Ισπανικά Μπισκότα Ελαιολάδου - Tortas De Aceite






Tortas De Aceite


Αυτά τα μπισκότα είναι πολύ τραγανά και γίνονται με σπόρους απο γλυκάνισο ή μάραθο. Πωλούνται σε κάθε γωνιά της Ισπανίας και αν σας αρέσουν οι καραμέλες ούζου που υπήρχαν κάποτε (εδώ υπάρχουν ακόμη, σε κάθε Ελληνικό εστιατόριο μαζί με τον λογαριασμό έρχονται και καραμέλες ούζου) τότε σίγουρα θα σας αρέσουν και αυτά τα μπισκότα. Γίνονται πολύ εύκολα, και κανονίζετε το πάχος τους όπως θέλετε εσείς. Είναι μεγάλα, στο μέγεθος της παλάμης σας, σχεδον εθιστικά  και συνοδεύουν άριστα ένα καφεδάκι.


Υλικά (Για 12-14 μεγάλα μπισκότα)


2 κουταλάκια του γλυκού μαγιά σε σκόνη
1/2 κούπα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
3 κουταλιές της σούπας καστανή ή λευκή ζάχαρη και λίγη ακόμη για πασπάλισμα στο τέλος
2/3 κούπας ζεστό νερό (όχι καυτό, τόσο ζεστό όσο το νερό για ένα μπανάκι μωρού)
1 κούπα σκληρό αλεύρι 
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού μαραθόσπορο ή σπόρους γλυκάνισου
1 κουταλιά της σούπας σουσάμι
Άχνη Ζάχαρη
1 ασπράδι αυγού

Διαδικασία

Ανακατεύουμε σε ένα μπολ το ζεστό νεράκι με το ελαιόλαδο, την ζάχαρη και την μαγιά. Το αφήνουμε για 5 λεπτά στην άκρη να ενεργοποιηθεί και να αφρίσει η μαγιά.
 Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τον μαραθόσπορο. Κάνουμε ένα λαγουμάκι στη μέση στο αλεύρι και σιγά σιγά ρίχνουμε το υγρό μείγμα της μαγιάς ανακατεύοντας με κουτάλι. Μόλις το πάρει όλο το υγρό, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε το μείγμα να φουσκώσει για 30 - 45 λεπτά (μην βάλετε παραπάνω αλεύρι).
Στρώνουμε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε 1 κουταλιά της σούπας γεμάτη άχνη ζάχαρη κοσκινίζοντας με ένα σουρωτήρι.
Όταν φουσκώσει η ζύμη μας, την πατάμε με το δάχτυλο μας να ξεφουσκώσει και την αναποδογυρίζουμε σε αλευρωμένη επιφάνεια. Πασπαλίζουμε λίγο αλευράκι από πάνω και αρχίζουμε και διπλώνουμε την ζύμη 20 φορές.  Αφού έχουμε μια ζύμη απαλή, την κόβουμε σε 12 - 14 ίσα κομμάτια - μπαλάκια.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 230 βαθμούς.
Αλευρώνουμε έναν πλάστη και ανοίγουμε τα μπαλάκια σε δίσκους σαν τηγανίτες (αν κολλάνε στον πλάστη πασπαλίζουμε λίγο αλευράκι). Στρώνουμε τους δίσκους ζύμης στο ταψάκι, αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη και από πάνω συμπληρώνουμε πασπαλίζοντας και λίγη κανονική ζάχαρη.
Ψήνουμε για 10 -12 λεπτά. Αν δεν θα τα φάμε την ίδια μέρα, περιμένουμε να κρυώσουν και τα ξαναψήνουμε για 4-5 λεπτά ακόμη. Μόλις βγουν και είναι καυτά, τα πασπαλίζουμε και πάλι με λίγη κανονική ζάχαρη.
Τα αφήνουμε σε σχάρα να κρυώσουν.


 Καλό Σαββατοκύριακο!!
**********************************************

Δεν πιστεύω να περιμένατε από μένα να σας έχω γλυκό σήμερα μετά από τόση μάσα που φαντάζομαι ότι όλοι κάναμε το Πάσχα??  Κι όμως σας έχω!.. Και όχι μόνο ένα! 
Σήμερα θα σας δείξω τα γλυκά που έκανα το Πάσχα και θα σας δώσω μία συνταγή για υπέροχα Ισπανικά Μπισκότα που φτιάχνονται εδώ και αιώνες από τότε που γεννήθηκαν στην περιοχή της Σεβίλης.
Φέτος ήταν η πρώτη φορά που "γιορτάσαμε" το Πάσχα δυο φορές, αφού μας κάλεσαν στο Πασχαλινό τραπέζι τους Καθολικοί φίλοι μας. Σε εκείνο το τραπέζι έκανα το cheesecake που είδατε την προηγούμενη εβδομάδα με το λεμόνι και την φράουλα. Όποιοι από εσάς έχετε φίλους στο εξωτερικό θα ξέρετε ότι οι "ξένοι" δεν προτιμούν ιδιαίτερα τα πολύ γλυκά γι αυτούς γλυκά μας κ έτσι επέλεξα το cheesecake που δεν είναι πολύ γλυκό.



Για το Ορθόδοξο Πάσχα πήγαμε στους φίλους μας τους Έλληνες στον Νιαγάρα και γι αυτούς επέλεξα να φτιάξω το Eκμεκ της Γκόλφως. Η Γκόλφω έχει ένα τέλειο group στο facebook "Οι συνταγές της Γκόλφως" στο οποίο εκείνη και οι φίλοι της γράφουν καθημερινά υπέροχες συνταγές μαγειρικής. Σε αυτό το group βρήκα το εκμέκ της με την υπέροχη κρέμα που τρέλανε πραγματικά όλο τον κόσμο.
Αν έχετε λογαριασμό στο facebook ζητήστε να μπείτε στο group της Γκόλφως στο παραπάνω link!



Την Μεγάλη Πέμπτη, έκανα τα τσουρέκια μου με την βασική συνταγή της Βίκυς του Tastefull αλλάζοντας λιγάκι την διαδικασία. Χρησιμοποίησα διπλασιασμένα τα υλικά της Bασιλόπιτας της Βίκυς ενώ αυτό που έκανα διαφορετικό είναι ότι χτύπησα τα ασπράδια των αυγών σε μαρέγκα, τα ενσωμάτωσα στην μαλακή ζύμη και την άφησα να φουσκώσει όλο το βράδυ.
Το αποτέλεσμα ήταν απίστευτα νόστιμα, υπέροχα τσουρέκια γεμάτα "σκοινιά" και για το μόνο πράγμα που μετάνιωσα είναι ότι έκανα μονο ενα κιλό αλεύρι και εξαφανίστηκαν οι "κουλούρες" μου μέσα σε δυο μέρες..  Διασκέδασα και απόλαυσα όλα τα video και τις αναλυτικές οδηγίες της Βικυς, και λάτρεψα το πλέξιμο με 6 κοτσίδες!