Χριστουγεννιάτικα Μπισκοτάκια (Βασική συνταγή και γλάσο)


Τι κάνετε? Εγώ δεν ειμαι και πολύ στα επάνω μου αυτές τις μέρες.. Δεν έχω ιδέα γιατι.. Ups and Downs.. Ελπίζω να είστε όλοι καλά και να έχετε αρχίσει να νιώθετε την ζεστασιά των γιορτινών ημερών.. 
Σήμερα σας έχω την βασική συνταγή για κουλουράκια τα οποία κόβουμε με κουπατ και τα διακοσμούμε με γλάσο, κουφετάκια, καραμελάκια και τα λοιπά. Ολα τα κουλουράκια φτιάχτηκαν με αυτη τη βασική συνταγή η οποία χωρίστηκε σε κομμάτια που χρωματίστηκαν άλλα με κακάο και άλλα με χρώμα ζαχαροπλαστικής. Η ζύμη δεν περιέχει μπέικιν πάουντερ επειδή δεν θέλουμε να φουσκώσουν. Θέλουμε να είναι όσο το δυνατόν επίπεδα για να τα διακοσμήσουμε. Πάρτε λοιπόν αυτη τη βασική συνταγή, τα παιδιά στην κουζίνα, χρησιμοποιήστε την φαντασία σας, το ταλέντο σας και κυρίως την καλή σας διάθεση!



Υλικά (36-40 κουλουράκια)


Για την βασική ζύμη
1 κούπα βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη
2 αυγά
2 κουταλάκια εκχύλισμα βανίλιας
3 1/2  κούπες αλέυρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
1 κουταλάκι κανέλα τριμμένη
3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλιές της σούπας κακάο
Χρώματα ζαχαροπλαστικής


Για το γλάσο
3 κούπες ζάχαρη άχνη
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1/3 της κούπας γάλα (και όσο παραπάνω χρειαστεί)
3/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Χρώματα ζαχαροπλαστικής
Καραμέλες τύπου Oh mammy
πολύχρωμη τρούφα, ή χρωματιστή ζάχαρη




Διαδικασία


Κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με την σόδα και το αλάτι.
Χρησιμοποιούμε ενα μεγάλο μπολ και βάζουμε μέσα το βουτυρο. Χτυπάμε με μίξερ σε μεσαία ταχύτητα για 1 λεπτό. Προσθέτουμε την ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Προσθέτουμε ενα ενα τα αυγά και χτυπάμε να ενσωματωθούν καλά στο μείγμα. Προσθέτουμε την βανίλια και σιγά σιγά το αλεύρι και χτυπάμε με το μιξερ μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη. Αν η ζύμη κολλάει συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι ακόμη. Οταν δουμε ότι το μιξερ δυσκολεύεται ελαφρώς να γυρίσει, αναποδογυρίζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Την διπλώνουμε και την πατάμε αρκετές φορές να σφίξει ελαφρώς. Γενικά πρέπει να ειναι μια απαλή αφράτη ζύμη και όχι πολύ σφιχτή. Την χωρίζουμε σε 4 μπάλες και χρωματίζουμε την μία με το κοσκινισμένο κακάο ζυμώνοντας εκ νέου να χρωματιστεί ομοιόμορφα. Το ίδιο κάνουμε και με τα χρώματα ζαχαροπλαστικής. Τυλίγουμε τις μπάλες με μεμβράνη και αφηνουμε τις ζύμες στο ψυγείο τουλάχιστον για μια ώρα ή για όλο το βράδυ.
Οταν παγώσουν οι ζύμες βγάζουμε απο το ψυγείο το κομμάτι ανάλογα του τι θα φτιάξουμε.


Κουλουράκια ζαχαρωτά μπαστουνάκια (Christmas Candy Canes)
Παιρνουμε ενα μπαλάκι απο την απλή ζύμη και ενα μπαλάκι απο την χρωματιστή. Τα κάνουμε λωρίδες και  τα στρίβουμε. 
Σχηματίζουμε ενα μπαστουνάκι και το μεταφέρουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.


Καρδούλες, αστεράκια και νιφάδες με "τζαμάκι" καραμέλας
Παιρνουμε 2-3 καραμέλες ίδιου χρώματος και τις βάζουμε σε μια σακούλα. Τις κοπανάμε με τον πλάστη να σπάσουν σε μικρά κομματάκια. Μπορειτε να χρησιμοποιήσετε και πολυκόφτη. 
Παίρνουμε ένα κομμάτι απο την απλή ζύμη και την ρολάρουμε με πλάστη (ή μπουκάλι) ωστε να έχουμε ένα μεγάλο φύλλο. Χρησιμοποιούμε κουπατ με σχήματα και (αν έχετε και μικρότερα κουπάτ για να κάνετε το μέσα πλαίσιο) κοβουμε ενα στρογγυλό κομμάτι στο κέντρο του κάθε μπισκότου, να έχουμε μια τρύπα. Στρώνουμε το μπισκότο στο αντικολλητικό χαρτί και προσθέτουμε στην τρύπα τις θρυμματισμένες καραμέλες.


Τα υπόλοιπα κομμάτια ζύμης τα ανοιγουμε σε φύλλο και κοβουμε με τα κουπατ τα σηματα που έχουμε. Απλώνουμε σε αντικολλητικό χαρτί και ψηνουμε τα μπισκότα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 8 λεπτά (όχι αέρα) ή μέχρι να δουμε τις άκρες τους να σκουραίνουν ελαφρώς. Τα βγάζουμε τα αφήνουμε για λίγο στο ταψί και τα μεταφέρουμε σε σχάρα να κρυώσουν.


Πάμε στο γλάσο. Ανακατευουμε σε ενα μπολ, την άχνη με το βουτυρο, το γάλα και την βανίλια. Χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές γλάσο. Προσθέτουμε όσο επιπλέον γάλα χρειάζεται, συνεχίζοντας το χτύπημα με μίξερ εωσοτου έχουμε ενα αφράτο απαλό γλάσο. Το χωρίζουμε αναλόγως και χρωματίζουμε με λίγες  σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανακατεουμε για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Οταν τα κουλουράκια έχουν κρυώσει τελείως τότε ξεκινάμε την διακόσμηση. Για να κάνετε το περίγραμα στα μπισκότα θα χρειαστείτε κορνέ ζαχαροπλαστικής με πολύ λεπτό ίσιο στόμιο. Αφου κάνουμε το περίγραμα, γεμίζουμε στην συνέχεια με πινέλο το γλάσο στο κέντρο. Αν δεν θέλουμε να κάνουμε περίγραμα (εγώ δεν έκανα γιατι δεν είχα τόσο λεπτό στόμιο για κορνέ) τότε με πινέλο παίρνουμε ποσότητα απο το γλάσο και "γεμίζουμε" τα κουλουράκια.
 Οσο είναι φρέσκο το γλάσο πάνω στο μπισκοτάκι διακοσμούμε με πολύχρωμη τρούφα ή ότι διακοσμητικό θέλουμε.
Αφηνουμε τα μπισκοτάκια σε σχάρα να στεγνώσουν καλά όλο το βράδυ.


Μη ξεχνατε και τα περσινά μπισκοτάκια πορτοκαλιού, βουτηγμένα στην σοκολάτα




Καλή επιτυχία και του χρόνου με υγεία!
Λογάκια 
Η ζύμη κρατάει για ενα μήνα στην κατάψυξη και το γλάσο για 3 μέρες στο ψυγείο.


Print Friendly and PDF