Εξωτικό Κοτόπουλο με Κάρυ



 Υλικά 4-6 άτομα

 400 γρ κοτόπουλο φιλέτο (στήθος ή μπούτι) κομμένο σε μπουκιές (εγώ χρησιμοποίησα ολόκληρα κοπανάκια)
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
3 κουταλάκια του γλυκού κάρυ (όχι καυτερό αλλά εξαρτάται την όρεξη σας) 
1 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα γλυκιά
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
1/2 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ (το τζίντζερ διατηρείται στην κατάψυξη και απλά τρίβεται με τον τρίφτη όσο χρειάζεστε)
1 φύλλο δάφνης
1/2 κονσέρβα ντοματάκια ψιλοκομμένα
1/2 κούπα γιαούρτι σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κούπα γάλα καρύδας (μπορεί να αντικατασταθεί με κρέμα γάλακτος με λίγα λιπαρά ή με ζωμό κοτόπουλο)
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν (καίει!)
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο κόλιανδρο ψιλοκομμένο ή βασιλικό

Διαδικασία

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγανάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε το κάρυ, την πάπρικα, την κανέλα, την ζαχαρη, το τζίντζερ και το φύλλο δάφνης. Ανακατεύουμε μέχρι να μοσχοβολίσουν 1 - 2 λεπτά. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε προσθέτωντας το γάλα καρύδας, και τα ντοματάκια. Χτυπάμε σε ενα μπολάκι το γιαούρτι με πιρούνι και σιγά σιγά προσθέτουμε λίγο ζωμό απο το φαγητό να το ζεστάνουμε. Προσθέτουμε και το γιαούρτι, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό. 
Σιγοβράζουμε το φαγητό για 25 -30 λεπτά, προσθέτουμε το λεμόνι και το καγιέν και σιγοβράζουμε άλλα 5 λεπτά. Αφηνουμε το φαγητό να πέσει λίγο η θερμοκρασία του για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε με ρύζι Μπασμάτι, γιαουρτάκι και μια παγωμένη μπύρα! 

Για το τέλειο ρυζάκι Basmati (4 άτομα)



Πλύντε το ρυζάκι και βάλτε μια κούπα ρύζι σε κατσαρολάκι και αλατίστε. Συμπληρώστε 2 κούπες κρύο νερό και βάλτε το σε εστία σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το ρύζι πάρει βράση και αρχίζει να κοχλάζει το νερό, χαμηλώστε την εστία στο χαμηλό, σκεπάστε με καπάκι και μετρήστε 15 λεπτά (μην ανοιγοκλέινετε το καπάκι). Μετά τα 15 λεπτά αποσύρετε το κατσαρολάκι απο την φωτιά και αφηστε το με κλειστό το καπάκι (πάντα) για άλλα 10 λεπτά να αφρατέψει.




Καλή Όρεξη!!!
*******************************
Πάντα με γοήτευαν οι διαφορετικές κουζίνες του κόσμου και όσο ήμουν στην Ελλάδα έκανα κάποιες προσπάθειες να τις γνωρίσω. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την φορά που επιχείρησα να πάω την μητέρα μου σε Βιετναμέζικο εστιατόριο γεμάτη χαρά και ενθουσιασμό.. Παρα τους αρχικούς της ενδοιασμούς, δέχτηκε να έρθει και ενώ  το γεύμα της άρεσε πολύ, δεν γινόταν να μην παρατηρήσω πως όλο το βράδυ έψαχνε να βρεί το ψωμί (!) ακόμη και στα πιο απίθανα σημεία στο τραπέζι.. Τελικά δεν συμπάθησε καθόλου την ευγενική χαμογελαστή κοπέλα στο σέρβις.. μα να ξεχάσει το ψωμί..!!!
Είστε απο τους ανθρώπους που δυσκολεύεστε να αλλάξετε τις συνήθειες σας σχετικά με το φαγητό, έστω και για λίγο?
Ενα απο τα πράγματα που με ενθουσίασαν όταν εγκατασταθήκαμε στο Τορόντο είναι η πληθώρα εστιατορίων.. Εθνικές κουζίνες απο όλο τον κόσμο κατακλύζουν ολόκληρη την πόλη. Εδώ μπορει κανείς να βρεί οποιαδήποτε διεθνή κουζίνα βάλει στο μυαλό του και την μία μέρα να απολαμβάνει πιάτα απο την κουζίνα της  Γαλλιας, την άλλη της Ιταλίας, την επόμενη του Βιετνάμ, Ινδίας , Μεξικό, Κίνας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Καραϊβικής, Ιαπωνίας, Αιθιοπίας, Αφγανιστάν και πολλά πολλά άλλα.. Πραγματικά αν επιχειρήσω να καταγράψω τις διαφορετικές κουζίνες στο Τορόντο με γνώμονα τις διαφορετικές κουλτούρες, θα γεμίσω ενα τεράστιο βιβλίο μόνο με τα ονόματα κάθε επιχείρησης. Όπως και στην Ελλάδα αυτά τα μαγαζιά είναι προσαρμοσμένα στο διεθνές προφιλ της πελατείας τους, είναι όμως (κατα την γνώμη μου) πιο κοντά στην αυθεντική τους κουζίνα, ακριβώς επειδή το Τορόντο είναι παγκοσμίως απο τις πόλεις με την μεγαλύτερη πολυπολυτισμικότητα οπότε το κάθε μαγαζί απευθύνεται και σε ανθρώπους της ίδιας του, της δικής του κουλτούρας.
Σημερα, σας έχω ίσως ένα απο τα πιο δημοφιλή πιάτα της Ινδικής Κουζίνας, μια αυθεντική συνταγή για το πιο γευστικό και πλούσιο κοτόπουλο με κάρυ, το οποίο σας προτείνω να το δοκιμάσετε συνοδευόμενο με ρυζάκι και γιαουρτάκι. Οργανώστε μια βραδιά με φίλους και σχολιάστε το αποτέλεσμα..
Εσεις, ποια Διεθνή Κουζίνα θα θέλατε να δοκιμάσετε??