Θρακιώτικη Γιαουρτοτυρόπιτα με Θυμάρι και Ελιές



 Καλή εβδομάδα της Τυρινής! Σήμερα σας έχω μια πεντανόστιμη γιαουρτοτυρόπιτα Θρακιώτικη, λίγο "πειραγμένη" απο τα χεράκια μου αφού πρόσθεσα δυο επιπλέον υλικά... Το Θυμάρι και τις Ελιές.. Να σας πώ ότι παλιά στην Θράκη δεν υπήρχαν ελιές, οι Θρακιώτες τις έτρωγαν αλλά όχι ιδιαίτερα και αυτό επειδή στην Θράκη λόγω του κλίματος δεν ευδοκιμούσαν τα δέντρα. Μάλιστα διάβασα πρόσφατα ότι η Ελληνική Κυβέρνηση έκανε έναν αγώνα ο οποίος κράτησε 50-60 χρόνια ωστέ να πείσει τον πληθυσμό της Θράκης να αντικαταστήσει το σησαμέλαιο που χρησιμοποιούσε κατά κόρον εως τότε με το ελαιόλαδο της υπόλοιπης Ελλάδας...
Την πίτα μπορείτε να την κάνετε χωρίς τις ελιές και το θυμάρι αλλά σας προτείνω να την δοκιμάσετε και έτσι γιατι πραγματικά είναι πολύ νόστιμη!

Υλικά


1 πακέτο χωριάτικο φύλλο ή 10 σπιτικά χωριάτικα φύλλα
1/2 κούπα λάδι για το άλειμα των φύλλων
1 κεσεδάκι γιαούρτι (200 γρ)
300 γρ τριμμένο κασέρι
200 γρ φέτα τριμμένη
2 αυγά
1 κουταλιά της σούπας γεμάτη φυλλαράκια απο φρέσκο θυμάρι (μπορείτε να αντικαταστήσετε το θυμάρι με ρίγανη)
10 - 12 ψιλοκομμένες ελιές Καλαμών
Αλάτι - Πιπέρι
1αυγό χτυπημένο με λίγο γάλα για το άλειμα της πίτας στο τέλος
1 ποτήρι γάλα για το τέλος


Διαδικασία


Χρησιμοποιώντας ένα μπολ, χτυπάμε σε ομελέτα τα 2 αυγά, προσθέτουμε το γιαούρτι, το κασέρι, την φέτα, το θυμάρι, τις ελιές, αλάτι (όχι πολύ), πιπέρι.


Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και λαδώνουμε καλά το ταψάκι μας.
Συνεχίζουμε τοποθετώντας ένα ένα τα φύλλα μας και τα λαδώνουμε καλά, ένα ένα με πινέλο.
Αφου τοποθετήσουμε και το 6ο φύλλο αδειάζουμε και στρώνουμε την γέμιση. Διπλώνουμε τις άκρες αν περισσέυουν ή τις κόβουμε (προσωπικά μου αρέσει το μπόλικο φύλλο στην πίτα).


Συνεχίζουμε στρώνοντας απο πάνω τα υπόλοιπα φύλλα λαδώνοντάς τα ένα ένα.


 Οταν τελειώσουμε με τα φύλλα μας, αλείφουμε την πίτα με το χτυπημένο αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και περιχύνουμε με την κούπα γάλα.



Κουνάμε το ταψί να πάει το γάλα παντού και ψήνουμε την πίτα για 45 λεπτά. Το τελευταίο τέταρτο μεταφέρουμε την πίτα στο κάτω ράφι του φούρνου για να ψηθεί καλά και το κάτω μέρος της.


Καλή επιτυχία!!