Θρακιώτικη Μελιτζάνα Σαλάτα





Άλλο ένα πιάτο στην κατηγορία Θρακιώτικες Συνταγές σας έχω σήμερα.
Είναι μια καταπληκτική, πεντανόστιμη σαλάτα μέσα στην απλότητα της. Θυμάμαι την μητέρα μου να την φτιάχνει συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες και φυσικά όλα τα ταβερνάκια στην Ξάνθη την έχουν στο μενού τους. Είναι μια από τις αγαπημένες μου καλοκαιρινές σαλάτες την οποία πολλές φορές απολαμβάνω και σαν πολύ ελαφρύ γεύμα. Οι γεύσεις δένουν απόλυτα μεταξύ τους, η ζεστή σχεδόν καπνιστή γεύση της μελιτζάνας έρχεται σε αντίθεση  με την φρέσκια ντομάτα και την κρύα γεύση της φέτας και το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.
Μερικές φορές πρόσθέτω και μερικά κομματάκια κάπαρης στην σαλάτα, υλικό που δεν υπάρχει στην Παραδοσιακή συνταγή αν θέλετε την προσθέτετε. Σας προτείνω να μην παραλείψετε το ψιλοκομμένο σκόρδο γιατί πραγματικά απογειώνει την γεύση της μελιτζάνας. Αν όμως αποφασίσετε να το παραλείψετε, τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρετε την σαλάτα, βάλτε σε ένα ποτηράκι λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με μια λιανισμένη σκελίδα σκόρδο. Όταν είναι να σερβίρετε, αφαιρέστε το σκόρδο και περιχύστε με το αρωματισμένο λάδι την σαλάτα.

Υλικά

1 μελιτζάνα φλάσκα μεγάλη
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
120 γρ σκληρή φέτα τριμμένη στον χοντρό τρίφτη
1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας κόκκινο ξύδι
Αλάτι - Πιπέρι

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς τρυπάμε με πιρούνι σε διάφορα σημεία την ολόκληρη μελιτζάνα και την ψήνουμε για 45 λεπτά μέχρι να μαλακώσει αρκετά. Εναλλακτικά μπορείτε να ψήσετε την μελιτζάνα στα κάρβουνα μέχρι να μαλακώσει.
Την βγάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία της. Δεν κόβουμε το κοτσάνι, το κοτσάνι θα μας βοηθήσει να την ξεφλουδίσουμε ευκολότερα και επίσης κρατάει το σχήμα της η μελιτζάνα.


Αφου την ξεφλουδίσουμε την αλατοπιπερώνουμε και την τοποθετούμε σε πιάτο. Απο πάνω προσθέτουμε την ντομάτα, το σκορδο, την κάπαρη, την φέτα και τον μαιντανό. Περιχύνουμε την σαλάτα με το ελαιόλαδο, το ξύδι και σερβίρουμε.



Καλή Όρεξη!