Ψητό Cheesecake με Λεμόνι (Παρλιάρος) με Compote και Φρέσκες Φράουλες (Captain Cook)..



Αυτό το ψητό cheesecake του Στέλιου Παρλιάρου περίμενε υπομονετικά στα κιτάπια μου 4 χρόνια..
Ήρθε η ώρα του τώρα μια και νομίζω ότι  είναι ιδανικό για την ημέρα του Πάσχα αφού είναι ελαφρύ και μετά τις προσθήκες μου, απόλυτα φρουτένιο κ ανοιξιάτικο! Οι φράουλες ταίριαξαν πολύ μέσα στην γέμιση και η γλυκιά μαρμελάδα μαζί με τα φρέσκα φρούτα δίνουν ένα αποτέλεσμα απολαυστικό και αναζωογονητικό θα τολμήσω να πω. Μη φοβηθείτε ότι είναι ξινό ή ότι είναι δύσκολο, δεν είναι ούτε το ένα ούτε το άλλο!!

Το cheesecake και το compote μπορούν να ετοιμαστούν από την προηγούμενη μέρα και να μείνουν σε ξεχωριστά σκεύη στο ψυγείο. Την ημέρα της γιορτής προσθέτουμε στο cheesecake το compote ανακατεμένο με τις φρέσκες φράουλες και σερβίρουμε... Μη το κοιτάτε.. Μια δοκιμή θα σας πείσει!

Υλικά για το cheesecake

Για την βάση (Φόρμα 24 εκ)
150 γρ μπισκότα digestive
60 γρ βούτυρο λιωμένο
Ξύσμα απο ένα λεμόνι
Για την γέμιση
350 γρ ανθότυρο
350 γρ τυρί κρέμα
100 γρ άχνη ζάχαρη
3 αυγά
Ο χυμός και το ξύσμα από ένα λεμόνι
10 - 11 φράουλες κομμένες στη μέση
Για την μαρμελάδα - Compote
1 κούπα ψιλοκομμένες φράουλες
1/2 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
3/4 κούπας φράουλες κομμένες στα 4 για το τέλος.
Για τις γλυκές φέτες λεμονιού
1 λεμόνι κομμένο σε φέτες
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα νερό

Διαδικασία

Τρίβουμε τα μπισκότα στο μούλτι και λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μπρικάκι σε χαμηλή φωτιά. 
Ανακατεύουμε τα μπισκότα με το λιωμένο βούτυρο και το ξύσμα. Βουτυρώνουμε καλά ένα κουμπωτό ταψάκι (τσέρκι) και με τα χέρια μας στρώνουμε στον πάτο το μπισκότο.
Αφήνουμε στο ψυγείο 30 λεπτά να σταθεροποιηθεί η βάση μας.
Στο μεταξύ βάζουμε σε ενα κατσαρολάκι όλα τα υλικά του Compote, τοποθετούμε σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε για 10 - 15  λεπτά να λιώσει η ζάχαρη και τα φρούτα. Αφήνουμε να κρυώσει.
Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά που έχουμε την βάση μας στο ψυγείο, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και ξεκινάμε το cheesecake.
Στρώνουμε στην βάση τις κομμένες φράουλες όπως φαίνεται στην φωτογραφία

Το αντικολλητικό χαρτί που βλέπετε στην συνέχεια το έκοψα πολύ πολύ κοντά στην βάση.
Χρησιμοποιώντας ένα μπολ, ανακατεύουμε με κουτάλι τα δυο τυριά, μαζί με την άχνη ζάχαρη, τον χυμό λεμονιού και το ξύσμα. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και ανακατεύουμε με δάρτη ώστε να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Αδειάζουμε το μείγμα των τυριών στην φόρμα με την βάση και τις φράουλες, χαμηλώνουμε τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς και τοποθετούμε το cheesecake για ψήσιμο.
Ψήνουμε για 35 - 40 λεπτά, το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το ξεφορμάρουμε (ή το ξεφορμάρουμε την επομένη).


Πάμε να ετοιμάσουμε τις γλυκές φέτες από λεμόνι.
Βάζουμε να βράσει νερό σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού. Χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας και σιγοβράζουμε τις φέτες για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και τις κρατάμε στην άκρη.  Βάζουμε στην κατσαρόλα 1 κούπα νερό με 1 κούπα ζάχαρη και μόλις λιώσει η ζάχαρη και αρχίσει να βράζει το σιρόπι μας, χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε τις φέτες λεμονιού. Τις σιροπιάζουμε για 30 λεπτά ( ή μέχρι να σωθεί το νερό από το σιρόπι μας) και τις βγάζουμε σε σχάρα να κρυώσουν. Αν φτιάξετε τις φέτες λεμονιού από την προηγούμενη διατηρήστε τις μέσα σε δοχείο μαζί με το σιρόπι και 1 ώρα πριν σερβίρετε βάλτε τες σε σχάρα να φύγει το πολύ σιρόπι (έτσι θα κολλήσουν ευκολότερα στα πλαϊνά τοιχώματα του cheesecake).
Όταν είναι να σερβίρουμε, βγάζουμε το κρύο cheesecake απο το ψυγείο, περνάμε ένα ίσιο μαχαίρι γύρω στα πλαϊνά του και το ξεφορμάρουμε. Με προσοχή περνάμε μια λεπτή σπάτουλα στον πάτο ώστε να ξεκολλήσουμε το μπισκότο από το ταψί και στην συνέχεια το μεταφέρουμε σπρώχνοντάς το στην πιατέλα που θα το σερβίρουμε.
Ανακατεύουμε το Compote με τις φρέσκες φράουλες, και στρώνουμε το μείγμα πάνω στο cheesecake. Κόβουμε στην μέση τις φέτες λεμονιού και τις κολλάμε περιμετρικά. Στολίζουμε με φρέσκα φυλλαράκια δυόσμου και σερβίρουμε!
Σας έχω και ένα κομμένο κομμάτι που με ανταλλάγματα κατάφερα να κρατήσω, για να δείτε πως φαίνεται...


Λοιπόν αυτό είναι το γλυκάκι, εύκολο, βολικό αφού γίνεται από την προηγούμενη μέρα, χαρούμενο, ελαφρύ και δροσερό! Ελπίζω να το προτιμήσετε!


Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!