Πασχαλινά Κουλουράκια (Βασική Συνταγή)




Υλικά (για 40 περίπου κομμάτια)


200 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
1 κούπα ζάχαρη (1 κούπα = 250 ml) σε ζάχαρη είναι 195 γρ.
2 κρόκους αυγών
1 πορτοκάλι τον χυμό του
1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανίλιες σκόνη
2 1/2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( 300 - 400 gr αλεύρι)
1 κουταλιά της σούπας καλαμποκάλευρο ή ψιλό σιμιγδάλι
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder
1/3 κουταλάκι του γλυκού σόδα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι
Για το άλειμμα
2 κουταλιές της σούπας γάλα
1 κρόκος αυγού

Διαδικασία

Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα την ζάχαρη με το βούτυρο να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τους κρόκους απο τα αυγά και στην συνέχεια τον χυμό πορτοκάλι.
Σε ενα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι (χρησιμοποίησα 2 κούπες για όλες τις χρήσεις και 1/2 κούπα ολικής) με το σιμιγδάλι, το αλάτι, το baking powder, την σόδα, την κανέλα και το μαχλέπι.
Προσθέτουμε το μισό από το μείγμα του αλευριού, βάζουμε στο μιξερ τους γάντζους ( αν δεν έχουμε δεν πειράζει, προσθέτουμε το αλεύρι σιγά σιγά και διπλώνουμε συνεχώς την ζύμη με κουτάλι  μέχρι να σχηματίσουμε μια ζύμη), και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύμη θα είναι μαλακή και μπισκοτένια. Ίσα που ΔΕΝ θα κολλάει στα χέρια. 


Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά τουλάχιστον.  Η ζύμη στο ψυγείο θα σφίξει και έτσι θα είναι πιο εύκολο να πλάσουμε τα κουλουράκια μας.
Αφού κρυώσει η ζύμη την χωρίζουμε σε δυο μέρη, ξανατυλίγουμε το ένα στην μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο. Ξεκινάμε να φτιάχνουμε τα κουλουράκια μας. Το κλασσικό σχέδιο είναι να κάνουμε ένα κορδόνι, να φέρουμε τις άκρες προς τα εμάς και να πλέξουμε μια πλεξίδα.


Το σχήμα για τα παραδοσιακά Σμυρνέικα κουλουράκια, το φτιάχνουμε βάζοντας παράλληλα 3 κορδονάκια και πιέζοντας τις άκρες τους να γίνουν σαν βαρκούλα.




Το σχεδιάκι με τους αντίστροφους κύκλους, το φτιάχνουμε σχηματίζοντας ένα κορδόνι, τυλίγοντας σαν σαλιγκάρι μέχρι λίγο πιο πάνω από την μέση και από την αντίστροφη φορά τυλίγουμε το κορδόνι που περισσεύει.




Στρώνουμε τα κουλουράκια σε απόσταση μεταξύ τους, σε αντικολλητικό χαρτί, αλείφουμε με το μείγμα γάλα κρόκο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15 - 20 λεπτά. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος. Έχετε τον νου σας και ελέγξτε στα 12 λεπτά τα κουλουράκια σας. Αν είναι πολύ μικρά μπορεί να τους φτάσουν τα 12 λεπτά ψήσιμο ενώ αν είναι μεγάλα θα θέλουν 20 λεπτά.
Όταν τελειώσουμε με την πρώτη δόση ζύμης και σχηματίσουμε τα κουλουράκια μας, περνάμε στην δεύτερη.


Λογάκια
Στην βασική συνταγή περιέχεται γάλα. Εγώ νομίζω ότι το γάλα "κλέβει" από την τραγανότητα και δεν το έβαλα. Δεν το μετάνιωσα καθόλου. Αν θέλετε να το προσθέσετε, τότε στην συγκεκριμένη συνταγή προσθέστε 100 ml γάλα και υπολογίστε λίγο περισσότερο αλεύρι ώστε να έχετε μια μαλακή ζύμη.






Καλή Επιτυχία και Καλό Σαββατοκύριακο!
******************************************


Σαν παιδί, η σχέση μου με τα Πασχαλινά Κουλουράκια ήταν των άκρων.. Και εξηγούμαι..  
Τα Πασχαλινά κουλουράκια αλλάζουν σπίτια και χέρια, ανταλλάσσονται, κερνιούνται... Κάθε Πάσχα το σπίτι μας στην Ξάνθη, γέμιζε Πασχαλινά Κουλουράκια από όλη την γειτονιά.. Κάποιες νοικοκυρές έφτιαχναν τα κουλουράκια τους με αμμωνία και κάποιες χωρίς..  Εγώ με την αμμωνία είχα εχθρική σχέση, δεν μου άρεσαν καθόλου τα κουλουράκια που την περιείχαν στα συστατικά τους.. Αντίθετα, απολάμβανα αυτά που δεν την είχαν. Εκείνα τα χρόνια λοιπόν, ήταν λες και οι νοικοκυρές συναγωνίζονταν στο πόσο ίδια στην εμφάνιση θα κάνουν τα κουλουράκια τους..! Μα ειλικρινά σας το λέω, στα μάτια ενός παιδιού, ήταν όλα ίδια! Ίδιο μέγεθος, ίδιο σχέδιο, ίδιο χρώμα από το ψήσιμο.. Και η γιαγιά μου.. τα έβαζε όλα στην ίδια πιατέλα!
Ένας τρόπος λοιπόν υπήρχε να καταλάβω αν το υπέροχο ροδαλό κουλουράκι που κρατούσα στο χέρι μου περιείχε ή όχι αμμωνία.. Να το δαγκώσω.. Και φυσικά αυτό έκανα διστακτικά και με πολύ αγωνία..  Από την στιγμή που θα φαινόμουν άτυχη και θα καταλάβαινα ότι το κουλουράκι έχει αμμωνία, ξεκινούσε ένας αγώνας ώστε να βρω έναν τρόπο να το ξεφορτωθώ χωρίς να με πολυκαταλάβουν..  Προσπαθούσα μάταια να πείσω την Μπέμπα (το σκυλί μου) να το φάει, προσπαθούσα να πείσω τον αδερφό μου να το φάει (εκεί είχα καλύτερες πιθανότητες επιτυχίας χρησιμοποιώντας απειλές φυσικά..), το διέλυα στα χέρια μου και έβγαινα στο πεζοδρόμιο να βρω κάποια φωλιά μυρμηγκιών, να την θάψω στην κουλουρόσκονη!

Τα κουλουράκια που σας έχω σήμερα ΔΕΝ έχουν αμμωνία, είναι τραγανά, αφράτα  και μοσχομυριστά.  Με νύχια και με δόντια κρατούσα τον μικρό και τον εαυτό μου να σταματήσουμε το μασούλιμα (το πρώτο ταψί δεν γλίτωσε). Σας τα προτείνω ανεπιφύλακτα!