Κολοκυθόπιτα στριφτή με μέλι, σταφίδες και αμύγδαλα



Σας το είπα εγώ είμαι ανάποδος άνθρωπος, Δευτέρα και Τετάρτη μιλούσα για το Halloween αλλά σήμερα την έχω την κολοκύθα!
Σας έχω μια συνταγή της γιαγιάς μου ελαφρώς εκσυγχρονισμένη. Η μόνη της διαφορά με αυτη της γιαγιάς μου ειναι η προσθήκη μελιού και αμύγδαλου στην βασική συνταγή.
Άυτη η πίτα ειναι άλλη μία απο τις πιο έντονες γαστριμαργικές αναμνήσεις της παιδικής μου ηλικίας.
Κομμένη σε κομμάτια και πασπαλισμένη με αχνη και κανέλα σαν μπουγάτσα είναι μια πίτα όνειρο!!



Υλικά


Αν δεν θέλετε να ανοιξετε φύλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο χωριάτικο φύλλο.


Για τα φύλλα 
1/2 κιλό αλεύρι ανάμεικτο σκληρό και μαλακό
2/3 της κούπας νερό
1/2 κοφτό κουταλάκι αλάτι
1/2 κοφτό κουταλάκι του γλυκού ξύδι
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο


Για την γέμιση
1 μέτρια κολοκύθα (1 1/2 κιλό) κατα προτίμηση αυτές που ειναι ασπρες απο έξω. Ειναι πιο μαλακές απο τις πορτοκαλί.
Λίγο αλάτι ( 1 κουταλάκι κοφτό)
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι μέλι
1 λεμόνι το ξύσμα του
1/2 κούπα σταφίδες
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κούπα ελαφρυ ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
1 αυγό
1/2 κούπα αμύγδαλα φιλέ


Διαδικασία


Τρίβουμε την κολοκύθα στον χοντρό τρίφτη την ραντιζουμε με λίγο αλατάκι και την αφηνουμε να στραγγίξει όσπου να ετοιμάσουμε το φύλλο.
Για το φύλλο, βάζουμε σε ενα μεγάλο μπολ το νερό, το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και σιγά σιγά προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας. Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να "καθαρίσει" το μπολ, Την βγάζουμε απο το μπολ, την βάζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια και την ζυμώνουμε. Την κόβουμε σε 10 - 12 μπαλάκια, τα σκεπάζουμε και τα φηνουμε να ξεκουραστούν ενα 20άλεπτο.
Μπορείτε να δείτε στο παρακάτω καταπληκτικό βιντεάκι της Ξανθής απο το Συνταγές της Ασπρούλας την τεχνική για άνοιγμα χωριάτικου φύλλου.




Ετοιμάζουμε την γέμιση ανακατεύοντας την κολοκύθα καλά στυμμένη με την ζάχαρη τις σταφίδες, το ξύσμα λεμονιού, την κανέλα και στο τέλος ραντίζουμε με το μέλι. 
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Αφου λοιπόν ανοιξαμε τα φυλλα μας και έχουμε 10-12 στρογγυλά φύλλα, παίρνουμε το ένα το λαδώνουμε ελαφρώς και το διπλώνουμε στην μέση να σχηματίσουμε ενα ημικύκλιο. 
Χρησιμοποιώντας ενα κουτάλι, προσθέτουμε στο κοίλο κομμάτι του φύλλου κατα μήκος την γέμιση.
Τυλίγουμε το φύλλο προχωρώντας προς το ίσιο κομμάτι του φύλλου.
Τυλίγουμε σε σαλιγκάρι ξεκινώντας το στήσιμο της πίτας απο την μέση του λαδωμένου ταψιού και προχωράμε προς τα έξω όπως κάναμε και στην στριφτή πίτα με κιμά και πλιγούρι.

Τέλος αλείφουμε την πίτα με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με τα φιλέ αμύγδαλα.
Ψήνουμε για 1 ώρα.
Περιμένουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε σε κομμάτια. Πασπαλίζουμε με άχνη-κανέλα και σερβίρουμε!
Καλό Σαββατοκύριακο!