Μαυρομάτικα Φασόλια με Λουκάνικο και Ψητές Μελιτζάνες



 Όταν ήμουν παιδί τα μοναδικά πιάτα με όσπρια που έτρωγα ήταν τα ρεβίθια και οι γίγαντες στον φούρνο. Στην συνέχεια, μεγαλώνοντας και αφού διευρύνθηκε η γευστική μου παλέτα (που λένε και εδώ στο Αμέρικα) σιγά σιγά άρχισαν να προσθέτονται οι φακές και τα φασόλια της φασολάδας. Ενα όσπριο που ακόμη δεν έχω δοκιμάσει είναι τα κουκιά..
 Τα μαυρομάτικα άργησα να τα ανακαλύψω ενώ επί της ουσίας δεν είχα κανένα λόγο για να τα αποφεύγω.. Τώρα πια είναι από τα αγαπημένα μου όσπρια, είναι γλυκά φασόλια που συνήθως δεν θέλουν μούλιασμα και τα βρίσκω και πολύ εμφανίσιμα με το μαύρο τσαχπίνικο ματάκι τους! Εδώ γνώρισα και μια αδερφική ποικιλία φασολιών τα οποία έχουν ροζ ματάκι αντι για μαύρο και  τα λένε pink eyed peas.. Πάμε όμως τώρα στα black eyed peas...
Σας έχω μια πανεύκολη συνταγή για μαυρομάτικα που σε συνδυασμό με το λουκάνικο και τις ψητές μελιτζάνες κανείς δεν μπορεί να πει όχι!
Εσείς τι σχέση έχετε με τα όσπρια? Ποιο είναι το αγαπημένο σας?
Υλικά (4 άτομα)


5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο στην πρέσα
4 ντομάτες στον τρίφτη
1 ματσάκι μάραθο
500 γρ μαυρομάτικα φασόλια
Αλάτι - Πιπέρι
3-4 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε φέτες, βουτηγμένες σε αλατόνερο και στραγγισμένες.
Λίγο λάδι σε ενα φλιτζανάκι για να βουρτσίσουμε τις μελιτζάνες.
3-4 καπνιστά λουκάνικα κομμένα σε κομματάκια


Διαδικασία


Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τοποθετούμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το σκόρδο. ανακατεύουμε για λίγο και προσθέτουμε τις ντομάτες και τον μάραθο. ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα φασόλια. Προσθέτουμε νερό ίνα σκεπάσει τα φασόλια και μόλις το φαγητό μας πάρει βράση, χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να χυλώσει το φαγητό και να μαλακώσουν τα φασόλια.
Σε γκριλιέρα ή αντικολλητικό τηγανάκι ψήνουμε τις μελιτζάνες αφού πρώτα τις λαδώσουμε με ένα πινέλο και από τις δυο πλευρές. Τις κρατάμε στην άκρη.
Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το λουκάνικο και ανακατεύουμε να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει. Αφαιρούμε το λουκάνικο από την φωτιά και το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Το κρατάμε στην άκρη.
Όταν τα φασόλια είναι έτοιμα, σερβίρουμε βάζοντας μερικές φέτες μελιτζάνας στο πιάτο, συνεχίζουμε με τα φασόλια και στην συνέχεια με το λουκάνικο. Συνοδεύουμε με τριμμένη φέτα και φρέσκο χωριάτικο ψωμάκι.




 Καλή Όρεξη!