Crash Test - Jamie Oliver's Γεύματα σε λίγα λεπτά - Είναι δυνατόν;



Το μενού λοιπόν περιέχει:
1. Πράσινη σαλάτα με λιαστη ντομάτα και κουκουνάρι
2.  Xυλωμένο ριζότο με μανιτάρια
3. Cheesecake με lemon curd



Στο βιβλίο του Jamie Oliver, Meals in minutes, ο διάσημος μάγειρας και η ομάδα του έχουν σχεδιάσει ολοκληρωμένα καθημερινά οικογενειακά γεύματα τα οποία γίνονται το πολύ σε 30 λεπτά.. Παράλληλα με το βιβλίο έχει ξεκινήσει και η αντίστοιχη εκπομπή του Jamie οπου ετοιμάζει αυτα τα γεύματα στην τηλεόραση.
Όταν λέω ολοκληρωμένα γέυματα εννοώ ότι τα γεύματα περιέχουν ένα κυρίως γεύμα, μια σαλάτα και γλυκό ή ένα ορεκτικό, ενα κυρίως γεύμα και μια σαλάτα.
Το όλο εγχείρημά του το χαρακτηρίζει "A revolutionary approach to cooking good food fast" δηλαδή "Μία επαναστατική προσέγγιση στο γρήγορο καλό φαγητό".
Το πετυχημένο αποτέλεσμα το καταφέρνει μέσα απο την καλή οργάνωση και φυσικά τις έξυπνες, εύκολες και γρήγορες συνταγές που μπορει να μην ειναι χάρμα οφθαλμών, ειναι όμως θρεπτικές και πολύ νόστιμες.
Διάλεξα ενα μενού, το χρονομέτρησα και σας το παρουσίαζω σημερα. Πραγματικά ο χρόνος ειναι κοντά στον επιθυμητό, έκανα χαλαρά 40 λεπτά και τοσο πιστευω ότι θα κάνετε και εσείς ασχέτως την εμπειρία σας στην κουζίνα.


Υλικά

Για το ριζότο

1 κρεμμύδι
1 κλωνάρι σέλερι
1/2 κούπα αποξηρεμάνα μανιτάρια πορτσίνι
2 κλωναράκια δεντρολίβανο
1 1/2 κούπα ρύζι κατάλληλο για ριζότο (Arborio, Carnarolli, κάνει και η δικιά μας Καρολίνα)
1/2 ποτήρι κρασιού λευκό κρασί
1 βιολογικό κύβο λαχανικών ή κοτόπουλου (Εγώ χρησιμοποίησα σπιτικό ζωμό κοτόπουλο)
400 γρ διάφορα φρέσκα μανιτάρια
1 σκελίδα σκόρδο
Λίγο θυμάρι
Λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Παρμεζάνα τριμμένη
1/2 λεμόνι

Για τη σαλάτα

1/2 κούπα κουκουνάρι
1 κουταλιά της σούπας βαλσαμικό ξύδι
1/2 λεμόνι
4 κούπες baby φρέσκο σπανάκι ( εγώ χρησιμοποίησα διάφορα πράσινα σαλατικά)
1/2 κούπα φρέσκο δυόσμο
5 λιαστές ντομάτες
1/2 αγγούρι
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Για το cheesecake

3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 κούπα φουντουκια
8 μπισκότα ginger ( χρησιμοποίησα digestive)
1 λεμόνι
4 γεμάτες κουταλιές της σούπας έτοιμο lemon curd
1 κούπα σμέουρα ή βατόμουρα, (υπάρχουν κατεψυγμένα σε όλα τα σουπερ μαρκετ)
1 κούπα light cream cheese ή μασκαρπόνε ή ρικότα, ή ανθότυρο
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
Λίγη τριμμένη σοκολάτα για την διακόσμηση στο τέλος.



Διαδικασία

Ξεκινάμε μαζεύοντας στον πάγκο όλα τα τρόφιμα που θα χρησιμοποιήσουμε. Αυτος ειναι ενας κανόνας που έτσι κ αλλιως πρέπει να ακολουθούμε, ξεκινάμε πάντα οργανώνοντας τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε.
Βράζουμε νερό στον βραστήρα, Βάζουμε ενα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ανάβουμε το grill του φούρνου στο φουλ, βάζουμε 4 χαμηλά ποτήρια για το γλυκό στο ψυγείο.


