Gluhwein (Ζεστό γλυκό κρασί)




To πιο διαδεδομένο Χριστουγεννιάτικο κρασί  στις Βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτές τις μέρες προσφέρεται άφθονο σε όλες τις πλατείες της Γερμανίας, Τσεχίας, Ολλανδίας, Σουηδίας ..

Υλικά


1 λίτρο κρασί κόκκινο (Χρησιμοποίησα Syrah και νομίζω ότι του πάει)
3 πορτοκάλια
15 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
2 ξυλάκια κανέλας
4-6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη.


Διαδικασία


Το κρασί κανονικά πρέπει να αρωματιστεί σε μπεν μαρί γιατι δεν πρέπει να κοχλάσει καθόλου και χαθεί το αλκοόλ του..
Άρα διαλέξτε 2 κατσαρόλες, βάζετε στην μία νερό , μέχρι κάτω από την μέση, και βάλτε μια άλλη από πάνω προσέχοντας να μην ακουμπάει στο νερό. Παρολαυτά γίνεται και χωρίς την εφαρμογή μπεν μαρί, σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να αρωματιστεί ωραία το κρασί.



Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και περιμένουμε να ζεσταθεί το σκεύος του μπεν μαρι.
Κόβουμε το ένα πορτοκάλι στην μέση και μπήγουμε τα μοσχοκάρφια στο ένα μισό.
Στύβουμε τον χυμό από τα άλλα 2 ½  πορτοκάλια και βάζουμε στην κατσαρόλα μας όλα τα υλικά.
Ανακατεύουμε κατά διαστήματα και προσέχουμε να μην κοχλάσει για ½ ώρα περίπου, δοκιμάζουμε την γέυση (γεια μας!!) και το κατεβάζουμε όταν θεωρήσουμε ότι είναι τόσο αρωματισμένο όσο θέλουμε και αφαιρούμε τις κανέλες και το πορτοκάλι με τα γαρίφαλα.


Λίγα λογάκια

Η εκδοχή που σας δίνω είναι μέτρια προς ελαφριά. Αντι για χυμό πορτοκαλιού, μπορείτε να το φτιάξετε με χυμό μήλου!
Αν το θέλετε πιο δυνατό όπως το σερβίρουν σε διάφορες περιοχές έξω, προσθέστε ρούμι.


Καλές Γιορτές!