Κοκκινιστά Καλαμαράκια ή μικρές Σουπιές





Μεζεδάκι για την Καθαρά Δευτέρα σας έχω σήμερα! Την συγκεκριμένη συνταγή την κάνουν πολύ συχνά σε πολλά νησιά και όχι μόνο ενώ εκτός απο την νοστιμιά της την χαρακτηρίζει και η ευκολία της. Είναι τέλειο μεζεδάκι αν σερβιριστεί σκέτο, ενώ αν το συνοδεύσετε με μακαρόνια θα γίνει χαλασμός!
Επειδή όμως εγώ σας το προτείνω για την Καθαρά Δευτέρα, νομίζω ότι σκέτο με φρέσκια λαγάνα και τα υπόλοιπα κούλουμα θα είναι το ιδανικό σερβίρισμα.. Την μακαρονάδα αφήστε την για μια άλλη μέρα.. ενα είναι σίγουρο γι αυτη τη συνταγή, θα την ξαναφτιάξετε και θα την ξαναφτιάξετε!


Υλικά (4-5 άτομα)

500 γρ καλαμαράκια ή σουπιές (εγώ χρησιμοποίησα μικρά αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μεγάλα)
200 γρ χυμός ντομάτας (εγώ παίρνω κονσέρβα τα ολόκληρα ντοματάκια και τα λιώνω στο μπλέντερ, νομίζω ότι η σάλτσα υπερέχει γευστικά σε σχέση με την ήδη αλεσμένη)
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
100 ml λευκό κρασί
2 φύλλα Δάφνης
Μερικούς κόκκους μπαχάρι
Αλάτι - Πιπέρι
Λίγη Ζάχαρη
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία

Καθαρίζουμε καλά τα καλαμαράκια, κάτω απο τρεχούμενο νερό, κόβουμε και πετάμε το κεντρικό κοκκαλο και το σκληρό κομμάτι κάτω απο τα πλοκάμια.
Τοποθετούμε ενα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, την δάφνη και τα μπαχάρια, αλατοπιπερώνουμε και μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά, προσθέτουμε τα καλαμαράκια. Σοτάρουμε για 3 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, λίγο επιπλέον αλατοπίπερο και την ζάχαρη. Σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το φαγητό για 20 λεπτά. Αν ειναι πολύ μεγάλα τα κομμάτια απο τα καλαμάρια το αφήνουμε να βράσει μισή ώρα. Δεν το αφήνουμε παραπάνω γιατι θα παραλαστιχώσει..


Καλή Όρεξη!