Μπισκότα Κουκουβάγια διπλά συμβολικά!

Αυτά τα μπισκότα είναι διπλά συμβολικά..  Ταιριάζουν στις μαμάδες "κουκουβάγιες" του λαικού παραμυθιού που θα διαβάσετε στο τέλος της ανάρτησης και οι οποίες αυτη την εποχή αγχώνονται με τα παιδάκια που ετοιμάζονται να πάνε στο σχολείο,  αλλά ταιριάζουν και σε αυτά τα ίδια τα παιδιά που θα ξεκινήσουν σε λίγο την νέα σχολική χρονιά της μακροχρονης προσπάθειας τους να αποκτήσουν ενα μέρος  της πολυπόθητης γνώσης.
Μια σοφή λοιπον κουκουβάγια είναι το κατάλληλο γλυκάκι για να φτιάξετε, να μοιράσετε και εντελει να διασκεδάσετε αυτη τη νέα αρχή της σχολικής χρονιάς.

Για να μην πελαγώσετε και εσεις στο διάβασμα αυτης της συνταγής και τελικά διστάσετε να επιχειρήσετε να τα φτιάξετε, σας έχω βήμα βήμα την συνταγή η οποία ειναι πολύ εύκολη και απλή αλλά θέλει τον χρόνο της  αφου όπωσδήποτε πρέπει να τηρήσετε τους χρόνους παραμονής της ζύμης στο ψυγείο για να μπορέσετε να "δουλεψετε" την ζύμη και να φτιάξετε τις κουκουβάγιες.. Πάμε?


Υλικά (30 μπισκότα)


3/4 της κούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα καστανή ζάχαρη
Λίγο ξύσμα πορτοκάλι (1/2 κουταλάκι του γλυκού)
1 αβγό
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
2 1/2 κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
50 γρ δάκρυα σοκολάτας ή κουβερτούρα σε κομμάτια
40 κομματάκια σοκολάτας (chocolate chips)
20 Κάσιους ψημένα


Διαδικασία


Χτυπάμε σε μπολ με ηλεκτρικό μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα το μαλακό βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ξύσμα, την βανίλια, το αβγό και χτυπάμε λίγο ακόμη να αναμιχθούν καλά τα υλικά.
Εν τω μεταξύ λιώνουμε σε μπεν μαρί την σοκολάτα σε πολύ χαμηλή φωτιά (το νερό του μπεν μαρί πρέπει να ειναι πολύ λίγο γιατι δεν πρέπει να ακουμπάει το σκέυος της σοκολάτας). Αφηνουμε λίγο στην άκρη να πέσει η θερμοκρασία της.
Σε ενα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλέυρι και ανακατεύουμε μαζί την σόδα και το αλάτι.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλέυρι στο μείγμα με το βούτυρο και χτυπάμε με το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα. Αφού προσθέσουμε όλο το αλεύρι η ζύμη θα ειναι σαν τριμμένα ψίχουλα.




Την πατάμε με τα χέρια να σχηματιστεί μια μπάλα και κρατάμε στην άκρη το 1/3 της ζύμης.
Ανακατεύουμε το 1/3 της ζύμης που κρατήσαμε με την λιωμένη σοκολάτα και διπλώνουμε συνεχώς την ζύμη να ενσωματωθέι η σοκολάτα και η ζύμη να γίνει σκούρα καφέ.




Τυλίγουμε τις 2 ζύμες (λευκή και σοκολατένια) με αντικολλητικό χαρτί και αφηνουμε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Αφου περάσει ο χρόνος κόβουμε στα τέσσερα κάθε ζύμη




και ξεκινάμε ρολάροντας με τα χέρια τα σοκολατένια κομμάτια της ζύμης ωστε να τα κάνουμε κορδόνια. Δεν πειράζει αν κόβονται, απλά τα ενώνουμε. Τά κάνουμε λοιπόν κορδόνια και τα αφηνουμε στην άκρη.
Στην συνέχεια παίρνουμε κομμάτι απο την λευκή ζύμη, την πλάθουμε μακρόστενη και με πλάστη την ανοίγουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια πρώτα κατα μήκος,




και στην συνέχεια κατά πλάτος.




