Ριζότο με μαραθόριζα και τραγανές γαρίδες με σουσάμι





Ένα νόστιμο φαγάκι για σήμερα, εύκολα και γρήγορα. 
Η μαραθόριζα ταιριάζει πάρα πολύ με όλα τα θαλασσινά και ψάρια.. Την επόμενη φορά που θα μαγειρέψετε την αγαπημένη σας συνταγή για ψάρι ή θαλασσινά δοκιμάστε να βάλετε μέσα και την μαραθόριζα. 
Μετά λοιπόν το Ελληνικό Ριζότο με γαρίδες και κολοκυθάκια και το Χυλωμένο ριζότο με μανιτάρια έρχεται το συγκεκριμένο λαχταριστό ριζότο με "γλυκιά" μαραθόριζα που δένει απολαυστικά με τις τρυφερές απο μέσα τραγανές απο έξω σουσαμένιες γαρίδες..
Εντυπωσιακό αποτέλεσμα χωρίς καθόλου κόπο ( αν έχουμε έτοιμο τον ζωμό)!



Υλικά (4 άτομα)


Για το ριζότο


1 1/2 κούπα ρύζι καρολίνα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μαραθόριζα ψιλοκομμένη (φινόκιο)
100 ml λευκό κρασί
1 λίτρο ζεστό ζωμό λαχανικών* ( ή απο βιολογικό κύβο)
1/2 κουταλάκι κόλιανδρο τριμμένο
1/2 κούπα τριμμένο κεφαλοτύρι
100 γρ βούτυρο
Αλάτι - Πιπέρι


Για τις γαρίδες


20 μέτριες γαρίδες καθαρισμένες (αφηνουμε μόνο την ουρά)
1/3 κούπας σουσάμι
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι βαλσαμικό

Λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι για πασπάλισμα
Λίγο αλεύρι
Αλάτι - Πιπέρι


Διαδικασία


Ζεσταίνουμε ενα τηγανάκι σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί ριχνουμε το σουσάμι και το καβουρδίζουμε ελαφρώς ίσα να μοσχοβολήσει και να σκουρύνει ελαφρώς. Τραβάμε το τηγάνι απο την φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
Ξεκινάμε το ριζότο βάζοντας τον ζωμό να ζεσταθεί. Σε ενα κατσαρολάκι ρίχνουμε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και 1 κουταλάκι βούτυρο. Εχουμε το σκέυος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. 
Αφαιρουμε απο την μαραθόριζα τα δυο ακριανά φύλλα, την κόβουμε σε φέτες και την ψιλοκόβουμε.
Σοτάρουμε το κρεμμύδι με την μαραθόριζα και προσθέτουμε και τον κόλιανδρο. Αφου τα λαχανικά μας μαλακώσουν προσθέτουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε (προσοχή με το αλάτι γιατι θα μπεί και το κεφαλοτύρι στο τέλος) και ανακατεύουμε καλά να γυαλίσει το ρύζι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
Σβηνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μολις το ρυζάκι πιει τα υγρά, ρίχνουμε τον μισό απο τον ζωμό και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την φωτιά. Δεν σκεπάζουμε με καπάκι. 

 Προχωράμε στις γαρίδες και συχνά πυκνά ανακατεύουμε το ριζότο. Οταν βλέπουμε ότι έχει πιει τα υγρά του προσθέτουμε κ άλλο απο τον ζεστό ζωμό, ανακατεύουμε και ούτω καθεξής. Δεν ειναι ανάγκη να είμαστε πάνω απο την κατσαρόλα. Θα ασχοληθούμε με τις γαρίδες και  συχνά πυκνά θα ανακατεύουμε και το ριζότο. Το ριζότο θέλει 20 λεπτά για να γίνει. Ειναι έτοιμο όταν είναι χυλωμένο αλλα πιάνει ελαφρώς στο δόντι (ελαφρώς.. να μην ειναι σκληρό..)
Περνάμε στις γαρίδες και ανακατεύουμε σε ενα μπολ το ελαιόλαδο με το μέλι και το ξύδι. Βάζουμε σε ενα πιατάκι το αλεύρι. Περνάμε τις γαρίδες απο το αλεύρι, στην συνέχεια απο το μείγμα λάδι - μέλι - ξύδι και στην συνέχεια απο το σουσάμι. Τις αραδιάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε ελαφρώς με κεφαλοτύρι.
Ψηνουμε τις γαρίδες για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Το ρύζι τώρα θα πρέπει να φτάνει στο τέλος του και πριν σβήσουμε προσθέτουμε το τριμμένο κεφαλοτύρι και κομματάκια κομματάκια βούτυρο. Ανακατεύουμε και σερβίρουμε το ριζότο με τις γαρίδες.

Καλή Όρεξη!



Λογάκια για την μαραθόριζα
Η μαραθόριζα είναι πλούσια σε νιασίνη, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες και βιταμίνη C.


*Ζωμός Λαχανικών


2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
2 πράσα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
2 καρότα κομμένα σε μεγάλα κομμάτια
1 κρεμμύδι κομμένο στα δύο
2 σκελίδες σκόρδο ολόκληρες (πλυντε τες και μην τις ξεφλουδίζετε)
1 κουταλάκι του γλυκού ολόκληρους κόκκους πιπέρι
6-7 κλωνάρια μαιντανό
2-3 κλωναράκια θυμάρι
2 δαφνόφυλλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι


Βάλτε σε κατσαρόλα όλα τα λαχανικά μαζί και προσθέστε τόσο κρύο νερό όσο να τα σκεπάζει επαρκώς.  Βάλτε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις έρθει σε βράση χαμηλώστε την. Σιγοβράστε τον ζωμό για 45 λεπτά χωρίς καπάκι και ξαφρίστε ενδιάμεσα. Σβηστε την φωτιά και αφηστε τον ζωμό να κάτσει για 10 λεπτά. Στραγγίστε με σίτα ή λεπτό τρυπητό.
Αν δεν τον χρησιμοποιήσετε αμέσως τότε βυθίστε το σκεύος σε ενα μεγαλύτερο γεμάτο με παγάκια και ανακατέψτε να έρθει γρήγορα σε κρύα θερμοκρασία (Οσο πιο γρήγορα τον κρυώσετε τόσο καλύτερος θα είναι ποιοτικά για περισσότερο χρόνο). Ο ζωμός αποθηκεύεται στο ψυγείο για μια εβδομάδα και στην κατάψυξη για 2 μήνες. Μπορείτε να τον βάλετε ακόμη και σε παγοκύστες και να χρησιμοποιείτε κάθε φορά την ποσότητα που χρειάζεστε.