Η πιο νόστιμη σπιτική Πραλίνα Φουντουκιού! (fail-proof)





Την συνταγή την είχα πολύ καιρό, απο τότε που η παιδική μου φίλη Βιβή με ρώτησε αν έχω κάτι τέτοιο και ξεκίνησα να ψάχνω.. 
Πρόσφατα με ξαναρώτησε η μαμαδοφίλη Λένα και το θυμήθηκα! Εκανα τις δοκιμές μου και κατέληξα σε αυτην που σας παρουσιάζω με πολύ χαρά! Μετάνιωσα που το καθυστέρησα!
Απολαύστε λοιπόν την πιο εύκολη, την πιο υγιεινή, την πιο λαχταριστή σπιτική Πραλίνα!!!




Υλικά (για ένα βαζο 400 ml)


150 gr φουντουκια
2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο ( το σησαμέλαιο ειναι πιο υγιεινό και ταιριάζει στην συνταγή. Αν δε έχετε, χρησιμοποιήστε σπορέλαιο ή ηλιέλαιο.. δεν έχω ιδέα αν ειναι το ίδιο πράγμα, δεν χρησιμοποιώ αυτά τα λάδια..)
250 γρ σοκολάτα γάλακτος κομμένη σε κομματάκια (υπάρχουν και έτοιμα δάκρυα)
2 κουταλιές της σούπας άχνη ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο κακάο σκόνη

Διαδικασία

Ψήνουμε τα φουντούκια σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμους για 10 λεπτά. Οταν βγούνε τα ξεφλουδίζουμε (ξεφλουδίζονται πανεύκολα μετά τον φούρνο)  και αν θέλουμε τα ξαναβάζουμε στον φούρνο για άλλα 5 λεπτά.  Το ελαφρύ ψησιμο στον φούρνο θα "αναγκάσει" τα φουντούκια να βγάλουν τα ελαιά τους. Τα βάζουμε στο μουλτι και τα χτυπάμε ζεστά, να γινουν μια πηχτή κρέμώδης σκόνη. Χτυπάμε αρκετές φορές.  Προσθέτουμε  το σησαμέλαιο, την άχνη ζάχαρη, την βανίλια και το κακαο  και ξαναχτυπάμε να γίνουν όλα ένας πολτός.
Λιώνουμε σε μπεν μαρι την σοκολάτα και ξεκινάμε να την προσθέτουμε και αυτη στο μείγμα σιγα σιγα ωστε να έχουμε την σύσταση και την γεύση (δοκιμάζουμε) που μας αρέσει..
Σχετικά με την πυκνότητα, αν θέλουμε την πραλίνα πιο αραιή προσθέτουμε σησαμέλαιο κουταλιά κουταλιά και χτυπάμε..

Σας εγγυώμαι ότι δεν θα ικανοποιηθείτε... θα ενθουσιαστείτε!!


Καλή επιτυχία