Κοτόπουλο μαγειρεμένο με γάλα και λαχανικά

Ενα ευκολο και πολυ νόστιμο φαγητό που θα αρέσει σε όλους.








Υλικά  


1 κιλό κοτόπουλο σε μερίδες
1 νεροπότηρο φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
1 νεροπότηρο ζωμό κοτόπουλου, ή λαχανικών*
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 καρότα σε ροδέλες
1 πράσο ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη (αφαιρούμε το φύτρο)
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
αλάτι – πιπέρι


Διαδικασία


Ζεσταινουμε το λάδι και το βούτυρο σε ενα κατσαρολάκι, σε μέτρια προς δυνατη φωτιά και τοποθετούμε τα κομμάτια απο το κοτόπουλο αφου τα εχουμε αλατοπιπερώσει να ροδοκοκκινήσουν και απο τις 2 πλευρές. Αφαιρουμε το κοτόπουλο και το αφηνουμε στην άκρη. Ριχνουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα και τα φέρνουμε μερικές βόλτες να «ντεγλασσάρουμε» τον πάτο της κατσαρόλας και να καραμελώσουν τα λαχανικά. Ριχνουμε το αλέυρι και φέρνουμε μερικές βόλτες ακομη τα λαχανικά. Σβηνουμε με το γάλα και τον ζωμό και χαμηλώνουμε την φωτιά. Ξαναβάζουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε το φαγητό για 40-50 λεπτά. Ανακατευουμε που και που ωστε να μην κολήσει το αλευρι στον πάτο.
Αφου περάσει ο χρόνος του μαγειρέματος, αφαιρουμε το κοτόπουλο και λιώνουμε την σάλτσα της κατσαρόλας στο μπλέντερ.
Σερβίρουμε με ρυζι ή κουςκους ή πατάτες τηγανιτές.


Καλή Όρεξη


Λογάκια


Αν δεν εχουμε σπιτικο ζωμό, τοτε χρησιμοποιούμε ενάμισι ποτήρι γάλα και μισό ποτήρι νερό.
Μην σας ανησυχεί αν την ώρα που μαγειρεύεται το φαγητό, σας φαίνεται σαν να έχει σβολιάσει η σάλτσα, έτσι και αλλιώς θα μπει στο μπλέντερ και θα γίνει λεία.


Για την συνταγή


Η συγκεκριμένη συνταγη ειναι η νικήτρια συνταγη του διαγωνισμού της ΜΕΒΓΑΛ για τα 60 χρονια λειτουργίας της. Η αυθεντική συνταγη ειναι μαγειρεμένη με χοιρινη μπριζόλα αντι για κοτόπουλο.
Την νικήτρια συνταγη την έφτιαξε η κυρία Μαρία - Ελένη Γρυντάκη