Μπατον Σαλέ ( Αλμυρά μπαστουνάκια)


Φτιάξτε για τα γλυκά ζιζάνια πανεύκολα μπισκοτάκια με Ελληνικό βούτυρο και κεφαλοτύρι. Φτιάξτε τα κλασσικά μπαστουνάκια ή ξεσκονίστε τα χαριτωμένα κουπατ που αγοράσατε πρόπερσι και ειναι κάπου ξεχασμένα  στο συρτάρι.. :) Θα μοσχοβολήσει η κουζίνα σας και θα γεμίσετε χίλια αλμυρά φιλάκια! 


Υλικά (750 γρ)


250 γρ βούτυρο γίδινο σε θερμοκρασία δωματίου (αφήστε το έξω απο το ψυγείο 2 ώρες)
2 αβγά
150 γρ σκληρό κεφαλοτύρι τριμμένο στην ψιλή πλευρά του τρίφτη
300 γρ αλέυρι για όλες τις χρήσεις (εγώ έβαλα 3/4 ασπρο και 1/4 ολικής)


Διαδικασία


Χτυπάμε με το μιξερ το βούτυρο σε χαμηλή ταχύτητα και μόλις αφρατεύσει προσθέτουμε τα αβγά και το κεφαλοτύρι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλέυρι, σταματάμε το μίξερ και αρχίζουμε και διπλώνουμε συνεχώς την ζύμη απο κάτω προς τα πάνω προσθέτωντας λίγο λίγο το αλεύρι. Στο τέλος θα έχετε μια μαλακή και ευπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στο μπολ.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς, αντιστάσεις πάνω κάτω.
Αν επιλέξουμε να κάνουμε μπαστουνάκια κόβουμε μπαλάκια απο την ζύμη και σε καθαρή επιφάνεια τα πλάθουμε σε κορδόνια. Στην συνέχεια τα κόβουμε στο μέγεθος που θέλουμε.
Αν αποφασίσουμε να τα κάνουμε σε σχήματα, αλευρώνουμε μια επιφάνεια βάζουμε την ζύμη, αλευρώνουμε τον πλάστη μας (η ενα μπουκάλι) και  "ρολάρουμε" την ζύμη να ανοιξουμε ενα φύλλο οχι όμως πολύ λεπτό. Κόβουμε με τα κουπατ τα σχηματα που θέλουμε.




Απλώνουμε τα μπαστουνάκια ή τα μπισκοτάκια με σχέδιο σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Προσοχή αν αποφασίσετε να τα κάνετε και τα δυο (εγώ εκανα και τα δυο) θα πρέπει να βάλετε σε διαφορετικό ταψι τα μπαστουνάκια και σε διαφορετικό ταψί τα μπισκοτάκια. Αυτο γιατι θέλουν διαφορετικό χρόνο στο ψήσιμο. Και τα δυο τα πασπαλίζουμε στο τέλος με τριμμένο κεφαλοτύρι.
Ψηνουμε τα μπαστουνάκια για 18 - 20 λεπτά.
Ψηνουμε τα μπισκοτάκια για 12-15 λεπτά ανάλογα το πάχος τους.
Μην τα ψήσετε παραπάνω γιατι το τυρί πικρίζει.
Καλή επιτυχία!