Αρωματική Αλμυρή Τάρτα Αρακά - Αγκινάρας με ζύμη Ελαιολάδου



 Φτάσαμε λοιπόν στα μέσα του μήνα και σήμερα έχω την χαρά να φιλοξενώ στο Captain Cook την Πηνελόπη και το Άρωμα Βανίλιας..
Το έχω ξαναπεί στο παρελθόν, την ευρύτερη μπλογκογειτονιά μου η οποία τώρα πια είναι η κύρια πηγή επιρροής και έμπνευσης μου, άργησα να την ανακαλύψω.. Συγκεκριμένα ξεκίνησα να την ανακαλύπτω όταν το Captain Cook κόντευε να κλείσει ένα χρόνο «στον αέρα»! Εκείνη την εποχή λοιπόν, ανακάλυψα και το blog της Πηνελόπης. Μάλιστα στο πρώτο post του blog της που διάβασα, η Πηνελόπη ανέφερε το ταξίδι της στην Μακεδονία και Θράκη, έχοντας φωτογραφίες και αναφορές στην πόλη μου την Ξάνθη! Φαντάζεστε την χαρά μου εδώ στα ξένα που βρίσκομαι.. 

Από εκείνη την στιγμή όσο μου επιτρέπει ο χρόνος δεν χάνω ανάρτηση της μοναδικής Πηνελόπης,  η οποία δεν θα αργήσετε να παραδεχτείτε και εσείς πως είναι ένας χαρισματικός άνθρωπος..  Κατά καιρούς μου φτιάχνει την ημέρα άλλες μέρες με συγκινεί με τις ευαισθησίες της και αρκετές φορές με προβληματίζει με τις ανησυχίες της.. Με καλό τρόπο όμως, δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε τι σας λέω.. 
Η συνταγή που διάλεξε να μου δώσει σήμερα είναι αντιπροσωπευτική των τάσεων της αν και κάθε φορά με εκπλήσσει ευχάριστα με τα υπέροχα πράγματα που φτιάχνει.. Έξυπνες ιδέες, λαχταριστές, θρεπτικές και εύκολες  συνταγές  που σίγουρα θα αγαπήσετε.. Αυτό είναι το Άρωμα Βανίλιας..

"Guest Post Μαρτίου στο blog Captain Cook ...και πήρα εγώ την σκυτάλη (!) μετά από την πρόσκληση της αγαπητής μας Έρης.
Τιμή πραγματικά, όταν κάποιος αποφασίζει να σε "βάλει" μέσα στο σπιτικό του τόσο με τον κυριολεκτικό όρο, να πας σπίτι του και να φας - να πιείς στο τραπέζι του. Όσο και με τον μεταφορικό, να κάνεις δηλαδή ανάρτηση μέσα στο "μπλοκόσπιτό" του.
Ένιωσα πραγματικά πολύ όμορφα όταν έλαβα το μήνυμα για τούτη τη φιλική συμμετοχή μου στο blog της αγαπητής μας Έρης.  Την "γνώρισα" ίσως λίγο καιρό αφότου είχε ξεκινήσει να γράφει και να δημιουργεί σκανδαλιστικές νοστιμιές ενώ σαν καλή "καπετάνισσα" που είναι, φάνηκε σχεδόν από την αρχή ότι  χάρασσε ωραία ρότα και πορεία μέσα στον χάρτη της κουζίνας της, αλλά και στις δικές μας αν θέλαμε να φτιάξουμε τις μαγειρικές της προτάσεις.
Εκείνο δε, που κατάλαβα τελικά είναι πως:  αν οι άνθρωποι θέλουν να "βρεθούν" και να "συναντηθούν" με αγάπη πάνω από τους ατμούς της κατσαρόλας τους, όσα χιλιόμετρα κι' αν τους χωρίζουν, μπορούν να το κάνουν!
Έρη σ' ευχαριστώ.
Σου εύχομαι ολόθερμα καλά μαγειρέματα και πολύ άρωμα (όχι μόνον βανίλιας) μέσα στην κουζίνα αλλά και την οικογένειά σου.
Με πολύ αγάπη Πηνελόπη...
Aυτή με την εμμονή της Βανίλιας στα ρουθούνια της, για να σας συστηθώ κι' εγώ με την σειρά μου :-)
Και για να δείτε πως τούτο το Guest Post έχει και ουσία...και άρωμα διαβάστε για την

