ζωμό οπου έβρασαν τα σπαράγγια. Ανακατεύουμε συνέχεια και οταν βλέπουμε ότι απορροφάται ο ζωμός , προσθέτουμε κ άλλο.
Όταν το ρύζι είναι έτοιμο (η όλη διαδικασία με το ρύζι κρατάει περίπου 18 λεπτά) ρίχνουμε τα σπαράγγια και ανακατεύουμε. Κρατάμε μερικές κορυφές για την διακόσμηση.
Κατεβάζουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού ανακατεύοντας. Τέλος συμπληρώνουμε με την παρμεζάνα και ανακατευουμε εκ νεου.


Καλή επιτυχία!