Ένα "σύγχρονο" τυρόψωμο



Το κλασσικο τυρόψωμο της γιαγιάς μου ειναι μια απο τις πιο έντονες γαστριμαργικές αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας. Μετά απο αρκετές δοκιμές να αλλάξω την κλασσική συνταγή ωστε να μπορει να ειναι το ιδιο νόστιμη αλλά πιο ελαφριά και ουσιαστικά θρεπτική, επιτέλους κατέληξα σε αυτην που ακολουθεί και σας την παραδίδω χορτασμένη και χαρούμενη.. :)  Δεν θέλει κόπο, θέλει όμως χρόνο..

Υλικά


2 φλιτζάνια αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1 φλιτζάνι βρώμη (κουάκερ)
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγιά σε σκόνη
1 φλιτζάνι νερό χλιαρό
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
100 γρ κίτρινο τυρί της αρεσκείας σας τριμμένο ( εγώ έβαλα λίγο γκούντα και μοτσαρέλα που ειχαν ξεμείνει στο ψυγείο)
150 - 200 γρ τυρί φέτα σε κομματάκια
2 αβγά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και λίγο ακόμη για το άλειμα στο τέλος.


Διαδικασία 


Βάζουμε την μαγιά στο χλιαρό νερό και ανακατεύουμε. Αφηνουμε λίγο στην άκρη να αφρίσει

Ανακατεύουμε το αλέυρι με την βρώμη, την ζάχαρη,το αλάτι και τα τυριά.
Χτυπάμε τα αυγά σε ομελέτα και τα προσθέτουμε στο μείγμα μας, τέλος προσθέτουμε το νερό με την μαγιά και 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.  Ανακατευουμε τα υλικά με το χέρι μας, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το αφηνουμε σε σχετικά ζεστό μέρος για 1 ώρα.  Μετά το πέρας του χρόνου, αλευρώνουμε μια επιφάνεια και αναποδογυρίζουμε στην ζύμη.  Αλευρώνουμε απο πάνω και αρχίζουμε και διπλώνουμε την ζύμη 3-4 φορές αλευρώνοντας ελαφρώς κάθε φορά.   
Σε αυτο το στάδιο η ζύμη θα σφύξει λίγο και θα μπορείτε να σχηματίσετε μια φρατζόλα. Λαδώνουμε καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, τοποθετούμε μέσα την ζύμη και την λαδώνουμε με ενα πινέλο. Την σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφηνουμε να φουσκώσει για μισή ώρα ακόμη.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ψηνουμε το τυρόψωμο 45 λεπτά. 20 λεπτά στην κάτω θέση του φούρνου και 20-25 λεπτά στην πάνω θέση του φούρνου..


Καλή επιτυχία



Λογάκια


Μην ασχοληθείτε πολύ με την ζύμη, δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα. Στην πρώτη φάση του φουσκώματος μπορείτε να προθερμάνετε τον φούρνο σας για 2 λεπτά, να τον σβήσετε και να αφησετε εκει το μείγμα να φουσκώσει. Δεν θα φουσκώσει πάρα πολύ σε αυτη τη φάση, μην ανησυχήσετε.