Μεσογειακή Τάρτα



Το Σαββατοκύριακο μυρισε Μεσόγειος στην γειτονιά μου...

Υλικά


5 λωρίδες καπνιστό μπέικον
3-4 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες

8-10 ελιές ψιλοκομμένες
3-4 αγκινάρες φρέσκιες η κατεψυγμένες ή σε κονσέρβα *

1/2 ξερό κρεμμύδι στον τρίφτη
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη (αφαιρούμε το φύτρο)
2 κουταλιές της σούπας βασιλικό ψιλοκομμένο
150 γρ σκληρη φέτα σε κομματάκια

100 γρ μοτσαρέλα τριμμένη
1 κούπα γάλα
2 αβγά

Αλάτι πιπέρι
Λιγες σταγόνες λεμονιού για το τέλος.



Για την ζύμη

220 gr Αλεύρι για όλες τισ χρήσεις

100 γρ βούτυρο
1 αβγό

3-4 κουταλιές της σούπας νερό



Διαδικασία



Ξεκινάμε με την ζύμη μας κοσκινίζοντας το αλεύρι σε ενα μπολ. Προσθέτουμε τα κομματάκια απο το βούτυρο και τρίβουμε με τα δάχτυλα το αλεύρι με το βούτυρο. Στο τέλος η ζυμη θα γίνει σαν ψίχουλα ψωμιού.
Ριχνουμε το αβγό και το νερό και πατάμε την ζύμη 3-4 φορές να αναμιχθούν τα υλικά. Δεν ζυμώνουμε πολύ την ζύμη γιατι θα σφίξει.  Την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την αφηνουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε την γέμιση.   
Αν χρησιμοποιήσουμε φρέσκες αγκινάρες τις καθαρίζουμε (Δείτε εδώ πως ) και τις βράζουμε σε ενα κατσαρολάκι με νερό και τον χυμό απο μισό λεμόνι για 15 λεπτά. Τις στραγγίζουμε και τις κρυώνουμε με τρεχούμενο νερό.
Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά χωρίς λάδι το μπείκον κομμένο σε κομματάκια, το αφαιρούμε μολις ξεροψηθεί λίγο και το αφηνουμε σε χαρτί κουζίνας. Πετάμε το λάδι απο το μπείκον, σκουπίζουμε το τηγάνι και σοτάρουμε  με ελάχιστο ελαιόλαδο το κρεμμύδι με το σκόρδο και τον βασιλικό.  Στο τέλος προσθέτουμε και τις ψιλοκομμένες λιαστές ντομάτες και ανακατεύουμε. Αφηνουμε στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία. 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω.
 
Στρώνουμε στο ταψάκι μας ή την ταρτιέρα αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ανοιγουμε την ζύμη να καλύψει και τα τοιχώματα του ταψιού.  Την ζύμη μπορουμε να την ανοίξουμε είτε με πλάστη είτε να την απλώσουμε σιγά σιγά με τα χέρια μας.

 Τρυπάμε την ζύμη σε διάφορα σημεία με ενα πιρούνι και την ψηνουμε έτσι σκέτη για 15 λεπτά. 
Εντωμεταξύ χτυπάμε τα αβγά με το γάλα και προσθέτουμε τα τυριά, τις αγκινάρες, τις ελιές, το μπείκον, το μείγμα με τις λιαστές ντομάτες και ανακατευουμε. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς.
Μετά το τέταρτο βγάζουμε το ταψί απο τον φουρνο, προσθέτουμε και στρώνουμε την γέμιση. 

Ψηνουμε την τάρτα για 25 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινήσει η γέμιση. Οταν ειναι έτοιμη, την βγάζουμε απο τον φούρνο και ριχνουμε μερικές συταγόνες λεμόνι σε διάφορα σημεία της.
Την αφηνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.



Καλή επιτυχία!

Λογάκια

*Αν πάρετε τα αγκιναράκια που υπάρχουν σε κονσέρβα τότε θα τα στραγγίσετε και θα τα ξεπλύνετε πολύ καλά. Αν ειναι δυνατόν, αφηστε τα για μια ώρα σε νερό.
Μπορείτε αντι για αγκινάρες να χρησιμοποιήσετε 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένη κάππαρη. Επίσης πρέπει να την ξεπλύνετε καλά με νερό.