Σαλάτα μαραθόριζας με πορτοκάλι, ελιές και ψητά χτένια





Ο συνδυασμός μαραθόριζας με πορτοκάλι και ψάρι είναι ένας απο τους πιο κλασσικούς στην γειτονική μας Ιταλία. Εγώ σας προτείνω μια πράσινη σαλάτα με μαραθόριζα πορτοκάλι και χτένια. Τα χτένια μπορείτε να τα βρείτε κατεψυγμένα σε μεγάλα σουπερ μάρκετ αλλά και σε "καλά" ψαράδικα.

Υλικά



300 γρ μικρά χτένια
200 γρ διάφορες πράσινες σαλάτες (ρόκα, γαλλική σαλάτα, σπανάκι κτλπ)
1 πορτοκάλι
1 μαραθόριζα (φινόκιο)
1/2 ξερό κρεμμύδι
8 ελιές μαύρες σφιχτές Καλαμών
2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 λεμόνι (τον χυμό του)
1 κλαράκι θυμάρι
Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία
 
  
Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα χτένια, τα αφήνουμε στο ψυγείο να ξεπαγώσουν απο το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα τα πλένουμε καλά, τα σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και τα βάζουμε σε σκέυος με τον χυμό απο μισό λεμόνι και το θυμάρι για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Κοβουμε σε κύβους το πορτοκάλι και την μαραθόριζα σε όσο πιο λεπτές φέτες μπορούμε (Αν έχετε, χρησιμοποιήστε μαντολίνο).
Κόβουμε στα δυο τις ελιές και αφαιρούμε το κουκουτσι.
Ψηνουμε τα χτένια σε αντικολητικό σκέυος με ελάχιστο λαδάκι απο την μια πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα και τα γυρίζουμε απο την άλλη πλευρά. Δεν θέλουν παραπάνω απο 5 λεπτά.
Βάζουμε σε σαλατιέρα τις πράσινες σαλάτες, τις φέτες μαραθόριζας, το πορτοκάλι, το κρεμμύδι σε φέτες, τις ελιές και τα χτένια. Χτυπάμε σε ενα ποτηράκι με πηρούνι τον χυμό απο μισό λεμόνι με το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και περιχύνουμε την σαλάτα.

Καλό Σαββατοκύριακο!