Χειμωνιάτικο Μπριάμ με Τραγανά Ψωμάκια



Κάποτε έτυχε να ακούσω έναν άνδρα να διαμαρτύρεται για το φαγητό που του σέρβιρε μια γυναίκα. Υποστήριζε ότι αυτό δεν είναι "κανονικό" φαγητό, την κατηγορούσε ότι τα φαγητά που έφτιαχνε δεν υπήρχαν πουθενά και ότι τα έβγαζε από "το κεφάλι της"..  Το συγκεκριμένο φαγητό ήταν αυγά με σπανάκι.. Φυσικά και υπάρχει αυτή η συνταγή,  αλλά γιατί να αντιδράσει κάποιος με αυτο το τρόπο σε κάτι καινούργιο? 
Θα ήταν τόσο κακό να μπαίναμε στην κουζίνα, να βάζαμε την φαντασία μας και να δημιουργούσαμε ένα φαγητό που δεν έχουμε ξαναδοκιμάσει ή ένα φαγητό που δεν το είδαμε πουθενά γραμμένο? Να πειραματιζόμασταν, να διασκεδάζαμε πραγματικά με το φαγητό μας μια και αναγκαστικά για λόγους επιβίωσης εξαρτόμαστε από αυτό?   Μήπως έτσι θα το απενοχοποιούσαμε, θα το απολαμβάναμε περισσότερο και θα το αφήναμε και για λίγο στην ησυχία του αφου θα καταλαβαίναμε ότι δεν φταίει αυτό για όλα τα ανάποδα που μπορεί να μας συμβαίνουν?
 Όποιος το έκανε το ξέρει, υπάρχει μεγάλη χαρά όταν κάνουμε μια δικιά μας αλλαγή σε κάποια συνταγή και τελικά με την επιλογή μας απογειώνουμε το αποτέλεσμα..
Την σημερινή συνταγή δεν την έβγαλα από το κεφάλι μου, είναι "κανονική" συνταγή με δόξα και τιμή δημοσιευμένη (Winter Vegetable Cobbler). Είναι όμως διαφορετική. Μοντέρνα που θα έλεγε και η μανούλα. Είναι ένα εύκολο, χειμωνιάτικο μπριάμ μέσα σε "δαχτυλίδι" από τραγανά ψωμάκια - μπισκότα, έχει καλή και θελκτική εμφάνιση για τα παιδιά και κρύβει μέσα της απέραντη καλοσύνη! 
Προτιμάτε να μαγειρεύετε απείραχτες κλασσικές παραδοσιακές συνταγές ή σας αρέσει να τις αλλάζετε και να πειραματίζεστε με νέες?

Χειμωνιάτικο Μπριάμ με Τραγανά Ψωμάκια

Υλικά (4-6 άτομα)


2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα ή λιωμένα στο μούλτι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη στην πρέσα
2 κλωνάρια σέλερι κομμένα σε φέτες
2 καρότα κομμένα σε φέτες
1 1/2 κούπα μανιτάρια σε φέτες
1/2 κουνουπίδι κομμένο σε μπουκετάκια
Αν θέλετε προσθέστε και πατατούλες ή σελινόριζα, εγώ δεν έβαλα..
 400 γρ ντομάτα κονκασέ
1/2 κούπα ψιλές φακές (χρησιμοποίησα κόκκινη φακή)
2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1 μικρό φλιτζανάκι (του Ελληνικού)  νερό
300 ml ζωμό λαχανικών
2 κουταλάκια του γλυκού Tabasco (αν το θέλετε λίγο πικάντικο) 
1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
 Για τα μπισκοτάκια ψωμάκια
1 1/2 κούπα αλέυρι για όλες τις χρήσεις
μια τσιμπιά αλάτι
4 κουταλιές της σούπας βούτυρο κομμένο σε κομματάκια
1 κούπα και λίγο παραπάνω τριμμένα κίτρινα τυριά (Βάλτε και τρίμματα φέτας αν θέλετε)
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
1 αυγό
2/3 κούπας γάλα

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
 Σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο λάδι, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά, περίπου 3 λεπτά. 


Προσθέτουμε το σέλερι, τα καρότα, τα μανιτάρια, το κουνουπίδι και σοτάρουμε για άλλα 3-5 λεπτά.
Συνεχίζουμε προσθέτοντας το κονκασέ, τις φακές και ανακατεύουμε.


Αναμειγνύουμε το κορν φλάουρ με το νερό και το προσθέτουμε και αυτό στο φαγητό μαζί με τον ζωμό λαχανικών, την ρίγανη και αν χρησιμοποιήσετε το Tabasco. Αλατοπιπερώνουμε.
Μεταφέρουμε το φαγητό σε ένα βαθύ ταψάκι με καπάκι ή σε μια γάστρα και ψήνουμε στον φούρνο σκεπασμένο για 20 λεπτά.
Εντωμεταξύ πάμε να φτιάξουμε τα ψωμάκια μπισκοτάκια
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ, προσθέτουμε μέσα το βούτυρο σε κομματάκια και το τρίβουμε με τα χέρια μας μαζί με το αλεύρι να σχηματίσουμε τρίμματα


Προσθέτουμε μέσα το τυρί (κρατάμε λίγο κίτρινο τυρί για να πασπαλίσουμε από πάνω τα ψωμάκια στο τέλος) και την ρίγανη. Ανακατεύουμε.  Χτυπάμε σε ένα μπολάκι το γάλα με το αυγό και ρίχνουμε το περισσότερο μέσα στο αλεύρι για να σχηματίσουμε μια ζύμη. 


Ανοίγουμε την ζύμη σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια (αν θέλετε χρησιμοποιήστε αντικολλητικό χαρτί κάτω και πάνω από την ζύμη και μετά ανοίξτε την με τον πλάστη, πάνω από το χαρτί) και χρησιμοποιώντας έναν αλευρωμένο πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε πάχος 1 εκατοστού.
Με ένα φλιτζανάκι ή ποτηράκι, κόβουμε κυκλάκια από την ζύμη.

 Όταν περάσει το 20άλεπτο που είναι το μπριαμ σκεπασμένο στον φούρνο, το βγάζουμε, ανεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 200 βαθμούς,  ξεσκεπάζουμε το φαγητό και φτιάχνουμε γύρω γύρω ένα "δαχτυλίδι" από τα μπισκότα ζύμης που φτιάξαμε (μην προσπαθήσετε να μεταφέρετε από εδώ και από εκεί τα μπισκότα, επειδή είναι ζεστό το μπριάμ, αν προσπαθήσετε να τους αλλάξετε θέση θα σας διαλυθούν) .



Βουρτσίζουμε τα μπισκότα με το μείγμα γάλα - αυγό που περίσσεψε και στην συνέχεια πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κίτρινο τυρί. Ψήνουμε για άλλα 15 - 20 λεπτά, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε!


 Καλή Όρεξη!!!