Οι Κουζίνες του Κόσμου - Μέρος 1ο



 Όπως έχω αναφέρει και στο παρελθόν, ένα από τα πράγματα που με ενθουσιάζουν εδώ στο Τορόντο είναι η τρομερή πολυπολιτισμικότητα και όλη αυτή η σύμπτυξη της διαφορετικής κουλτούρας των κατοίκων αυτης της πόλης οι οποίοι κατάγονται από όλα τα σημεία του πλανήτη. 
Η μαγειρική χωρίς αμφιβολία είναι το πρώτο αντικείμενο που φέρνει τον κάθε άνθρωπο πιο κοντά στις ρίζες του, μια ανάγκη η οποία διογκώνεται στην περίπτωση που κάποιος είναι απομακρυσμένος από τον τόπο του. 
Έτσι λοιπόν είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω κάποια μαθήματα για διαφορετικές κουζίνες και σήμερα αποφάσισα να σας μιλήσω λίγο γι αυτή μου την εμπειρία.
 Προσωπικά πάντα με γοήτευαν οι κουζίνες άλλων Εθνικοτήτων και φυσικά πιστεύω ότι το να τις γνωρίσει κανείς έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού γνωρίζει νέα υλικά και μεθόδους τις οποίες κάλλιστα μπορεί να τις χρησιμοποιήσει, να εμπνευστεί από αυτές και να δημιουργήσει πιάτα ιδιαίτερα βάζοντας την προσωπική του πινελιά.
  Τα μαθήματα που έκανα είναι Κουζίνα απο την Σρι Λάνκα, Κουζίνα απο την Ταυλάνδη και μόλις χθες Μεξικάνικη Κουζίνα.. Πάμε?

ΜΕΞΙΚΟ


Η Κουζίνα με την Σεφ από το Μεξικό, είχε κεκλιμένο καθρέπτη ακριβώς πάνω από τις εστίες ώστε να βλέπουμε κάθε βήμα.

Αυθεντικό Γουακαμόλε με ρόδι και νάτσος τα οποία λέγονται τοτόπο στο Μεξικό.

Πικαντίγιο (Κιμάς με σάλτσα ντομάτας, πατάτες, καρότα και αρακά)  σε τοστάδα καλαμποκιού με πουρέ απο φασόλια, μαρούλι και ξινή κρέμα

 Ρύζι με φρέσκο κόλιανδρο και τηγανητά πλαντέινς.


Στην Μεξικάνικη Κουζίνα χρησιμοποιούνται πολλά φρέσκα υλικά, φρούτα και λαχανικά καθώς και πολλά όσπρια. Έχει πολλά κοινά με την κουζίνα της Καραϊβικής που όπως κ εκεί τηγανίζουν πολύ και τα πάντα.. Ένα υλικό είναι το χαρακτηριστικό της Μεξικάνικης Κουζίνας και αυτό είναι η καυτερή πιπεριά σε κονσέρβα την οποία την βάζουν κυριολεκτικά παντού. συνήθως την αλέθουν μαζί με φρέσκια ντομάτα ή με φρέσκες πιπεριές και κόλιανδρο. Πραγματικά η πιπεριά αυτή έχει την πιο χαρακτηριστική καπνιστή γεύση που έχω δοκιμάσει ποτέ. 


ΤΑΫΛΑΝΔΗ
Πριν 15 μέρες περίπου έκανα το πρώτο μου μάθημα για την κουζίνα της Ταυλάνδης η οποία χρόνο με τον χρόνο αποκτά φανατικό κοινό και όχι άδικα..
Πρωταγωνιστές της Ταυλανδέζικης Κουζίνας το λέμονγκρας, τα φύλλα του Καφιρ μοσχολέμονου, ο γλυκός Ταυλανδέζικος Βασιλικός, οι καυτερές πιπεριές, η Oyster Sauce και η Fish Sauce. Σχεδόν σε όλα τα φαγητά τους υπάρχουν αυτά τα υλικά μαζί με τα διάφορα πράσινα ή κόκκινα κάρυ και το γάλα καρύδας. 


Φρέσκα Ρολά με φύλλο Ρυζιού, κιμά, καρότο και μανιτάρια. Απίθανη σάλτσα που τα συνοδεύει με καυτερές πιπεριές, φύλλα βασιλικού, δυόσμου, σιρόπι ζάχαρης και μπόλικο χυμό απο μοσχολέμονα.


Νουντλς με θαλασσινά, μπέικον και σέλινο

Πράσινο Κάρυ με κοτόπουλο και μπαμπού

Φανταστική Σούπα με γάλα καρύδας κοτόπουλο και λέμονγκρας.


Είναι μια κουζίνα εξωτική χρησιμοποιούν πάρα πολλά υλικά, λαχανικά και φρούτα που δεν είναι ευρέως διαδεδομένα. Κουζίνα ελαφριά (αν εξαιρέσουμε το γάλα καρύδας) και απίστευτα εύκολη στην παρασκευή και αρωματική.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ

Το μάθημα για την Κουζίνα της Σρι Λάνκα το έκανα τον Γενάρη.  Είναι μια κουζίνα που σαφώς έχει επιρροές από την Ινδία. Παρολαυτά στο μάθημα που πήγα εγώ δεν χρησιμοποιήθηκαν περίεργα υλικά εκτός από ένα αποξηραμένο ψάρι σε μορφή μπαχαρικού - σκόνης που το βάζανε παντού..


Πανεύκολες απλές ψαροκροκέτες με κάρυ

Πολλά λαχανικά, τα περισσότερα ελαφρά μαγειρεμένα, πεντανόστιμα

Το γλυκό με Ταπιόκα φυστίκια Αιγίνης και Κάρδαμο, ελαφρύ και πολύ νόστιμο

Ελπίζω να συνεχίσω και να έχω την δυνατότητα να παρακολουθώ κ άλλα τέτοια μαθήματα κ για άλλες κουζίνες γιατί πραγματικά γνωρίζοντάς τες ένας καινούριος κόσμος ανοίγεται μπροστά στα μάτια μου..

Καλό Σαββατοκύριακο!!!