Κρητικά καλτσούνια με διάφορα χόρτα και μαραθόσπορο




Ημέρα των ευχαριστιών σήμερα στον Καναδά και όπως καταλαβαίνετε έχουμε αργία και εμείς δεν θα ειμαστε στο σπίτι, θα πάμε σε φάρμα να διαλέξουμε κολοκύθες και μήλα..
Αυτη τη μέρα οι οικογένειες μαζεύονται και οργανώνουν ένα πλούσιο εορταστικό τραπέζι ωστε να ευχαριστήσουν τον Θεό, την Φύση για όλη την καλή σοδειά . Είναι η εποχή που σηματοδοτεί την έλευση του χειμώνα, ο οποίος btw δεν φαίνεται να έρχεται ακόμη. Εγώ τον περιμένω με αγωνία και όλοι οι υπόλοιποι μου λένε να μην βιάζομαι... Επισήμως η αρχή του χειμώνα έχω την εντυπωση ότι αρχίζει όταν έχουμε το Halloween δηλαδή 31 Οκτωβρίου.
Εμείς έτυχε αυτο το Σαββατοκύριακο να κάνουμε ενα Ελληνικό τραπέζι σε κάποιους φίλους μας και νομίζω ότι τα καταφέραμε καλά και πήραν μια μικρή ιδέα για το Ελληνικό φαγητό.. απο αυτο το τραπέζι λοιπόν ειναι τα αγαπημένα μου Κρητικά καλτσούνια, γεμιστά με σπανάκι, λάπαθα, άνηθο, δυόσμο και πασπαλισμένα με αρωματικό μαραθόσπορο..

  
Υλικά


Για την ζύμη


1/2 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γρ γιαούρτι στραγγιστό
3 αυγά ( 2 για την ζύμη και 1 για την επάλειψη)
2 κουταλιές της σούπας ρακί (εγώ δεν είχα και έβαλα 1 κουταλιά της σούπας ούζο)
1 μικρό φλιτζανάκι ελαιόλαδο
Λίγο αλάτι
Μαραθόσπορο για πασπάλισμα στο τέλος.


Για την γέμιση


3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
500 γρ σπανάκι
300 γρ λάπαθα ή άλλα χόρτα
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι άνιθο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι τριμμένο




Διαδικασία


Σχετικά με την ζύμη και το τύλιγμα των καλτσουνιών μπορείτε να δείτε εδώ στην ανάρτηση Κρητικά Καλτσούνια με ανθότυρο και δυόσμο. 


Για την γέμιση


Πλένουμε και στεγνώνουμε καλά όλα τα χορταρικά μας και τα ψιλοκόβουμε στεγνά. 
Σοτάρουμε σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο τα φρέσκα κρεμμυδάκια και προσθέτουμε τα χόρτα. Τα φέρνουμε μερικές βόλτες και σβήνουμε την φωτιά. Αφηνουμε τα χορτα στο τηγάνι σκεπασμένα να βγάλουν τα υγρά τους.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αυγό με το κεφαλοτύρι. Μεταφέρουμε τα χόρτα σε ενα τρυπητό και τα πιέζουμε με κουτάλι να φυγουν τα νερά τους. Τα προσθέτουμε στο μείγμα του αυγού.
Τυλίγουμε τα καλτσούνια μας, τα αλοιφουμε με αυγό, τα πασπαλίζουμε με τον μαραθόσπορο και ψηνουμε για 35-40 λεπτα.


Καλή εβδομάδα να έχουμε!!