Huffington Post Featured - Χταπόδι Πολύχρωμη Σαλάτα με Πιπεριές και Ελιές





Καλό μήνα! Φτάσαμε στον πρώτο μήνα της Άνοιξης, κρατήστε γερά και σε λίγο ο καιρός θα αρχίσει τις καλοσύνες!
Ξέρω ότι σήμερα κανονικά θα έπρεπε να είχα γλυκάκι στο πρόγραμμα αλλά επειδή το γλυκό της εβδομάδας το έκανα την Δευτέρα με την Νηστίσιμη Μικρασιάτικη Κανελόπιτα, σήμερα σας έχω δροσερή και τραγανή σαλατούλα  με ενα απο τα πιο χαρακτηριστικά υλικά του τόπου μας...  Σας ταιριάζει ότι τύπος και να είστε.. χταποδάκι για την νηστεία χταποδάκι και για το τσίπουρο!
Θυμάμαι ν' αγαπάω πάντα το χταπόδι. Συγκεκριμένα ψητό στα κάρβουνα, θυμάμαι ότι απο παιδί όταν πηγαίναμε με τους γονείς μας στις ταβέρνες το περίμενα με λαχτάρα.. Ερχόταν μοσχομυρωδάτο, καψαλισμένο απο τα κάρβουνα με το ξυδάκι του... Περίμενα πως και πως να φάω τις κριτσανιστές άκρες..! Μονο αυτές ήθελα.. δυστυχώς αυτές οι κριτσανιστές άκρες ηταν γενικά δημοφιλής οπότε θα ημουν πολύ τυχερή αν πετύχαινα και δεύτερο τέτοιο κομμάτι..
Οταν μεγάλωσα και ήρθα στην Αθηνα γνώρισα το ξυδάτο χταποδάκι το οποίο μπορεί να μην ήταν τραγανό, ηταν όμως ιδιαίτερα γευστικό, πολύ τρυφερό και πολύ εύκολο να το φτιάξεις μόνος στο σπίτι! Διατηρείται στην σαλτσούλα του μέσα στο ψυγείο για μεγάλο χρονικό διάστημα αν και δύσκολο να μην το φας μέσα σε μια εβδομάδα.. 
Το ξυδάτο χταποδάκι είναι ιδανικό για κάθε είδους σαλάτες σαν και αυτη που σας προτείνω σήμερα.
Σας έχω την βασική συνταγή για χταπόδι ξυδάτο και στην συνέχεια αυτη την νόστιμη σαλάτα η οποία καλό είναι να ετοιμαστεί μια μέρα πριν σερβιριστεί για να δέσουν όλα τα αρώματα και οι γεύσεις μεταξύ τους.. 

Υλικά

1 χταπόδι (περίπου 1 κιλό)
150 ml ξύδι απο λευκό κρασί
150 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 φύλλο δάφνης
1 αστεροειδής γλυκάνισος1  κουταλιά της σούπας μουστάρδα
Για την σαλάτα
1 κοκκινη γλυκιά πιπεριά
1 κίτρινη γλυκιά πιπεριά
1 πορτοκαλί γλυκιά πιπεριά
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1/3 της κούπας πράσινες ελιές κομμένες σε ροδέλες
Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Εαν πάρετε φρέσκο χταπόδι, δείτε εδώ πως να το καθαρίσετε (είναι πολύ εύκολο), αν πάρετε κατεψυγμένο τότε το πιο πιθανόν είναι να είναι καθαρισμένο. 
Πλένουμε πολύ καλά το χταπόδι και το βάζουμε σε κατσαρόλα μόνο του (χωρίς νερό ή λάδι), προσθέτουμε την δάφνη και τον αστεροειδή γλυκάνισο και το αφήνουμε να βράσει σε πολύ χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά. Μόλις περάσουν τα 45 λεπτά προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι και συνεχίζουμε το σιγανό βράσιμο για άλλα 20 λεπτά ή εωσότου το χταπόδι γίνει τρυφερό.
Το βγάζουμε, προσθέτουμε στην σάλτσα την μουστάρδα,  το αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, το κόβουμε σε κομμάτια, το βάζουμε σε δοχείο και το περιχύνουμε με την σάλτσα του.
Σε αυτο το σημείο το χταπόδι διατηρείται στο ψυγείο για μεγάλο διάστημα και όσο περισσότερο κάθεται στο ζουμί του τόσο πιο νόστιμο γίνεται.
Για την σαλάτα
Κόβουμε σε καρεδάκια - κυβάκια (όχι πολύ μικρά) τις πιπεριές και τα κρεμμυδάκια. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα ή μπολ. Προσθέτουμε τον μαιντανό, τις ελιές και το χταπόδι.
Ανακατεύουμε καλά και αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς. Αφήνουμε την σαλάτα ένα βράδυ να αναπτυχθούν οι γεύσεις και την επόμενη μέρα δοκιμάζουμε μήπως χρειαστεί να συμπληρώσουμε ξύδι και λάδι.

Λογάκια
Ιδανικά θα μπορουσατε να κάνετε το χταπόδι 2 μέρες πριν σερβίρετε την σαλάτα. Έτσι θα μαριναριστεί μια μέρα στο ζουμί του και μια μέρα παρέα με τις πιπεριές. 


Καλό Σαββατοκύριακο!!

Συνταγη που συμπεριλήφθηκε στο Huffington Post US and Canada 
https://www.huffpost.com/entry/calamari-recipe_n_1756984