Γεμιστά



Χρόνια Πολλά! Πέρασε και αυτό το Πάσχα και του χρόνου με υγεία σας εύχομαι! 
Καλά περάσαμε και εμείς, πήγαμε στο χωριό μας τον Νιαγάρα, φάγαμε, ήπιαμε και διασκεδάσαμε όπως συνηθίζεται..
Περνάμε σιγά σιγά στα υπέροχα ανοιξιάτικα πιάτα με τα φρέσκα μυρωδικά και τις απίθανες γεύσεις.
Τα γεμιστά είναι το απόλυτο Ελληνικό πιάτο, πεντανόστιμο και χορταστικό μέσα στην απλότητά του. Είναι απολαυστικά ζεστά, χλιαρά ή κρύα και σίγουρα θα μοσχοβολήσει η κουζίνα σας όταν ψήνονται. Εγώ τα συνοδεύω πάντα με λίγο γιαουρτάκι αλλά κατάλληλο συνοδευτικό είναι και η φέτα. 
Τα τελευταία χρόνια δυσκολεύομαι να βρω μικρές πιπεριές, τις βρίσκω σπάνια πλέον. Έτσι αποφάσισα να κόψω τις μεγάλες πιπεριές στα δυο και με βόλεψε πολύ.
Μετά την κρεατοφαγία των ημερών, δεν έχω καλύτερο από ένα πιάτο υπέροχα μυρωδάτα γεμιστά..


Υλικά ( 4+ άτομα)

 2 μέτριες σφιχτές ντομάτες
3 μεγάλες πράσινες πιπεριές
5 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κούπα ρύζι (χρησιμοποίησα Basmati)
1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη 
1 κούπα ζεστό νερό
1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό
1/2 κούπα ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο 
Λίγο ψιλοκομμένο άνηθο (2 κουταλιές της σούπας)
Για την σάλτσα
1 ποτήρι ζεστό νερό
1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Κόβουμε το επάνω κομμάτι της ντομάτας και το κρατάμε στην άκρη να το χρησιμοποιήσουμε σαν καπάκι. Κόβουμε με ένα μαχαιράκι γύρω γύρω την ψίχα της ντομάτας και με ένα κουταλάκι την αδειάζουμε. Ψιλοκόβουμε την ψίχα και την αφήνουμε σε ένα μπολ.
Κόβουμε τις πιπεριές στην μέση, κόβουμε με μαχαίρι το χοντρό κομμάτι με τα σπόρια και το πετάμε.
Το κεντρικό σκληρό κομμάτι με τα σπόρια το πετάμε
 Καθαρίζουμε τις πιπεριές με μαχαίρι και ψιλοκόβουμε τα τρυφερά κομμάτια που έχει στα εσωτερικά της τοιχώματα. είναι πολύ σημαντικό να τα κρατήσουμε και να τα χρησιμοποιήσουμε στην γέμιση, δίνουν την χαρακτηριστική νοστιμιά.

Τα τρυφερά κομμάτια στα τοιχώματα τα κρατάμε
Τα προσθέτουμε στο μπολ με την ντομάτα.
Στρώνουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες στο ταψάκι μας.
Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι να μαλακώσει και στην συνέχεια προσθέτουμε το σκόρδο. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι. φέρνουμε μερικές βόλτες το ρύζι να γυαλίσει καλά και προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ψίχες από την ντομάτα και την πιπεριά. Ανακατεύουμε εκ νέου και προσθέτουμε το ζεστό νερό. Ανακατεύουμε για τελευταία φορά και αποσύρουμε από την φωτιά. Η γέμιση πρέπει να είναι υγρή αλλά να μην έχει πολλά νερά.


Τέλος προσθέτουμε στην γέμιση τα φρέσκα μυρωδικά, τον μαϊντανό και τον δυόσμο.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
Γεμίζουμε τα γεμιστά μας ως επάνω αλλά χαλαρά (δεν θέλουμε να στριμώξουμε πολύ το ρύζι μας, έτσι κ αλλιώς το μέγεθος του θα αυξηθεί με το ψήσιμο) και τα αφήνουμε ξεσκέπαστα στο ταψί μας. 
Διαλύουμε τον πελτέ σε ένα ποτήρι ζεστό νερό  και αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε την σάλτσα στον πάτο του ταψιού (δεν περιχύνουμε τα γεμιστά). Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο ακόμη, κλείνουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 50 λεπτά. Μόλις περάσει ο χρόνος, γυρίζουμε τον φούρνο μας στο γκριλ, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 5 - 10 λεπτά να τραγανίσει λίγο το ρύζι στην επιφάνεια (στις ντομάτες βάζουμε σε αυτό το στάδιο τα καπάκια).
Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε συνοδεία χωριάτικης σαλάτας.




Λογάκια
Παραδοσιακά τα γεμιστά γίνονται με ρύζι νυχάκι ή Καρολίνα. Προτιμώ το basmati επειδή είναι αρωματικό, ελαφρύ και περισσότερο υγιεινό αφού έχει τον χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τις υπόλοιπες ποικιλίες λευκού ρυζιού.
Τα γεμιστά σας δίνουν την δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε ότι υλικά θέλετε. Τα έχω κάνει γεμιστά με κινόα, πλιγούρι ενώ όταν θέλω να τα κάνω πιο θελκτικά σε παιδιά χρησιμοποιώ καλαμπόκι, λίγο μπέικον και μανιτάρια.  

Με την μισή ποσότητα ρυζιού, λίγο κιμά και καλαμπόκι.
Καλή Όρεξη!!