Τα λαζάνια του Garfield..

Χαχα, ο πιο γλυκός χοντρούλης γατούλης έχει μια τεράστια αδυναμία στα λαζάνια!
Ορίστε μια κλασσική συνταγή για πεντανόστιμα λαζάνια φούρνου!


Υλικά


1 πακέτο λαζάνια τετράγωνα (φύλλα)
500 γρ κιμά κοτόπουλο ή μοσχαρίσιο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1-2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
Σελινόριζα κομμένη σε μέγεθος μισού μανταρινιού (αν δεν έχετε χρησιμοποιήστε σέλερυ ή σέλινο ή παραλείψτε το)
2 καρότα
1 φλιτζανάκι του καφέ κρασί λευκό
1 κουτί κονκασέ ντομάτα ή  3 μεγάλες ζουμερές ντομάτες στον τρίφτη.
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
100 γρ μοτσαρέλα τριμμένη ή όποιο κίτρινο τυρί που λιώνει, σας αρέσει.
Αλάτι, πιπέρι


Για την μπεσαμέλ


3 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουταλιές μαργαρίνη από ελαιόλαδο, ή βούτυρο γάλακτος
3 ποτήρια γάλα
1 αυγό
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι


Διαδικασία


Βάζουμε στο μουλτι τα καρότα και την σελινόριζα και αλέθουμε να ψιλοκοπούν αρκετά.
Βάζουμε τις 2 κουταλιές από το  ελαιόλαδο σε μεγάλο βαθύ τηγάνι (ή κατσαρόλα) να ζεσταθεί σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.  Σοτάρουμε το κρεμμύδι και μόλις χρυσίσει ρίχνουμε το σκόρδο και το καρότο και την σελινόριζα.
Σοτάρουμε τα λαχανικά μας ελαφρώς και ρίχνουμε τον κιμά. Ανακατεύουμε καλά για 5 λεπτάκια να σοταριστεί και ο κιμάς. Όταν δεν έχουμε πολλά υγρά του κιμά στο τηγάνι, σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε το κονκασέ ή την ντομάτα και αλατοπιπερώνουμε. Αφού πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 1 ώρα. Τα τελευταία 10 λεπτά προσθέτουμε τον μαϊντανό.
Ξεκινάμε την μπεσαμέλ βάζοντας σε μια κατσαρόλα το γάλα να ζεσταθεί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω, η σχάρα στην μεσαία θέση.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε την μαργαρίνη ή το βούτυρο (σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία). Όταν λιώσει και ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε τις κουταλιές με το αλεύρι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα ή αυγοδάρτη, εως οτου αρχίσει να χρυσίζει το αλεύρι. Αυτός ο σφιχτός χυλός λέγεται Ρου.  Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία  και  ρίχνουμε μια κουτάλα από το ζεστό γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά και πάλι μια κουτάλα γάλα και ούτω καθεξής. Σιγοβράζουμε την σάλτσα μέχρι να πήξει. Όταν δείτε και αρχίζει να πήζει την αφαιρείτε από την φωτιά, αλατοπιπερώνουμε, αρωματίζουμε με το μοσχοκάρυδο και την αφήνουμε στην άκρη για λίγο σκεπασμένη. Ακριβώς πριν την χρησιμοποιήσουμε ρίχνουμε το αυγό και ανακατεύουμε πάλι ζωηρά. Στο τέλος ρίχνουμε και τα 50 γρ μοτσαρέλα ή όποιο τυρί της αρεσκείας σας.
Σε ένα πυρέξ ή ταψί βάζουμε την άλλη κουταλιά ελαιόλαδο και απλώνουμε καλά να λαδωθεί όλο το ταψί. Αρχίζουμε να «στήνουμε» το φαγητό τοποθετώντας τα φύλλα από τα λαζάνια το ένα δίπλα στο άλλο, να καλυφθεί ο πάτος. Στρώνουμε από πάνω 2 -3 κουταλιές της σούπας από τον κιμά μας, και 2 κουταλιές μπεσαμέλ εδώ και εκεί (δεν την στρώνουμε δηλαδή). Συνεχίζουμε βάζοντας από πάνω τα επόμενα φύλλα, τον κιμά και πάλι μπεσαμέλ και ούτω καθεξής.. Στα 2 δάχτυλα πριν το χείλος του ταψιού σταματάμε, ρίχνουμε πάλι κιμά, και όλη την υπόλοιπη μπεσαμέλ, να καλυφθεί καλά το ταψί, να έχει και 1 εκατοστό από το χείλος.
Ψήνουμε για 40 λεπτά το φαγητό μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
Αφήνουμε να κρυώσει τουλάχιστον 20 λεπτά πριν κόψουμε και σερβίρουμε..


Λογάκια


Η μπεσαμέλ μου αρέσει «καψαλισμένη» από πάνω, γι αυτό μόλις τελειώσει ο χρόνος ψησίματος βγάζω το ταψί, γυρνάω τον φούρνο στο γκριλ και ανεβάζω την σχάρα στην πάνω θέση του φούρνου. Βάζω το ταψί και ψηνω για 3-5 λεπτάκια.
Για την μπεσαμέλ, εκτός από αυτή την τεχνική που σας περιγράφω, μπορείτε να προσθέσετε την ρου στο γάλα (το οποίο πρέπει να είναι ακριβώς πριν την βράση), αντι για το γάλα στην ρου, και να ανακατέψετε πάλι ζωηρά πάνω σε χαμηλή φωτιά να δέσει. Ένας άλλος τρόπος πιο εύκολος και ότι πρέπει αν δεν έχετε ξανακάνει ποτέ μπεσαμέλ, είναι να βάλετε το γάλα κρύο σε κατσαρόλα, να βάλετε 3-4 κουταλιές της σούπας κορν φλαουρ και σε μέτρια φωτιά, όσο το γάλα ζεσταίνεται, πήζει και η σάλτσα. Καρυκεύετε όπως και στην πρώτη τεχνική και προσθέτετε και κάποια λιπαρή ουσία. Τώρα αν διαλέξετε τον κλασσική τεχνική και σας σβολιάσει, περάστε την σάλτσα από τρυπητό ή σίτα.


Καλή επιτυχία!!!


Οινκ!!