Τοποθετούμε το σοκολατένιο κορδόνι πάνω στην λευκή ζύμη λωρίδα (όπως κάνουμε στα ροξάκια)  και κόβουμε το περισσευμα της λευκής ζύμης δεξιά και αριστερά απο το σοκολατένιο κορδόνι.




Τυλίγουμε την λευκή ζύμη γύρω απο την σοκολατένια




Τέλος τυλίγουμε το κάθε γεμιστό κομμάτι με μεμβράνη και αφηνουμε στο ψυγείο για άλλη μία ώρα.




Αφου περάσει η ώρα και σφίξει η ζύμη, βγάζουμε ενα ένα τα κομμάτια για να φτιάξουμε τις κουκουβάγιες. Στρώνουμε στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε ανα δυο, φετάκια φετάκια απο το ρολό μας,  Τα ενώνουμε πατώντας ελαφρά στην ένωσή τους, και τσιμπάμε στις πάνω γωνίες την ζύμη με τα χέρια μας ωστε να φτιάξουμε τα "αυτάκια" της κουκουβάγιας.




Βάζουμε το κάσιους για μύτη και τα κομματάκια σοκολάτας για μάτια.




Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς αντιστάσεις πάνω κάτω και στρώνουμε σε ταψάκι αντικολλητικό χαρτί. Τοποθετούμε τα μπισκοτάκια μας και ψηνουμε για 12 λεπτά.



Τα αφηνουμε στην αρχή μέσα στο ταψί να κρυώσουν ελαφρώς γιατι θα ειναι μαλακά και εύθραστα, και στην συνέχεια τα μεταφέρουμε να κρυώσουν σε σχάρα.


Καλή Επιτυχία!!!






Η Κουκουβάγια και η Πέρδικα



Μια μέρα συνάχτηκαν όλα τα πουλιά και συμφώνησαν να βάλουν τα παιδιά τους στο σχολείο να μάθουν γράμματα. Ήβραν και δάσκαλο και τον διόρισαν. Άνοιξε το σχολείο κι επήραν τα παιδιά τους και τα έγραψαν.
  Ύστερα από λίγες μέρες, μερικά παιδιά πήγαν στο σχολείο και δεν ήξεραν το μάθημά τους. Ο δάσκαλος τα άφησε νηστικά το μεσημέρι. Μέσα στα παιδιά που έμειναν τιμωρία ήταν και το παιδί της κουκουβάγιας.
  Η κουκουβάγια, άμα είδε πως εσχόλασαν τα παιδιά το μεσημέρι και το μωρό της δεν εσχόλασε, επήρε λίγο ψωμί και επήγε στο σχολείο να του το δώσει.
  Καθώς επήγαινε, την έφτασεν η πέρδικα. Έμεινε κι εκείνης το μωρό της νηστεία, κι επήγαινε να του δώσει λίγο ψωμί. Λέγει η πέρδικα της κουκουβάγιας:
  – Να χαρείς τα μάτια σου, γείτονα· έχω πολλή δουλειά και σε παρακαλώ να πάρεις και του μωρού μου το φαΐ του.
  – Το παίρνω γειτόνισσα, λέγει η κουκουβάγια, αλλά δεν ξέρω το μώρο σου ποιο είναι.
  – Ω, λέγει η πέρδικα, όσο γι’ αυτό, είναι πολύ εύκολο να το βρεις. Το μωρό μου είναι το πιο όμορφο μωρό του σχολείου!
  Η κουκουβάγια πήγε στο σχολείο. Παρακάλεσε το δάσκαλο, κι αυτός εδέχτηκε να δώσει το ψωμί του μωρού της. Ύστερα είπε του δασκάλου να την αφήσει να δει όλα τα παιδιά. Εκοίταξε καλά καλά, δεν ήβρε το μωρό τη πέρδικας. Εγύρισε πίσω, επήγε και ήβρε την πέρδικα και της έδωσε το ψωμί της και της λέει:
  – Τι να σου κάμω! Εκοίταζα μιαν ώρα και δεν το ήβρα το μωρό σου, γιατί μες στο σχολείο δεν ήταν ομορφότερο μωρό από το δικό μου!


Το παραμύθι είναι από το βιβλίο ανθολόγιο για τα παιδιά του Δημοτικού, Oργανισμός Eκδόσεως Διδακτικών Bιβλίων, 1975