Στεφανάκια Καρότο Σπανάκι




Σήμερα σας έχω πεντανόστιμα, νηστίσιμα, τραγανά και πανέμορφα στεφανάκια κουλουράκια με καρότο και σπανάκι. 
Σκέφτηκα να τα φτιάξω λίγο διαφορετικά και να τα (μ)πλέξω λιγάκι...
Για να γίνουν πολύ τραγανά θέλουν διπλοφούρνισμα αλλά αυτό εξαρτάται από εσάς. Αν τα βγάλετε και αφού κρυώσουν δείτε ότι τα θέλετε πιο τραγανά, περιμένετε να κρυώσουν και τα ξαναφουρνίζετε για άλλα 10 - 15 λεπτά επιπλέον. 


Υλικά (30 -35 κομμάτια)


400 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις (χρησιμοποίησα μισό μισό με ολικής)
100 γρ καλαμποκάλευρο ψιλό
1 κουταλάκι baking powder
2 καρότα τριμμένα καλά στυμμένα
1 κούπα σπανάκι πλυμένο,  ψιλοκομμένο καλά στυμμένο
200 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
100 ml νερό η κρασί ξηρό 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι (1/2 αν χρησιμοποιήσετε κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα στην ζύμη)
Προαιρετικά 1/2 κούπα κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα 


Διαδικασία


Αναμειγνύουμε τα αλεύρια με το καλαμποκάλευρο, το baking powder, το αλάτι και αν χρησιμοποιήσουμε το τυρί σε ενα μπολ. Προσθέτουμε το λάδι και το νερό ή κρασί και ζυμώνουμε στην αρχή χρησιμοποιώντας ενα κουτάλι και στην συνέχεια ζυμώνουμε με τα χέρια. Αν η ζύμη μας βγαίνει πολύ σφιχτή προσθέτουμε λίγο νεράκι παραπάνω. Χωρίζουμε την ζύμη στα δυο και προσθέτουμε στην μία το καρότο και στην άλλη το σπανάκι. Ζυμώνουμε τις ζύμες μας καλά να αναμειχθούν καλά τα λαχανικά και αφήνουμε στην άκρη. Οι ζύμες που θα έχουμε θα είναι σχετικά σφιχτές και δεν θα κολλάνε στα χέρια.
Παίρνουμε ποσότητα ίση με ενα καρύδι απο την κάθε ζύμη και πλάθουμε ξεχωριστά 2 κορδόνια.
Τα πλέκουμε στρίβοντας μεταξύ τους και ενώνουμε τις άκρες να σχηματίσουμε στεφανάκια.
Τα απλώνουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Προθερμαίνουμε τον φουρνο μας στους 180 βαθμούς και συνεχίζουμε το πλάσιμο με τα υπόλοιπα κουλουράκια. Ψήνουμε για 15 - 20  λεπτά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Αν δεν χρησιμοποιήσετε το τυρί, τότε τα κουλουράκια διατηρούνται σε αεροστεγές δοχείο εως ένα μήνα. 




Καλή επιτυχία και καλή εβδομάδα!!