Ανοιξιάτικη Τάρτα με Σπαράγγια




"Μια φορά κ έναν καιρό ήταν ένας γεράκος ο οποίος καθόταν δίπλα σε ένα παγωμένο ρυάκι . Ήταν μόνος του και η φωτιά στα πόδια του τρεμόπαιζε και κόντευε να σβήσει.
Εκείνη τη μέρα ένας όμορφος νεαρός άνδρας πλησίασε τον γεράκο. Τα μάγουλά του ήταν ροδοκόκκινα και  τα μάτια του άστραφταν από την νεότητα. Περπατούσε με ένα γρήγορο και ελαφρύ βήμα ενώ στο  μέτωπο του ήταν δεμένα φρέσκα κλωνάρια με όμορφα πολύχρωμα μπουμπούκια.
«Καλωσόρισες παιδί μου» του είπε ο γεράκος, «Είμαι ευτυχής που σε βλέπω. Έλα! Πες μου τις περιπέτειες σου, και τα παράξενα μέρη που έχεις δει. Θα σου πω και εγώ τα δικά μου και έτσι θα περάσει ευχάριστα η ώρα μας, έχω τόσο πολύ καιρό να μιλήσω με κάποιον..»
Πρώτος ξεκίνησε ο γεράκος «Είμαι το πνεύμα του χειμώνα, με ένα φύσημα μου, τα ρέματα παγώνουν και το νερό τους γίνεται σκληρό σαν πέτρα».
"Εγώ είμαι το Πνεύμα της Άνοιξης», απαντά ο νέος. "Αναπνέω, και τα λουλούδια ξεφυτρώνουν στα λιβάδια και στα δάση."
«Σηκώνομαι στα πόδια μου», είπε ο γέρος, «και το χιόνι καλύπτει τη γη. Πέφτουν τα φύλλα από τα δέντρα, και η αναπνοή μου τα τινάζει μακριά. Τα πουλιά φεύγουν προς μια μακρινή ζεστή γη και τα ζώα κρύβονται από το κρύο. "
«Τινάζω τα μαλλιά μου» είπε ο νεαρός, "και μαλακή βροχή ποτίζει το έδαφος,  τα λουλούδια σηκώνουν το κεφάλι τους από το έδαφος και  το χορτάρι φυτρώνει καταπράσινο. Η φωνή μου καλεί τα πουλιά από το Νότο, και έρχονται τιτιβίζοντας χαρωπά. Η ζεστασιά της αναπνοής μου ζεσταίνει και ξεπαγώνει τα νερά στα δάση.."
Ενώ μιλούσαν γύρω τους το σκηνικό άρχισε να αλλάζει, ο ήλιος έλαμπε περισσότερο και μια γλυκιά ζεστασιά άρχισε να διαχέεται ολόγυρα.
Το πνεύμα του Χειμώνα σταμάτησε να μιλάει. Έγειρε το κεφάλι του και τα παγωμένα νερά άρχισαν να λιώνουν.
Το Πνεύμα της Άνοιξης, έγινε υπέρλαμπρο. Η ατμόσφαιρα γλύκανε από τον γλυκό θόρυβο του νερού στα ρυάκια, τα τραγούδια των πουλιών και τα αρώματα των λουλουδιών.
«Του χρόνου πάλι» είπε ο νεαρός καθώς ο γεράκος μεταμορφωνόταν σε νερό που κυλούσε και χανόταν στις σκούρες φυλλωσιές του δάσους.."

Προσαρμοσμένο παραμύθι - Η ομορφιά της Άνοιξης - Henry R. Schoolcraft
Καλό μήνα σε όλους! Οδεύουμε προς την καρδιά της Άνοιξης και σήμερα σας έχω μια νόστιμη και εύκολη ανοιξιάτικη τάρτα με σπαράγγια. Νομίζω ότι είναι μια καλή και ευπαρουσίαστη λύση για το Πασχαλινό τραπέζι. Φτιάχνεται γρήγορα και είναι το ίδιο νόστιμη και κρύα.


Υλικά


Για την ζύμη
1 1/2  κούπα αλεύρι (χρησιμοποίησα μισό μισό ολικής και λευκό)  
1 κουταλάκι του γλυκού baking powder    
4 κουταλιές της σούπας γεμάτες γιαούρτι
1 αυγό
3 κουταλιές  της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλάκι κοφτό τριμμένο κόλιανδρο
1/2 κουταλάκι αλάτι       
Για την γέμιση
30 πράσινα σπαράγγια κομμένα στο μέγεθος του ταψιού μας
1 αυγό ( 2 αν πρόκειται για μεγάλο ταψί)
100 γρ γάλα (150 - 180 για μεγάλο ταψί)
1 1/2 κούπα γραβιέρα και κασέρι ( ή όποιο τυρί σας αρέσει που να λιώνει)
Στην μύτη του κουταλιού τριμμένο μοσχοκάρυδο
Αλάτι - Πιπέρι
Ξύσμα από μισό λεμόνι για το τέλος.


Διαδικασία


Ετοιμάζουμε την ζύμη μας, ανακατεύοντας σε ένα μπολ το γιαούρτι με το λάδι, το αυγό, αλάτι και το κόλιανδρο. Σε ένα άλλο πιάτο ή μπολ ανακατεύουμε τα αλεύρια μας με το baking powder.
Προσθέτουμε σιγά σιγά τα αλεύρια στο υγρό μας μείγμα και ανακατεύουμε με πιρούνι ή κουτάλι.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς.


Μόλις η ζύμη αρχίσει και μαζεύεται γύρω από το κουτάλι μας αφήνουμε το κουτάλι, και αναποδογυρίζουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια. Ρίχνουμε λίγο αλευράκι απο πάνω και διπλώνουμε την ζύμη συνεχώς έως ότου έχουμε μια μαλακή εύπλαστη ζύμη.


Την απλώνουμε σε ένα λαδωμένο ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος πιέζοντας την με τα χέρια μας.


Την ψήνουμε σκέτη στον προθερμασμένο μας φούρνο για 15 λεπτά.
Εν το μεταξύ βράζουμε μπόλικο νερό και ζεματάμε τα σπαράγγια μας για δυο λεπτά να ζωντανέψει το χρώμα τους,  τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε μπόλικο κρύο νερό στο οποίο έχετε αδειάσει και μια θήκη με παγάκια.
Χτυπάμε σε ενα πιάτο το αυγό με το γάλα, το μοσχοκάρυδο και προσθέτουμε τα τυριά.
Αφού περάσουν τα 15 λεπτά, βγάζουμε την τάρτα μας από τον φούρνο και στρώνουμε το μείγμα με τα τυριά. Απο πάνω στρώνουμε τα σπαράγγια.




Επιστρέφουμε την τάρτα στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο γι άλλα 20 - 25 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμη, την πασπαλίζουμε με λίγο ξύσμα λεμονιού την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και την κόβουμε σε κομμάτια.

Λογάκια
Αν θέλετε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη σφολιάτα αντί για την ζύμη που σας προτείνω. Και πάλι θα την ψήσετε μόνη της για 15 λεπτά αφού την τρυπήσετε εδώ και εκεί με το πιρούνι.




Καλή Όρεξη!!!