Και Μοσχοβόλησε το σπίτι.... Μελομακάρονα!!!



 Υλικά (40 - 50 κομμάτια ανάλογα το μέγεθος)

Στερεά Υλικά
3
κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μισό μισό με αλέυρι ολικής άλεσης)
1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1/2 κουταλάκι αλάτι
1 1/2 κουταλάκι baking powder
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1/2 κούπα ψιλοκομμένα καρύδια 
Υγρά Υλικά
1 κούπα ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο

1/3 της κούπας ζάχαρη (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στέβια*, ανάλογα με το είδος της θα υπολογίσετε πόσο πρέπει να βάλετε ώστε να έχετε την αναλογία που αντιστοιχεί σε 65 γρ ζάχαρη)
1 κούπα χυμό πορτοκάλι
1 σφηνάκι λικέρ πορτοκάλι ή κονιακ
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη κανέλα
1 κουταλάκι τριμμένο γαρίφαλο
λίγο τριμμένο μπαχάρι και μοσχοκάρυδο
Ξύσμα από ένα ολόκληρο πορτοκάλι και/ή ένα λεμόνι
Για το σιρόπι
1 1/2 κούπα μέλι
2 κούπες ζάχαρη
3/4 της κούπας νερό
Μισό πορτοκάλι στειμμένο με το χέρι και όσο ζουμάκι βγάλει.
Τη φλούδα απο το μισό πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού χυμο λεμόνι

2 Ξυλαράκια Κανελας
2-3 Μοσχοκάρφια (γαρίφαλα ολόκληρα)

Για την πιατέλα
Καρυδόψιχα για το πασπάλισμα.


Διαδικασία

Ανακατεύουμε σε μπολ όλα τα στερεά υλικά μας, τα αλεύρια μας, το σιμιγδάλι, το αλάτι και το baking powder, την σόδα και τα καρύδια.
Σε ενα μεγάλο μπολ χτυπάμε με δάρτη τα υγρά υλικά,  το λάδι με την ζάχαρη, προσθέτουμε τον χυμό, το κονιακ, την βανίλια, την κανέλα, γαρίφαλο, μπαχάρι μοσχοκάρυδο, το ξύσμα απο το πορτοκάλι και το λεμόνι. Ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με τα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε απαλά να έχουμε μια μπισκοτένια ζύμη, δεν την πολυδουλεύουμε γιατί θα γίνουν σκληρά.


Παίρνουμε ποσότητα ίση με ένα καρύδι και τα πλάθουμε σε μελομακάρονα μικρά. Τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί κουζίνας.
Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή 15 λεπτά στον αέρα.
Όταν είναι έτοιμα τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι μας, προσθέτουμε όλα τα υλικά σε κατσαρολάκι και τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις πάρει βράση χαμηλώνουμε την εστία και σιγοβράζουμε το σιρόπι για 5 λεπτά. Αφαιρούμε απο την εστία και ξαφρίζουμε με ένα κουτάλι. Αφαιρούμε τις κανέλες και τις φλούδες πορτοκαλιού.

Όπως είναι ζεστό βουτάμε τα κρύα μελομακάρονα και μετράμε 2 λεπτά, τα γυρίζουμε και τα αφήνουμε άλλα 2 - 3 λεπτά. Τα αφαιρούμε από το σιρόπι και τα αφήνουμε σε πιατέλα στρωμένη με καρύδια. Πασπαλίζουμε με περισσότερα καρύδια και περισσότερο μέλι.
Καλές γιορτές και καλή επιτυχία


*Αν χρησιμοποιήσετε στέβια για λόγους υγείας, μπορείτε να μην σιροπιάσετε τα μελομακάρονα και να τα αφήσετε σαν μπισκοτάκια. Θα γίνουν τραγανά απο έξω και μαλακά απο μέσα, μυρωδάτα και υπέροχα!