Nanaimo Bars - Καναδικό γλυκό ψυγείου



Δεν είχα κανένα ενδιασμό αν θα έπρεπε ή οχι να αναφέρω τα γεννέθλια του blog και να τα γιορτάσω με ενα post.
Ειμαι χαρούμενη και ευχαριστημένη που έχω την δυνατότητα να δημοσιεύω στον δικό μου χώρο τις συνταγές που αγαπώ γι αυτο και λέω να το γιορτάσω! Δεν τις  χάνω εγώ τις ευκαιρίες για γιορτή!
Νομίζω οτι την αξίζει το blogάκι μου το εορταστική ανάρτηση και ευθυς αμέσως προχωρώ..


Αυτη η χρονιά είχε μια σημαντική αλλαγή στην ζωή τη δική μου και της οικογένειας μου, αφου το τολμήσαμε και εγκατασταθήκαμε οικογενειακώς στο Τορόντο του Καναδά.
Διάλεξα λοιπόν να σας κεράσω ένα Παραδοσιακό Καναδικό Γλυκό ψυγείου μια και πλέον ζούμε οικογενειακώς στην πανέμορφη και τεράστια χώρα του Καναδά.
Το γλυκάκι ειναι ένα απο τα πιο δημοφιλή Καναδικά γλυκά και το όνομα του το έχει πάρει απο την πόλη του Νανάιμο η οποία βρισκεται σε ενα νησί απέναντι απο το Βανκούβερ στην πλευρά του Ειρηνικού.
Η βάση του γλυκού αποτελείται απο  μπισκότα, καρύδα και καρύδια ενώ  η κρέμα του ειναι μια creme Anglaise αρωματισμένη με βανίλια. Το τρίτο στρώμα του ειναι απλή σοκολάτα κουβερτούρα με λίγο βουτυράκι.
Στην δική μου παραλλαγή  πρόσθεσα στην κρέμα ξύσμα πορτοκάλι που νομίζω οτι του πάει και στόλισα τις μπάρες με καραμελωμένες λωρίδες φλούδας πορτοκαλιού. Νομίζω ότι έγινε ενα πετυχημένο γλυκό.
Η παρασκευή του ειναι πανεύκολη και το μόνο που χρειάζεται ειναι υπομονή γιατι πρέπει να μείνει στο ψυγείο να παγώσει. Φτιάχνεται σε ενα τετράγωνο ταψάκι και στην συνέχεια κόβεται σε μικρά κομμάτια "μπάρες".


Ελάτε λοιπόν να σας κεράσω μια Nanaimo Bar!


Υλικά


Για την βάση


1/2 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας κακάο κοσκινισμένο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 αβγό
2 κούπες μπισκότα σοκολάτας θρυμματισμένα με τα χέρια
1 κούπα καρύδα τριμμένη
1/2 κούπα καρύδια ελαφρώς καβουρδισμένα και θρυματισμένα


Για την κρέμα


3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουταλιές της σούπας custard powder ή κορν φλάουρ
80 ml γάλα
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Το ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
3 κούπες ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη


Για την επικάλυψη και τις καραμελωμένες φλούδες


220 γρ σοκολάτα κουβερτούρα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Τις φλούδες απο ενα δευτερο πορτοκάλι
50 ml νερό και ίση ποσότητα ζάχαρης


Διαδικασία


Ξεκινάμε με την βάση και προθερμαίνουμε τον φουρνο μας στους 180 βαθμούς. Λιωνουμε το βουτυρο σε ενα κατσαρολάκι, το μεταφέρουμε σε μπολ και ριχνουμε μέσα την ζάχαρη. Ανακατευουμε να λιώσει και προσθέτουμε το κακάο. Ανακατευουμε εκ νέου, προσθέτουμε την βανίλια και χτυπάμε με ενα πιρουνι το αβγό και το προσθέτουμε και αυτο στο μειγμα μας ανακατεύοντας ζωηρά ωστε να μην κόψει. Συνεχίζουμε και προσθέτουμε, τα μπισκότα, την καρύδα και τα καρύδια. Ντύνουμε ενα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και μεταφέρουμε σε αυτο το μείγμα της βασης. Φροντίζουμε να ειναι ομοιόμορφα στρωμένο. Ψηνουμε την βάση για 10 λεπτά, ισα ισα να ψηθεί το αβγό, βγάζουμε το ταψάκι, το αφηνουμε 10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία του και το βάζουμε στο ψυγείο.


Συνεχίζουμε με την κρέμα μας, ζεσταινουμε το γάλα με το ξύσμα και ανακατευουμε σε ενα μπολ το βουτυρο με το custard power, προσθέτουμε το ζεστό γάλα και αρχίζουμε και προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη σιγά σιγά στο μείγμα μέχρι να έχουμε μια κρέμα. Βγάζουμε το ταψάκι απο το ψυγείο και προσθέτουμε την κρέμα πάνω στην βάση. Αφηνουμε την κρέμα να παγώσει για τουλάχιστον μια ώρα και στην συνέχεια προχωράμε στην επικάλυψη σοκολάτας.
Κοβουμε σε λεπτές λωρίδες το πορτοκάλι και τις σιγοβράζουμε σε ενα μπρικάκι με το νερό και την ζάχαρη.
Λιώνουμε σε μπεν μαρι στην σοκολάτα με το βουτυρο και αφου λιώσει καλά, περιχύνουμε το γλυκό και στρώνουμε γρήγορα με κουτάλι ή κάνουμε κυκλάκια με μια οδοντογλυφίδα για να δείξουμε πόσο τσαχπίνες μπορουμε και είμαστε :)
Ξεχνάμε το γλυκό στο ψυγείο για τρεις ώρες.
Οταν ειναι να το κόψουμε, ζεσταινουμε ενα στεγνό μαχαίρι (εγώ το κρατάω για λίγο πάνω απο αναμμένο μάτι) και κόβουμε τις μπάρες σε μέγεθος μπισκότου. Στολίζουμε με τις φλούδες και  σερβίρουμε αεράτες!


Περισσότερα για τα Nanaimo Bars


Καλή επιτυχία και καλά να περνάτε!






Το χρονικό διάστημα των 4 μηνών που μεσολάβησε απο την στιγμή που αποφάσισαμε να φύγουμε απο την Ελλάδα μέχρι τελικά να εγκατασταθούμε εδώ, είχα αφήσει το blog ελαφρώς στην άκρη και δεν έκανα συχνές αναρτήσεις. Νομίζω ότι αυτος ειναι ο λόγος που άργησα να ανακαλύψω την λαχταριστή blogoγειτονιά μου και άργησα να μπώ στην καταπληκτική παρέα των Greek Food Bloggers. Εδώ και δυο μήνες που ξαναμπήκα στους ρυθμούς μου, σιγά σιγά ανακαλύπτω καθημερινά νέους Greek Food Bloggers και ειμαι πολύ χαρούμενη που έχω την ευκαιρία να διαβάζω τα κείμενα και να θαυμάζω την αξιόλογη δουλειά των ανθρώπων που αγαπούν την μαγειρική όπως και εγώ... 


Φιλάκια