Κεφτεδάκια Αδριανούπολης



Σύμφωνα με την παράδοση, την αρχαία Αδριανούπολη (Παλιά Ορεστιάδα) την δημιούργησε ο Ορέστης όταν μετά τον φόνο της μητέρας του Κλυταιμνήστρας πήρε χρησμό από το μαντείο των Δελφών ώστε να σωθεί από τις Ερινύες που τον ταλαιπωρούσαν. Σύμφωνα με τον χρησμό έπρεπε να πάει και να λουστεί στην συμβολή τριών ποταμών. Έτσι ξεκίνησε, έφτασε στον Αίνο (παραλιακή πόλη στις εκβολές του Έβρου) και ανέβηκε αντίθετα στο ρεύμα μέχρι που έφτασε στην συμβολή τριών ποταμών του Εβρου, του Άρδα και του Τόντζου. Εκεί λοιπόν έφτιαξε την πρώτη Ορεστιάδα την οποία στους Ρωμαϊκούς χρόνους ο αυτοκράτορας της Ρώμης Αδριανός της έδωσε το όνομά του.
Στα χρόνια που ακολούθησαν η Αδριανούπολη αποτέλεσε το κέντρο της Θράκης και το προπύργιο των επιχειρήσεων της Τουρκίας προς την Βόρεια Ευρώπη.
Σήμερα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της Θράκης και της Ανατολικής Μακεδονίας έχει ρίζες στην Αδριανούπολη και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Θράκης.
Την σημερινή συνταγή την έφεραν το 22 οι γιαγιάδες από εκείνα τα μέρη.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές στην συνταγή, άλλοι την κάνουν εξολοκλήρου στο τηγάνι ενώ άλλοι την ξεκινούν στο τηγάνι και την τελειώνουν στον φούρνο. Σε κάποιες περιπτώσεις τα περιχύνουν στο τέλος με αυγά χτυπημένα με γιαούρτι και τελειώνουν όλο μαζί το φαγητό στον φούρνο.
Εγώ επέλεξα να κάνω την απλή συνταγή, να ψήσω τα κεφτεδάκια στον φούρνο και στην συνέχεια να τα λούσω στην σάλτσα.. Πάμε?


Υλικά

Για τους κεφτέδες
500 γρ κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλιτζανάκι βρασμένο ρύζι (προαιρετικά)
1 λιωμένο κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κρόκο αυγού
1 κουταλάκι ρίγανη
1 κουταλάκι κύμινο τριμμένο
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό και δυόσμο
Αλάτι - Πιπέρι

Για την σάλτσα και τα κρεμμύδια
3 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες
1/2 ποτηράκι κρασί
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2-3 ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
1 κουταλάκι πελτέ ντομάτας
Λίγη ζάχαρη (προαιρετικά)
Αλάτι - Πιπέρι


Διαδικασία

Ξεκινάμε με τους κεφτέδες ανακατεύοντας όλα τα υλικά και πλάθουμε κεφτεδάκια. Τα βάζουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί τα σκεπάζουμε με μια πετσετουλα και τα βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Αν βιάζεστε και δεν τα βάλετε στο ψυγείο το κακό δεν είναι μεγάλο απλά μπορεί να σας σπάσουν ελαφρώς, να σας ανοίξουν.
Ανακατεύουμε σε ένα μπολάκι την τριμμένη ντομάτα με τον πελτέ, την ζάχαρη και το λιωμένο σκόρδο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 220 βαθμούς.
Βάζουμε ένα πλατύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και στρώνουμε τις ροδέλες κρεμμυδιού, ραντίζουμε με λίγο λάδι και 1-2 κουταλιές της σούπας νερό. Τα αφήνουμε να μαλακώσουν και μόλις γίνουν χρυσά προσθέτουμε το μείγμα της ντομάτας και του σκόρδου.
Μόλις προθερμανθεί ο φούρνος ψήνουμε τα κεφτεδάκια για 30 λεπτά.
Τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση στο χαμηλό και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και λίγο ρίγανη. Αφήνουμε τα κρεμμύδια με την σάλτσα να σιγοβράσουν για 15 -20 λεπτά.
Μόλις προθερμανθεί ο φούρνος ψήνουμε τα κεφτεδάκια για 30 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα τα βουτάμε μέσα στην σάλτσα και τα αφήνουμε για λίγα λεπτά σκεπασμένα να απορροφήσουν λίγο από την σάλτσα.
Σερβίρουμε με τα κρεμμύδια από κάτω και τα κεφτεδάκια από πάνω. Συνοδεύουμε με ρυζάκι ή πουρέ (Εγώ τα συνόδευσα με πουρέ κουνουπίδι - δε θέλω ου - και πραγματικά σας το λέω έγινε φοβερός!).



 Καλή εβδομάδα να έχουμε και καλή όρεξη!!

Η Αδριανούπολη τότε
Η Αδριανούπολη σήμερα
~Την κάρτα εποχής μου την έδωσε ο παιδικός φίλος Κώστας Μαυρομάτης από την Ξάνθη και τον ευχαριστώ πολύ.
Τα ιστορικά στοιχεία και πληροφορίες για την πόλη διάβασα στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Νέας Ορεστιάδας και Περιφέρειας 

Ενδιαφέρεστε για τον πουρέ κουνουπίδι?
Σοτάρουμε μισό ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο βουτυράκι μέχρι να μαλακώσει και προσθέτουμε να βράσει μπόλικο νερό με 1/2 κούπα κρέμα γάλακτος, 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο, αλατίζουμε και προσθέτουμε 1 κουνουπίδι κομμένο σε κομμάτια (μην χρησιμοποιήσετε το πολύ σκληρό κεντρικό κοτσάνι). Χαμηλώνουμε την φωτιά και το βράζουμε για 15 λεπτά με καπάκι.
Το στραγγίζουμε και κρατάμε λίγο από τον ζωμό μήπως χρειαστεί να αραιώσουμε με αυτό τον πουρέ (σε μένα δεν χρειάστηκε). Πολτοποιούμε με μπλέντερ ράβδο το κουνουπίδι μαζί με 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο μέχρι να γίνει πουρές. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο και σερβίρουμε. Εγώ πρόσθεσα και ελάχιστο εστραγκόν πριν το πολτοποιήσω. Έγινε σας λέω τέλειο!!