Φακές με καλοκαιρινά λαχανικά πάνω σε τηγανίτα πατάτας




Ειλικρινά. Σας προκαλώ να φτιάξετε αυτη τη συνταγή ακομη και αν δεν έχετε φάει φακές ποτέ στη ζωή σας. Πιο πλήρες, πιο εύκολο, πιο νόστιμο, πιο υγιεινό γεύμα ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙΙΙ!!!!!
Φακές ζεστή "σαλάτα" με κολοκυθάκια, μελιτζάνες και πιπεριές, αρωματισμένη με κύμινο, πασπαλισμένη με φέτα και ρίγανη, περιχυμένη με γλυκόξινη σάλτσα βαλσαμικού ξυδιού, ταραάμμ πάνω σε στεγνή και λεπτή τηγανίτα πατάτας! Ουφ! Τόπα!



Υλικά (4 άτομα)


Τηγανίτα Πατάτας

Θα την βρείτε εδώ
, η μόνη διαφορά ειναι οτι θα κάνετε τις τηγανίτες πιο λεπτές, θα πιέσετε δηλαδή το μείγμα με το κουτάλι περισσότερο ωστε να απλωθούν να γίνουν μεγαλύτερες και λεπτές.

Ζεστή σαλάτα με φακές

2 φλιτζάνια ψιλές φακές
1 δαφνόφυλλο
1 κρεμμύδι σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κολοκυθάκι πράσινο σε κομμάτια
1 κολοκυθάκι κίτρινο σε κομμάτια
1-2 μελιτζάνες τσακώνικες σε κομμάτια
1 γλυκιά κόκκινη πιπεριά σε λωρίδες
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
1 κουταλιά της σούπας λευκό ξύδι
Αλάτι - Πιπέρι
Τριμμένη φέτα κατα βούληση


Για την σάλτσα

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο


Διαδικασία


Αλατίζουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν τα υγρά τους σε τρυπητό.
Ξεπλένουμε τις φακές και τις βάζουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέσα σε κρύο νερό. Μόλις πάρουν βράση μετράμε 10 λεπτά χρόνο και τις στραγγίζουμε πετώντας το πρώτο νερό. Τις ξεπλένουμε και τις ξαναβάζουμε σε κρύο νερό, σε μέτρια φωτιά με το δαφνόφυλλο να βράσουν για 30 - 40 λεπτά, ή εωσότου μαλακώσουν, απλά προσοχή να μην λιώσουν. Δεν βάζουμε αλάτι στις φακές, μόνο το δαφνόφυλλο. Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε στην άκρη.
Ξεπλένουμε τα κολοκυθάκια και τις μελιτζάνες και τα στίβουμε με τα χέρια να φύγουν οσο το δυνατόν τα νερά.
Σοτάρουμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο με το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και μόλις γυαλίσουν ρίχνουμε τις μελιτζάνες. Φέρνουμε μερικές βόλτες :) τα υλικά μας και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια. Αλατοπιπερώνουμε και κλείνουμε για 5 λεπτά με καπάκι. Ανακατεύουμε εκ νέου και ρίχνουμε τις πιπεριές. Προσθέτουμε το κύμινο, την ρίγανη και ξαναματανακατεύουμε.




Κλείνουμε πάλι το καπάκι και αφήνουμε για άλλα 5 -10 λεπτά. Θέλουμε τα λαχανικά να ειναι λίγο ζωντανά να μην τα πολυβράσουμε δηλαδή. Τέλος προσθέτουμε το ξύδι, περιμένουμε να εξατμιστεί ελαφρώς, προσθέτουμε τις φακές και ανακατεύουμε για τελευταία φορά.
Χτυπάμε όλα τα υλικά της σάλτσας σε ενα φλιτζανάκι ή μπολάκι.
Στηνουμε το πιάτο βάζοντας κάτω την τηγανίτα, απο επάνω τις φακές με τα λαχανικά, πασπαλίζουμε με τυρί φέτα και περιχύνουμε με την γλυκόξινη σάλτσα. Θα εκπλαγείτε!


Καλή σας Όρεξη!!