Σαλάτα
Στο τηγάνι που έχουμε στην φωτιά καβουρδίζουμε ελαφρώς το κουκουνάρι. Αφαιρούμε το κουκουνάρι και το αφηνουμε στην άκρη

Ριζότο
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε στο μούλτι μαζί με τα μανιτάρια πορτσίνι και το σέλερυ.
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στο τηγάνι (το ίδιο που χρησιμοποιήσαμε για τα κουκουνάρια)  και σοτάρουμε τα λαχανικά απο το μούλτι. Ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το δεντρολίβανο ψιλοκομμένο και το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε. Ριχνουμε το κρασί, τον κύβο σε κομμάτια, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε 1 κούπα απο το βραστό νερό. Απο εδώ και πέρα η δουλειά μας ειναι να ανακατεύουμε το ρύζι όσο το δυνατον συχνότερα και όταν το ρύζι "πίνει" τα υγρά να προσθέτουμε άλλη μια κούπα ζεστό νερό ( ή ζωμό). Προσθέτουμε τα μισά απο τα φρέσκα μανιτάρια μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Το ριζότο θα ειναι έτοιμο σε 18 λεπτά. Στόχος μας ειναι να έχουμε ένα κρεμμώδες ριζότο. 

Cheesecake
Λιώνουμε το βούτυρο σε ενα τηγανάκι, βάζουμε σε μια πετσέτα τα μπισκότα και τα φουντούκια. Χρησιμοποιώντας τον πλάστη τα σπάμε μέσα στην πετσέτα, να γινουν κομμάτια.
Τα μεταφέρουμε στο τηγάνι με το βούτυρο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το ξύσμα απο το λεμόνι. Βγάζουμε τα ποτήρια απο το ψυγείο και μοιράζουμε το μείγμα απο τα μπισκότα ισόποσα στα ποτήρια .


Ριζότο 
Βάζουμε τα υπόλοιπα μισά απο τα φρέσκα μανιτάρια μας σε ενα ταψάκι με το σκόρδο, λίγο θυμάρι και τα ραντίζουμε με ελαιόλαδο. Τα βάζουμε στο grill να ξεροψηθούν.



Σαλάτα
Βάζουμε σε σαλατιέρα, 1 κουταλιά ης σούπας ξύδι μπαλσάμικο, το χυμό απο μισό λεμόνι, 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια, δοκιμάζουμε για διόρθωση της γεύσης και προσθέτουμε τα σαλατικά, τον δυόσμο, το αγγούρι σε φέτες, τις λιαστές ντομάτες κομμένες σε κομμάτια. Δεν ανακατεύουμε την σαλάτα τώρα, θα το κάνουμε την στιγμή που θα την σερβίρουμε.



Cheesecake
Προσθέτουμε στο ποτήρι μι αγεμάτη κουταλιά lemon curd και συνεχίζουμε με τα σμέουρα ή όποιο ξινούτσικο φρούτο χρησιμοποιήσετε.
Ανακατευουμε σε ενα μπολ το τυρί κρέμα που θα χρησιμοποιήσουμε με την βανίλια και την ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο γάλα ωστε να βοηθήσει να έχουμε μια απαλή κρέμα.
Μοιράζουμε το μείγμα των τυριών στα ποτήρια, συμπληρώνουμε με λίγη τριμμένη σοκολάτα και αφηνουμε το γλυκό στο ψυγείο.




Ριζότο 
 Επιστρέφουμε στο ριζότο μας το οποίο όλη αυτη την ώρα το ελέγχουμε συχνά και το ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το βούτυρο στο ριζότο και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε 1/2 κούπα τριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύουμε. Το ριζότο πρέπει να μοιάζει με χυλωμένο κουάκερ.
Στο σερβίρισμα προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαιντανό, λίγο θυμάρι και τα ξεροψημένα μανιτάρια.




Λογάκια

Νομίζω ότι ειναι μια καλή δουλειά με έξυπνες ιδέες που οπωσδήποτε έχει ανταπόκριση αφού σήμερα έχουμε πολύ λίγο χρόνο στην διάθεση μας. 
Χρησιμοποιεί πολλά έτοιμα υλικά αλλά όχι οπωσδήποτε "κακά" υλικά.
Σε κάποιες συνταγές χρησιμοποιεί φούρνο μικροκυμάτων τον οποίο προσωπικά έχω καταργήσει και τέλος, μου δημιούργησε ενα άγχος η τόση συγκέντρωση στο να μαγειρέψω και να φάμε σε μισή ώρα, αφηνωντας μου εναν νεροχύτη μέσα στα σκέυη για πλύσιμο.
Συννήθως όταν μαγειρεύω πλένω συγχρόνως ότι λερώνω για να μην έχω μετά το βουνό για πλύσιμο. Με τον σχεδιασμό του Jamie δεν υπάρχει αυτος ο χρόνος διαθέσιμος οπότε αναγκαστικά θα πλύνετε ή θα ξεπλύνετε  (για το πλυντήριο πιάτων) τα σκέυη αφού τελειώσει το γεύμα σας..


Απαραίτητα Σκέυη και Εργαλεία

Καλό Σαββατοκύριακο!!!