Κοτόπουλο με πράσα και πατάτες μαγειρεμένο στο γιαούρτι





Φαγητά σαν και αυτό είναι που με κάνουν και νιώθω την θαλπωρή της οικογένειας. Την θαλπωρή και την ασφάλεια που νιώθουμε όταν μας περιτρυγιρίζουν οι "απόλυτα" δικοί μας άνθρωποι. Ανεκτίμητο συναίσθημα πραγματικά.
Αν θυμάστε έχουμε μαγειρέψει στο παρελθόν το Κοτόπουλο με γάλα  , απο εκείνη την συνταγή πήρα την ιδέα.. Η σημερινή συνταγή λοιπόν ειναι μια παραλλαγή πιο γεμάτη και χορταστική ενώ ουσιαστικά δεν ειναι καθόλου βαριά. Το κοτόπουλο ψηνεται παρέα με καροτα, πράσα και πατάτες, αρωματίζεται με άνηθο και ξύσμα λεμονιού και "πνίγεται" στην πιο λαχταριστή σάλτσα γιαουρτιού. Απολαύστε χειμωνιάτικο φαγάκι...

Υλικά


1 κιλό κοτόπουλο σε μερίδες ( χρησιμοποίησα κοπανάκια) 
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 πράσα καθαρισμένα και πλυμένα
2 καρότα κομμένα σε μετριου πάχους φέτες
3-4 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους ή σχετικά λεπτές φέτες
1 κουταλιά της σούπας αλεύρι
1 κουταλιά της σούπας άνηθο ψιλοκομμένο
Το ξύσμα απο 1 λεμόνι
250 ml ζωμό κοτόπουλο σε θερμοκρασία δωματίου
150 γρ γιαούρτι στραγγιστό σε θερμοκρασία δωματίου
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι


Διαδικασία


Πλένουμε και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας το κοτόπουλο. Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα ( κατα προτίμηση να μπορει στην συνέχεια να μπει και στον φούρνο) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μόλις το λάδι ζεσταθεί καλά, ροδοκοκκινίζουμε το κοτόπουλο και απο τις δυο πλευρές (το κοτόπουλο πετάει λάδια οπότε αυτη ειναι μια καλή ευκαιρία να χρησιμοποιήσουμε την σίτα προστασίας για τηγάνισμα)  . Δεν βιαζόμαστε να το γυρίσουμε, θέλουμε να ροδοκοκκινίσει καλά.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς. 
Μολις έχουμε το κοτόπουλο ροδοκοκκινισμένο, το αφαιρουμε απο την κατσαρόλα και προσθέτουμε τα λαχανικά. ανακατεύουμε και ξυνουμε τις νοστιμιές απο το κοτόπουλο που ειναι στον πάτο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά (να δουμε την αλλαγή χρώματος στις άκρες της πατάτας) και  πασπαλίζουμε με το αλεύρι.


 Ανακατευουμε και πάλι για 1-2 λεπτά να ψηθεί ελαφρώς το αλεύρι. Ριχνουμε τον ζωμό, τον άνηθο και το ξύσμα, ανακατεύουμε, τρίβουμε τον πάτο της κατσαρόλας και αφαιρουμε απο την φωτιά.
Βάζουμε το γιαούρτι σε ενα βαθύ πιάτο και σιγά σιγά με μια κουτάλα για σούπα παίρνουμε ποσότητα απο το υγρό της κατσαρόλας και χτυπάμε με πιρούνι ακριβώς όπως κάνουμε το αυγολέμονο.
Οταν το γιαούρτι έρθει σε ζεστή θερμοκρασία περιχύνουμε με αυτο το φαγητό, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το κοτόπουλο με τα ζουμάκια του.



Ψηνουμε το φαγητό για 45 λεπτά χωρίς καπάκι. Το αφηνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν σερβίρουμε.


Καλή Όρεξη!