Δροσερό αναψυκτικό απο βερίκοκα και εύκολη μαρμελάδα.




Καιρος να δροσιστουμε με ένα σπιτικό αναψυκτικό απο βερίκοκα και με τα περισσέυματα φτιάχνουμε μια μαρμελάδα για τον χειμώνα !
Στην ουσία φτιάχνουμε ενα σιρόπι απο βερίκοκα και το χρησιμοποιούμε όπως θέλουμε. Μπορουμε επίσης να φτιάξουμε με αυτό κοκτέιλ με ρούμι ή βότκα.

Υλικά


1 1/2 κιλό βερίκοκα
2-3 νεκταρίνια
Ζάχαρη
Την φλούδα απο ενα ακέρωτο πορτοκάλι
2 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
1/2 κουταλάκι κανέλα ή μοσχοκάρυδο ή κακουλέ (κάρδαμο) τριμμένο

Διαδικασία

Πλένουμε τα φρούτα και κόβουμε τα βερίκοκα στα δυο και τα 
νεκταρίνια στα τεσσερα. Πετάμε τα κουκούτσια και βάζουμε τα φρούτα σε κατσαρόλα με νερό που να τα καλύπτει άνετα. Προσθέτουμε την φλούδα του πορτοκαλιού, τα μοσχοκάρφια και σιγοβράζουμε τα φρούτα μέχρι να λιώσουν σχεδόν, να μαλακώσουν δηλαδή πολύ (μου πήρε περίπου μισή ώρα με σαράντα λεπτά). Με μια κουτάλα,  θα βάλουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε μια παλιά λεπτή μαξιλαροθήκη ακουμπισμένη σε ενα σουρωτήρι πάνω απο ενα μπολ στο οποίο θα κρατήσουμε τον χυμό. Αν γίνεται, κρεμάστε την μαξιλαροθήκη απο ένα σημείο στην κουζίνα σας και αφηστε σιγά σιγά το υγρό να στραγγίσει σε ενα μπολ. 
Αν δεν μπορειτε να την κρεμάσετε, βάλετε την μαξιλαροθήκη σε τριπητό το οποίο θα προσέξετε να μην ακουμπάει στο υγρό που μαζέυεται απο κάτω. Αφηνουμε μονο του το υγρό να πέφτει στο μπολ και δεν σφίγγουμε την θήκη για να το πιέσουμε να βγει πιο γρήγορα. 
Αφού έχει μαζευτεί το υγρό στο μπολ, κρατάμε τον πολτό απο την μαξιλαροθήκη σε ενα μπολ και μετράμε τον χυμό που μαζέψαμε με ενα ποτήρι και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε την μισή ποσότητα του υγρού σε ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να αρχίσει να δενει. Απο εδώ και πέρα έχουμε δυο επιλογές. Μπορουμε να αφησουμε το σιρόπι μας να βράσει να συρρικνωθεί και να δέσει καλά ωστε να το χρησιμοποιήσουμε σαν αναψυκτικό διαλυμένο με ανθρακούχο νερό, ή διαφορετικά να μην το αφήσουμε να δέσει πολύ και να το πιούμε έτσι αδυάλυτο σε ποτήρι με παγάκια.

Για την μαρμελάδα

Βάζουμε τον πολτό σε κατσαρολάκι με την ίδια ή λιγο λιγότερη ποσότητα ζάχαρης και το μπαχαρικό που θα επιλέξουμε,
να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας συχνά μέχρι το μείγμα να σκουρήνει και να δέσει. Στο τέλος προσθέτουμε 1-2 κουταλιές της σούπας λεμόνι. Βάζουμε την μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βαζάκια τα οποία τα έχουμε σιγοβράσει για 10 λεπτά και τα έχουμε  αφήσει να στεγνώσουν σε σχάρα μέσα σε φούρνο τον οποίο έχουμε προθερμάνει στους 150 βαθμούς και τον έχουμε σβήσει (για να κρατηθούν ζεστά τα βαζάκια όταν θα τα γεμίσουμε με την ζεστή μαρμελάδα).


ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!