Πεντανόστιμες κ Ελαφριές Μελιτζάνες Παπουτσάκια




Καλή εβδομάδα!
Για να είμαι ειλικρινής πιο πολύ για μπαλαρίνες μου κάνουν τα παπουτσάκια μου, δεν συμφωνείτε?
Δεν ξέρω ποια είναι η σχέση σας με το συγκεκριμένο φαγητό, στο δικό μας το σπίτι πάντως και η γιαγιά μου αλλά και η μητέρα μου το σκαρώνανε συχνά τους καλοκαιρινούς μήνες.  Στο σπίτι μας, τα παπουτσάκια δεν είχαν ποτέ μπεσαμέλ, οι μελιτζάνες όμως ήταν τηγανισμένες πριν το ψήσιμο και ο κιμάς περιείχε μια γενναία ποσότητα ελαιολάδου.
Την σημερινή όμως πρέπει να την δοκιμάσετε και θα εκπλαγείτε με το πόσο ελαφριά είναι, δεν είναι καθόλου πολύπλοκη, ενώ ταυτόχρονα η νοστιμιά της θα σας κάνει σίγουρα να γουρλώσετε τα ματάκια σας. Τα μανιτάρια στην γέμιση παρέα με το πλιγούρι και τα μπαχαρικά θα δώσουν υπέροχη γεύση στο φαγητό χωρίς να το βαραίνουν. 
Συνοδεύστε τα όπως σας αρέσει, ξέρω ότι αρκετός κόσμος προτιμά να τα συνοδεύει με τυρί φέτα, εγώ όμως θα σας πω να τα συνοδεύσετε με στραγγιστό γιαουρτάκι γιατί πραγματικά τους πηγαίνει πάρα πολύ. Επίσης οι ψητές πατάτες και γλυκοπατάτες ταιριάζουν και συμπληρώνουν διατροφικά το πιάτο οπότε αν θέλετε τις συμπεριλαμβάνετε.

Υλικά (4 άτομα)

4 - 6 μεγαλούτσικες μελιτζάνες τσακώνικες
4 κουταλιές ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 - 2  σκελίδες σκόρδο στην πρέσα
Αλάτι - Πιπέρι
1/2 κούπα φρέσκα μανιτάρια ψιλοκομμένα 
400 γρ κιμάς μοσχαρίσιος μισός μισός με άπαχο
1 δαφνόφυλλο
1 κοφτό κουταλάκι κύμινο
1/2 κοφτό κουταλάκι τριμμένο μπαχάρι
μια τσιμπιά ζάχαρη(προαιρετικά)
1/2 κούπα συμπυκνωμένος χυμός ντομάτας ή 4 ζουμερές ώριμες ντομάτες στον τρίφτη
1/2 ποτήρι ζεστό νερό 
3 κουταλιές πλιγούρι (μετρημένο ωμό)  μουλιασμένο στο νερό για μισή ώρα και στραγγισμένο. (προαιρετικά)
1/4 της κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο

Διαδικασία

Κόβουμε τις μελιτζάνες στην μέση κατά μήκος και τις πασπαλίζουμε με λίγο αλάτι. Τις αφήνουμε στην άκρη και προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς.
Βάζουμε ενα φαρδύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και ανακατεύουμε 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. συνεχίζουμε με τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε εκ νέου.  Μόλις μαραθούν όλα τα λαχανικά μας, προσθέτουμε τον κιμά και τον λιανίζουμε με το πιρούνι ανακατεύοντας συνεχώς για να μην έχουμε χοντρά κομμάτια.  Προσθέτουμε το δαφνόφυλλο, το κύμινο και το μπαχάρι και ανακατεύουμε. Όταν σωθούν τα υγρά στο τηγάνι (έτσι κ αλλιώς δεν θα έχουμε πολλά) προσθέτουμε τον χυμό της ντομάτας και το ζεστό νερό. Προσθέτουμε και το πλιγούρι, ελέγχουμε για αλατοπίπερο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στο χαμηλό. Σιγοβράζουμε για 25 - 30 λεπτά, προσέχοντας να μην μας σωθούν τα υγρά της σάλτσας, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ακόμη. Τέλος πασπαλίζουμε την σάλτσα με τον φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί κουζίνας τις μελιτζάνες και τις χαράσσουμε με μαχαίρι κάθετα και διαγώνια. Τις αραδιάζουμε, με την κομμένη επιφάνεια προς τα πάνω,  σε ένα ταψάκι και τις ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 15 - 20 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμα και η σάλτσα μας και οι μελιτζάνες μας, στρώνουμε με ένα κουτάλι τον κιμά με τα ζουμάκια πάνω στις μελιτζάνες μας.


Επιστρέφουμε το ταψί στον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 - 15 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει ο κιμάς και να απορροφήσουν οι μελιτζάνες την σαλτσούλα.
Σερβίρουμε με γιαουρτάκι και ψητές πατάτες και γλυκοπατάτες.


Καλή Όρεξη!