Γιορτινή μαρινάδα και λίγα λόγια για το γκριλ

Οι γιορτές πλησιάζουν γι αυτό σας έχω μια μαρινάδα για κρέατα τα οποία μπορείτε να σερβίρετε σε μπουφέ με τα υπόλοιπα καλούδια που θα φτιάξετε!







Υλικά για 500 γρ  κρέας


2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας μέλι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι χυμό από πορτοκάλι ή λεμόνι.
6-7 κόκκους μπαχάρι
1 κουταλάκι του γλυκού κόκκους κόλιανδρο
½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι


Διαδικασία


Ανακατεύετε όλα τα υλικά, προσθέτετε το κρέας, ανακατεύετε και το σκεπάζετε. Διατηρήστε στο ψυγείο μια μέρα.
Όποτε το θυμάστε μεσα στην μέρα, ανοίξτε το τάπερ και ανακατέψτε ξανά.
Την επόμενη βγάλτε το κρέας από το ψυγείο 20-30 λεπτά πριν το ψήσετε.
Ιδανική μαρινάδα αν αποφασίσετε να κάνετε μπριζόλες, πανσέτες, παιδάκια κοτόπουλο στο γκριλ.
Μπορείτε ακόμη και να παγώσετε το κρέας με την μαρινάδα και να τα ξεπαγώσετε κανονικά πριν το ψήσετε.
Αλάτι βάζουμε μετά το ψήσιμο.


Λίγα λόγια για το γκριλ του φούρνου
1.    Όταν επιλέγουμε το γκριλ στον φούρνο μας  (είναι στο σημείο που το κουμπάκι έχει μια κυματιστή γραμμούλα) τότε αρχίζει και ζεσταίνεται (στην θερμοκρασία που έχουμε ρυθμίσει) η πάνω εξωτερική αντίσταση του φούρνου.
2.    Στο κάτω μέρος του φούρνου, βάζουμε ένα μεγάλο άδειο ταψί καλυμμένο με αλουμινόχαρτο ή και σκέτο. Αυτό το κάνουμε για να μην λερώσουμε τον φούρνο μας, με τα υγρά που θα πέφτουν από το κρέας που ψήνεται.
3.    Βάζουμε τα κρέας κατευθείαν στην σχάρα και όχι σε ταψί, στην πιο πάνω θέση του φούρνου.
4.    Το γκριλ,  προσωπικά εγώ, το χρησιμοποιώ για σχετικά λεπτά κομμάτια κρέατος, μπριζόλες, πανσέτες, πλατιά μπιφτέκια, μικρά κομμάτια κοτόπουλο και τέτοια.
5.    Όταν ψήνουμε στο γκριλ, βάζουμε ένα κουτάλι της σούπας να κρατάει κάπως ανοιχτή την πόρτα του φούρνου, ίσα ίσα. Χρειάζεται ο αέρας γιατί δεν καρβουνιάζουν τα κρέατα και δεν καίγονται τα υγρά που πέφτουν.
6.    Το γκριλ ψήνει γρήγορα! Οι πανσέτες που έφτιαξα εγώ ήταν χοντρά κομμένες και ήθελαν, στους 200 βαθμούς, μισή ώρα για να γίνουν. 20 λεπτά από την μία και 10 λεπτά από την άλλη.
7.    Τέλος, οταν ψήνουμε στο γκριλ, δεν ξεχνιόμαστε,  ανοίγουμε και τσεκάρουμε το κρέας σχετικά συχνά.
8. Εννοείται πως και στην λειτουργία του γκριλ, θέλει προθέρμανση.


Φιλάκια