Ευκολες ατομικές γαλατόπιτες με μέλι και καραμελωμένο σουσάμι


Άλλη μια έντονη ανάμνηση της παιδικής μου ηλικίας, η παραδοσιακή γαλατόπιτα της γιαγιάς μου. 
Την θυμάμαι ροδοκόκκινη μέσα σε ενα τεραστίων διαστάσεων ταψί πάνω στο τραπέζι της κουζίνας τους κρύους μήνες του χειμώνα. Η γιαγιά μου την πασπάλιζε με ζάχαρη η οποία καραμέλωνε και έπαιρνε αυτο το καταπληκτικό κεχριμπαρένιο χρώμα..
Σήμερα σας έχω μια εύκολη παραλλαγή με σφολιάτα αντί για φύλλο, πρόσθεσα μέλι στην γέμιση και έφτιαξα το γλυκό σε ατομικές μερίδες για καλύτερη εμφάνιση και καλύτερο έλεγχο της ποσότητας. Την ζάχαρη, την καραμέλωσα και της πρόσθεσα σουσάμι το οποίο νομίζω ότι της πάει πολύ..
Ενα δυσάρεστο νεό που με στεναχώρησε και το έμαθα απο την Crispy είναι οτι το Σαββατο απεβίωσε ένας σημαντικός άνθρωπος της Ελληνικής γαστρονομίας, ο Αλέξανδρος Γιώτης τον οποίο παρακολουθούσα όταν βρισκόμουν στην Ελλάδα.
Περισσότερα γι αυτον τον άνθρωπο του οποίου η απώλεια είναι σημαντική, καθώς και κείμενα του,  μπορείτε να διαβάσετε εδώ..



Υλικά (Για 20 γαλακτοπιτάκια)


1 λιτρο γάλα
2 φλιτζάνια του τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
3 αυγά
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα μέλι
Το ξύσμα απο ένα πορτοκάλι
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο βούτυρο
1 φύλλο σφολιάτας ξεπαγωμένο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 αυγό για το άλειμα στο τέλος


Για την καραμέλα
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας νερό
2 κουταλιές της σούπας σουσάμι


Διαδικασία


Ξεκινάμε με την κρέμα μας βάζοντας σε κατσαρόλα εκτός εστίας το γάλα με την ζάχαρη και το μέλι. Ανακατεύουμε να διαλυθούν και προσθέτουμε το σιμιγδάλι.
 Τοποθετουμε την κατσαρόλα μας σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να πήξει η κρέμα μας. Οταν την δούμε και αρχίσει να πήζει, αποσύρουμε απο την φωτίά και προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα ανακατεύοντας ζωηρά. Σκεπάζουμε με καπάκι και αφηνουμε την γέμιση στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τα πιτάκια μας.
Σε επιφάνεια εργασίας στρώνουμε ενα μεγάλο αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνουμε επάνω την σφολιάτα. την αλευρώνουμε ελαφρώς και την πλαταινουμε με τον πλάστη (η ένα μπουκάλι) να μεγαλώσει και να λεπτύνει ελαφρώς.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.
Παίρνουμε τα μπολάκια αλουμινίου μίας χρήσης, τα βουτυρώνουμε απο την μέσα πλευρά και τα γυρνάμε ανάποδα στην άκρη του φύλλου. Με ενα ίσιο μαχαιράκι κόβουμε περιμετρικά δισκάκια απο την ζύμη, λίγο μεγαλύτερα απο ότι ειναι τα κουπάκια.
Απλώνουμε τα δισκάκια ζύμης μέσα στα μπολάκια.
Γεμίζουμε τα μπολάκια με την γέμιση και τα τοποθετουμε σε ενα ταψί. Τα αλοίφουμε με ένα αυγό χτυπημένο με 2 κουταλιές της σούπας νερό, πασπαλίζουμε με κανέλα και τα ψήνουμε για 45 λεπτά.
Ξεκινάμε την καραμέλα βάζοντας σε ενα αντικολλητικό τηγανάκι το σουσάμι σε μέτρια φωτιά να καβουρδιστεί. Μολις παρει λίγο χρώμα το αφαιρουμε απο το τηγάνι και το αφηνουμε στην άκρη. Προσθέτουμε στο τηγανάκι την μισή κούπα ζάχαρη με 1 κουταλιά της σούπας νερό σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε, θα παρατηρήσουμε την ζάχαρη να πίνει το νερό και να σκληραίνει. Αμέσως μετά θα λιώσει πάλι και θα πάρει χρώμα κεχριμπαρένιο (Οσο δουλεύουμε την καραμέλα δεν την ακουμπάμε με τα χέρια, η καυτη καραμέλα μπορει να δημιουργήσει έγκαυμα). Σε 7 λεπτά η καραμέλα θα ειναι έτοιμη. Ριχνουμε το καβουρδισμένο σουσάμι, 
ανακατευουμε και ριχνουμε την καραμέλα σε λαδωμένο αλουμινόχαρτο. Την απλώνουμε όσο μπορουμε (στεγνώνει πολύ γρήγορα) και την αφηνουμε να κρυώσει. 
Αφου ψηθούν τα πιτάκια μας, τα αφηνουμε να κρυώσουν ελαφρώς πριν τα ξεφορμάρουμε. 
Αφου έχει κρυώσει εντελώς η καραμέλα την σπάμε σε κομάτια και διακοσμουμε τα πιτάκια.


Καλό Σαββατοκύριακο!!