Ντάκος Κρητικός (2 παραλλαγές)





Ο Κρητικός ντάκος (λέγεται και κουκουβάγια στα Κύθηρα και το Ιόνιο) ειναι πλέον μια σαλάτα που βρίσκει κανείς σε όλη την Ελλάδα. Οταν ο φίλος μας ο Μίλτος ανέφερε οτι η γιαγιά του στην Κρήτη σέρβιρε τον ντάκο με τηγανιτό αυγό πάνω στο παξιμάδι ο αντρας μου τρελάθηκε με την ιδέα!
Απο τότε ειναι το αγαπημένο γρήγορο γευμα του. Εγώ προτιμώ την δευτερη παραλλαγή με μπόλικες καυτερές πιπεριές..

Υλικά για την πρώτη παραλλαγή
1 παξιμάδι κρίθινο
2 ντομάτες στον τρίφτη
Φέτα θρυμματισμένη, η ποσότητα κατά προτίμηση
Ελαιόλαδο
1 αυγό
Αλάτι, ρίγανη, πιπέρι


Διαδικασία


Βρέχουμε πολύ ελαφρώς το παξιμάδι κάτω από μέτρια βρύση,
Του ρίχνουμε λίγο λαδάκι, αλατάκι και ρίγανη.
Τηγανίζουμε το αυγό (μάτι) και το γλιστράμε από το τηγάνι πάνω στον ντάκο.
  Συμπληρώνουμε με την τριμμένη
ντομάτα, το θρυμματισμένο τυρί, λίγο πιπεράκι, κάπαρη και λίγη ρίγανη .




Υλικά για την δευτερη παραλλαγή (light)




½  παξιμάδι κρίθινο
1 ντομάτα κομμένη κομματάκια
½ πιπεριά πράσινη και ½ κόκκινη πιπεριά
1 κουταλιά της σούπας κάπαρη
1 γεναία κουταλιά της σούπας γιαούρτι 2%
Ελαιόλαδο
Αλάτι, ρίγανη, πιπέρι


Βρέχουμε πολύ ελαφρώς το παξιμάδι κάτω από μέτρια βρύση,
Του ρίχνουμε λίγο λαδάκι, αλατάκι και ρίγανη. Ρίχνουμε την
ντομάτα από πάνω, καθώς και τις πιπεριές.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι και την κάπαρη, λίγο πιπεράκι και λίγη ρίγανη.
(Σε αυτή την παραλλαγή εγώ προσθέτω μπόλικη καυτερή πιπεριά)

Φιλάκια!