Γκρατέν με μπρόκολο και προσούτο



Δεν σας κρύβω πως έχω αγχωθεί κάπως με τις γιορτές και τα πράγματα που θέλω να φτιάξω.. Βλέπετε πέρσι τέτοιο καιρό αποφασίσαμε να φύγουμε απο την Ελλάδα και έτσι η ατμόσφαιρα των περσινών Χριστουγέννων ήταν βαριά για τις οικογένειες μας. Γι αυτο και αν το ψάξετε δεν θα δείτε Γιορτινές Χριστουγεννιάτικες συνταγές.. Ελάχιστες.. 
Φέτος που είμαστε πλέον σε άλλη γη και άλλα μέρη και το έχουμε χωνέψει, θα ήθελα να τα κάνω όλα! Δεν γίνεται φυσικά και ούτε προλαβαίνω.. Αποφάσισα λοιπόν να κάνω λίγα και καλά που λένε. 
Σημερα έχω μια πρόταση για μπουφέ ή και τραπέζι, ένα πεντανόστιμο ορεκτικό που δυστυχώς η φωτογραφία το αδικεί. Και αυτό επειδή δεν το άφησα να κρυώσει λίγο, η μυρωδιά του μας έσπασε την μύτη και πέσαμε με τα μούτρα στην κατανάλωση και οι τρείς μας! Ευτυχώς δεν κάψαμε τις γλώσες μας!!



Υλικά


1 μεγάλο μπρόκολο κομμένο σε μπουκετάκια με όσο πιο μεγάλο κοτσανάκι γίνεται
8 φέτες προσούτο κομμένο σε λωρίδες
1 κουταλάκι του γλυκού εστραγκόν (tarragon) 
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
4 κουταλιές της σούπας αλέυρι
500 ml γάλα
λίγο μοσχοκάρυδο
Αλάτι - Πιπέρι
1/2 φλιτζάνι κασέρι ή γραβιέρα
1/2 φλιτζάνι ανθότυρο
2-3 κουταλιές της σούπας κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα για το πασπάλισμα στο τέλος.


Διαδικασία


Βράζουμε μπόλικο νερό, αλατίζουμε και προσθέτουμε τα μπροκολάκια. Βράζουμε για 5 λεπτά και σουρώνουμε. Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε.
Τα στρώνουμε σε ταψάκι ή πυρέξ και τυλίγουμε στο κοτσανάκι τους τις λωρίδες απο το προσούτο.
Αλατίζουμε ελαφρώς το μπρόκολο και πασπαλίζουμε με το εστραγκον.
Σε ενα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το γάλα και το κρατάμε ζεστό.
Προθερμαίνουμε τον φουρνο μας στους 180 βαθμούς.
Σε μια άλλη κατσαρόλα λιώνουμε το βουτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε με σύρμα για 3 λεπτά να ψηθεί ελαφρώς το αλεύρι και προσθέτουμε το γάλα. 
Ανακατεύουμε ζωηρά με το σύρμα και μόλις δουμε ότι το μείγμα αρχίζει να πήζει, αφαιρουμε την κατσαρόλα απο την φωτιά. Προσθέτουμε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, λίγο πιπέρι και προσθέτουμε το ανθότυρο και το κασέρι. Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν τα τυρια. 
Περιχύνουμε τα μπρόκολα με την μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα.
Ψηνουμε για 30 λεπτά. Αφηνουμε να κρυώσει ελαφρώς πριν σερβίρουμε!


Καλή Όρεξη!


Λογάκια για το Εστραγκον


Το εστραγκον είναι βότανο απο παραλήμνιο θάμνο και θα το βρείτε αποξηραμένο στην Ελλάδα ( εδώ υπάρχει φρέσκο παντού). Δινει καταπληκτικό άρωμα και γεύση ειδικά στα μανιτάρια και ταιριάζει απίστευτα σε σούπες και άσπρες σάλτσες.