Εκμέκ Παγωτό!




Ξεκάθαρη περίπτωση! Μετά απο ενα τέτοιο γλυκάκι έχετε την καραμπινάτη οσφυοκαμψία στο τσεπάκι!
Παγωτό καιμάκι μέσα σε φωλιές τραγανού καταϊφιού, λουσμένο με σιρόπι απο γλυκόξινο θεϊκό βύσσινο!

Υλικά ( 8 άτομα)



Για τις φωλιές


250 γρ Καταίφι
80 γρ βούτυρο
1 φλιτζανάκι νερό
1 φλιτζανάκι ζάχαρη

Για το παγωτό καιμάκι
 

500 γρ κρέμα γάλακτος 35%
500 γρ γάλα πλήρες
3/4 της κούπας ζάχαρη
1 δάκρυ μαστίχας
2 κουταλάκια του γλυκού σαλέπι

Γλυκό του κουταλιού βύσσινο ή σιρόπι βύσσινο, κοπανισμένα φυστικια Αιγίνης (προεραιτικά.. εγώ δεν τα έβαλα)

Διαδικασία

Ξεκινάμε το παγωτό, χτυπάμε σε γουδι ή στο μουλτι το δάκρυ με λιγη ζάχαρη να γινει σκονη.
Βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Διαλύουμε το σαλέπι στην κρέμα γάλακτος και τα προσθέτουμε στο γάλα. Τέλος ριχνουμε την κοπανισμένη μαστίχα.
Ανακατεύουμε συνεχώς με ξύλινη κουτάλα γιατι η κρέμα μπορει να κολλήσει στον πάτο.
Συνεχιζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έρθει σε σημείο βρασμού η κρέμα μας. Αποσύρουμε απο την φωτιά και το αφηνουμε να κρυώσει.
Σε αυτο το σημείο αν έχετε παγωτομηχανή ακολουθείτε τις οδηγίες της συσκευής.
Αν δεν έχετε (εγώ δεν έχω) μεταφέρετε το μείγμα σε ενα μεγάλο μπολ και βάλτε το σκεπασμένο στην κατάψυξη. Βγάζετε το κάθε μια ώρα και χτυπάτε με μιξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
Εμένα μου πηρε 6 ώρες, 5 χτυπήματα δηλαδή.
Αφου έχουμε έτοιμο το παγωτάκι μας το οποίο μάλλον θα το έχουμε φτιάξει την προηγούμενη μέρα και ήρθε η ώρα να το σερβίρουμε, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς και παίρνουμε το καταίφι το "ξεμαλλιάζουμε" να μην ειναι κολλημένες οι ίνες του και το στρώνουμε σε βουτυρωμένα ατομικά φορμάκια φτιάχνοντας μια "φωλιά". Ραντιζουμε απο πάνω λίγο ακομη λιωμένο βουτυρο ή χρησιμοποιούμε βουτυρωμένα τα χεράκια μας.

Ψηνουμε τις φωλιές για ενα τέταρτο με 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Σε ενα μπρικάκι σιγοβράζουμε το νερό με την ζάχαρη μέχρι να εξατμιστεί το πολύ νερό και να έχουμε ενα αραιό σιροπάκι. Το σιρόπι αυτο αν θέλετε μπορείτε να το αρωματίσετε με λίγη κανέλα.
Ξεφορμάρουμε τα καταιφάκια και τα ραντιζουμε με λίγο σιροπάκι (οχι πολύ, ίσα ίσα να καραμελώσει το καταίφι).
Υπολογίζουμε πότε θα σερβίρουμε το παγωτό, το βγάζουμε απο την κατάψυξη και το αφηνουμε στο ψυγείο για μισή ώρα πριν το σερβίρουμε.
Στρώνουμε σε πιατάκι τις φωλιές, βάζουμε μια ή δυο μπάλες παγωτό και ολοκληρώνουμε το γλυκό περιχύνοντάς το με σιρόπι βύσσινο.


Λίγα λογάκια ακόμη

Μπορείτε να αγοράσετε το παγωτό έτοιμο και να ασχοληθείτε μονο με τις φωλιές. Θα έχετε σε χρόνο dt ένα εντυπωσιακό επιδόρπιο. Αν θέλετε μπορείτε να παραλείψετε το βυσσινο και να το αντικαταστήσετε με σαντιγί, κοπανισμένα φυστικια αιγίνης και λίγο απο το σιροπάκι που φτιάξατε για τις φωλιές.
 

Ευχαριστώ πολύ την Δέσποινα γιατι απο δικό της post στο facebook έφτιαξα το παγωτό καιμάκι.

Κανονίστε και φτιάξτε το αλλά προς το παρον ας χαζέψουμε μαζι το βιντεάκι έμπνευση






Να περνάτε καλά!