Φιλέτο Ψαριού με Κρασάτη σάλτσα και Άγριο Ρύζι




Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα! Τελειώνει και ο Απρίλιος το καταλάβατε?
Σήμερα σας έχω Καναδική συνταγή μια και έχω ξεκινήσει να ψάχνω και να γνωρίζω καλύτερα τα προϊόντα αυτής της τεράστιας χώρας που με φιλοξενεί τον τελευταίο χρόνο.  Οι περισσότεροι από εσάς θα γνωρίζετε το άγριο ρύζι του Καναδά (γνωστό και ως Ινδιάνικο ρύζι) το οποίο υπάρχει στα καταστήματα τροφίμων στην Ελλάδα και νομίζω ότι δεν θα δυσκολευτείτε να το βρείτε. Αν δεν το έχετε δοκιμάσει, να σας πω ότι είναι πολύ διαφορετικό στην γεύση από τις συνηθισμένες ποικιλίες ρυζιού και αυτό γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι ρύζι.  Ήταν αυτοφυές φυτό (σήμερα πλέον καλλιεργείται) στις μεγάλες λίμνες του Καναδά και κύρια τροφή των Ινδιάνων της Βόρειας Αμερικής.
Το άγριο ρύζι περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και φυτικών ινών, περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φιλικό οξύ.
Το ψαράκι τώρα που χρησιμοποιούν εδώ για την συγκεκριμένη συνταγή είναι ένα είδος λούτσου και πέρκας το οποίο λέγεται pickerel αλλά εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε φιλέτο λευκού ψαριού.

Υλικά (4 άτομα)

Για το άγριο ρύζι
1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο ψιλοκομμένο
1 στέλεχος σέλερι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
1 κούπα άγριο Ρύζι
2/3 κούπας ζωμό κοτόπουλο
1 κ 1/3 της κούπας νερό
2 κουταλιές της σούπας αμύγδαλα ψιλοκομμένα
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο 
Αλάτι - Πιπέρι
Για το ψάρι και την σάλτσα  (Low Carb)
650 γρ φιλέτα ψαριού (κατα προτίμηση με το δέρμα)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο1/4 κούπας ξηρό λευκό κρασί
1/3 της κούπας  (83 γρ) κρέμα γάλακτος
1 κουταλιά της σούπας μουστάρδα dijon
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

Διαδικασία

Ξεκινάμε με το ρύζι. Χρησιμοποιώντας ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε. μόλις το κρεμμύδι μαλακώσει προσθέτουμε το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι. Ανακατεύουμε να γυαλίσουν καλά τα λαχανικά μας, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε εκ νέου και προσθέτουμε τον ζωμό και το νερό. Μόλις το φαγητό μας πάρει βράση, σκεπάζουμε με καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά στο χαμηλό και μαγειρεύουμε το ρύζι για 55 λεπτά (Αν χρησιμοποιήσετε το ρύζι που υπάρχει στην Ελλάδα σαν Καναδικό και είναι ανάμεικτο λευκό με μαύρο ρύζι, ακολουθήστε κανονικά την διαδικασία και μαγειρέψτε το όσο χρόνο αναφέρεται στην συσκευασία του). Μετά το πέρας του χρόνου βρασμού το αφήνουμε σκεπασμένο για 10 λεπτά τουλάχιστον πριν σερβίρουμε.


Πάμε στο ψάρι. Λιώνουμε  το βούτυρο με το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε και τοποθετούμε τα φιλέτα με το δέρμα προς τα κάτω και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά. Γυρνάμε με προσοχή χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα το ψάρι και ψήνουμε άλλα 3-4 λεπτά από την άλλη πλευρά. Αποσύρουμε το ψάρι και το κρατάμε σε πιατέλα σκεπασμένο.
Στο ίδιο τηγάνι που μαγειρέψαμε τα φιλέτα μας (μην πετάτε τα κομματάκια του ψαριού που έχουν μείνει στον πάτο, αυτά είναι η νοστιμιά) βάζουμε 1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο και προσθέτουμε το 1/2 κρεμμύδι. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε να μαλακώσει το κρεμμύδι.
Σβήνουμε με το κρασί και ξύνουμε με το κουτάλι μας τον πάτο του σκεύους ώστε να καθαρίσει και να μαζευτούν όλα τα κομματάκια στην σάλτσα. Χαμηλώνουμε την φωτιά στο μέτριο και προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και την μουστάρδα. Σιγοβράζουμε την σάλτσα και ανακατεύουμε συχνά μέχρι να πήξει. Δοκιμάζουμε για αλατοπίπερο και διορθώνουμε την γεύση.


 Σερβίρουμε το ρύζι πασπαλίζοντας με το αμύγδαλο και τον μαϊντανό, περιχύνουμε το ψάρι με την σάλτσα του, πασπαλίζουμε κ εκεί λίγο μαϊντανό και σερβίρουμε με φέτες από λεμόνι.



Καλή Εβδομάδα!