Πανεύκολο Γαλακτομπούρεκο - Πατσαβουρόπιτα



Καλημέρα σας! Αρχισε να μαλακώνει ο καιρός? Εμείς εδώ χθες είχαμε την μέρα της μαρμότας και το συμπαθέστατο ζωάκι προέβλεψε ότι φέτος θα έχουμε Άνοιξη νωρίς.. Σύμφωνα με το φολκλορικό έθιμο εαν η μαρμότα βγεί απο την φωλιά της και κοιτάξει την σκιά της τότε προβλέπεται χειμώνας για άλλες 6 εβδομάδες.. Εαν δεν την κοιτάξει τότε θα έχουμε Άνοιξη νωρίς..! Χθες λοιπόν και στα τρία σημεία όπου γιορτάστηκε το έθιμο οι μαρμότες δεν κοιταξαν την σκιά τους οπότε και η πρόβλεψη είναι πως θα έρθει νωρίς η Άνοιξη..! Βέβαια.. αν με ρωτήσετε προσωπικά, να έρθει η Ανοιξη αλλά καλά θα ήταν να προηγηθεί ο Χειμώνας... 
Πάμε όμως στη σημερινή συνταγή...  Παρασκευή σήμερα με ενα πανεύκολο γλυκάκι που θα σας λύσει τα χέρια!  Η συγκεκριμένη "πίτα" φτιάχνεται σε πολλές περιοχές των Βαλκανίων και σε διάφορες παραλλαγές.  Είναι μια πανέυκολη και πεντανόστιμη λύση για γλυκό με πολύ λίγα υλικά που λίγο πολύ όλοι τα έχουμε στο σπίτι μας. Είναι ιδανικό γλυκό για μικρά παιδιά και στην γεύση βρίσκεται μεταξύ γαλακτομπούρεκου και μπουγάτσας...

Υλικά

1 πακέτο φύλλο κρούστας ξεπαγωμένο σύμφωνα με τις οδηγίες
250 γρ βούτυρο
750 ml φρέσκο γάλα (3 ποτήρια)
8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Ξύσμα απο 1/2 πορτοκάλι

Μια τσιμπιά αλάτι
1 ξυλάκι κανέλας
Άχνη ζάχαρη και κανέλα τριμμένη για το τέλος

Διαδικασία

Λιώνουμε το βούτυρο σε ενα μπρικάκι, βουτυρώνουμε καλά ένα ταψάκι και προχωράμε στα φύλλα μας.
Βουτυρώνουμε ένα φύλλο και το σουρώνουμε - τσαλακώνουμε. Προθερμαίνουμε τον φουρνο στους 190 βαθμούς.



Το τοποθετούμε στο ταψάκι και συμπληρώνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα βουτυρώνοντάς τα ένα ένα. Τα φύλλα δεν πρέπει να ειναι πολύ σφιχτά μεταξύ τους αλλά ούτε εντελώς χαλαρά.



Συνεχίζουμε βουτυρώνοντας όλα τα φύλλα και τα τοποθετούμε στο ταψί.



Αφου τελειώσουμε με το στήσιμο των φύλλων ψήνουμε για 20 λεπτά να ροδοκοκκινίσουν.
Οσο ψήνεται το φύλλο, βάζουμε σε ενα κατσαρολάκι το φρέσκο γάλα, την ζάχαρη, το ξύσμα και το ξυλάκι κανέλας. Εχουμε την ένταση στο μέτριο και το αφήνουμε να σιγοβράζει, ανακατεύοντας που και πού. Όταν περάσει το 20άλεπτο και ροδίσουν τα φύλλα, βγάζουμε το ταψί και περιχύνουμε σε όλα τα σημεία του ταψιού, κουτάλα κουτάλα το γάλα.


Ξαναβάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε άλλα 25 λεπτά, το βγάζουμε και κοσκινίζουμε με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Αν θέλουμε συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 5 λεπτά να καραμελώσει λίγο η ζάχαρη.Σερβίρεται χλιαρό και εξαφανίζεται ως δια μαγείας...



Καλό Σαββατοκύριακο!!!!

Λογάκια
Η πίτα μπορεί να γίνει και αλμυρή τυρόπιτα αντικαταστώντας το μείγμα του γάλακτος με 2 κούπες γάλα, 2 αυγά και τυρί φέτα. Τα ανακατεπουμε όλα μαζί και περιχύνουμε με αυτό το μείγμα την πίτα απο την αρχή.