Αρωματική Αλμυρή Τάρτα Αρακά - Αγκινάρας με ζύμη ελαιόλαδου.

Για την ζύμη:
180 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
100 γραμ. αλεύρι ολική,
3/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο,
1 μέτριο αυγό,
1 κουταλάκι ξύδι,
3 κλαράκια άνηθο ψιλοκομμένο,
αλάτι και μια πρέζα ζάχαρη.

Για την γέμιση:
1 μέτριο φλιτζάνι αρακά,
6-7 καρδιές αγκινάρας,
300 γραμ. φέτα πικάντικη,
100 γραμ. τυρί κρέμα,
100 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι,
2 κουταλιές μουστάρδα,
1 αυγό,
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο,
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι,
και μοσχοκάρυδο (μισό κουταλάκι κι' από τα δύο).


Διαδικασία


Ετοιμάζετε τη  ζύμη βάζοντας σε μια λεκάνη όλα τα υλικά. Το ελαιόλαδο θα το προσθέτετε λίγο-λίγο καθώς θα προσπαθείτε να ενώσετε. Δουλεύεται με τα χέρια και προσθέτετε ελαιόλαδο. Προς τα τέλη θα ενσωματώσετε και τον άνηθο. Η ζύμη θα είναι κάπως "τριφτή" αλλά θα δέσει καλά μέχρι να πάρει όλο το λάδι.  Την αφήνετε κατά μέρος για μισή με μία ώρα.
Στο διάστημα που ζυμώνετε. Βράζετε τον αρακά μαζί με τις αγκινάρες σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν αρκετά οι αγκινάρες. Περίπου σε 20 λεπτά θα είναι έτοιμες. Σουρώνετε και ξεχωρίζετε τα δύο είδη. Τις αγκινάρες θα τις κρατήσετε ολόκληρες.
Σ' ένα μπολ τώρα τρίβετε τη φέτα μ' ένα πιρούνι και προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά: τυρί κρέμα, γιαούρτι, αυγό, μουστάρδα, άνηθο, πιπέρι, μοσχοκάρυδο. Δουλεύετε καλά ώστε να ενωθούν τα υλικά και προσθέτετε μέσα τον βρασμένο αρακά.
Επόμενο βήμα, στρώνετε σε αντικολλητική φόρμα τάρτας ή φόρμα σιλικόνης την ζύμη και με τα δάχτυλα την φτιάχνετε ώστε να καλύψει ομοιόμορφα όλη την ταρτιέρα.
Από πάνω βάζετε το μείγμα τυριών-αρακά και απλώνετε ώστε να πάει παντού στην επιφάνεια της τάρτας.
Τελειώνετε με την προσθήκη των καρδιών της αγκινάρας.  

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 περίπου λεπτά στους 180-190 βαθμούς και με αέρα. Αφού η επιφάνεια έχει αρχίσει να ροδίζει, σβήνετε τον φούρνο. Αφήνετε λίγο να σταθεί και να χλυάνει ώστε να μπορείτε να την σερβίρετε και απολαμβάνετε παρέα με ένα κρύο ποτηράκι λευκό κρασί.
Καλή σας απόλαυση.
Υ.Γ. να σημειώσω ότι η ζύμη της τάρτας με αυτά τα υλικά γίνεται πολύ "τριφτή" και έχει άλλη γεύση χάρη στο ελαιόλαδο και τον άνηθο."



Καλή Όρεξη!!