Paella (Παέγια) Θαλασσινών




Καλή εβδομάδα!
Παρακαλώ επειδή αυτό το post προμηνύεται μεγάλο, αν ενδιαφέρεστε αποκλειστικά για την συνταγή προχωρήστε αμέσως στα υλικά. Ειλικρινά δεν μ' ενοχλεί καθόλου. Σε blog μαγειρικής βρίσκεστε εξάλλου...
Ένα μάτσο έφηβοι την δεκαετία του 90, φεύγανε το φθινόπωρο απόγευμα από τα σπίτια τους (πάνω σε μηχανάκια) και κατευθυνόταν 18 - 20 χιλιόμετρα νότια της πόλης της Ξάνθης, στη θάλασσα.. 
Στο σακίδιο τους, είχαν ένα πράγμα. Μία κατσαρόλα. 
Καθώς φθάναν στην θάλασσα, βουτούσαν, κρατώντας μαχαίρια στα χέρια, στο σημείο με τα καστανά βράχια. Κόβανε ολόκληρες κοτσίδες με μύδια που χορεύανε μέσα στο νερό. Γέμιζαν την κατσαρόλα με καθαρό θαλασσινό νερό και κατευθύνονταν προς την διπλανή αμμώδη παραλία. Αφού έβρισκαν τα απαραίτητα κούτσουρα, έφτιαχναν ένα ρηχό λαγούμι στην άμμο και ανάβανε μια μικρή φωτιά. Καθάριζαν υποτυπωδώς τα μύδια, αντικαθιστούσαν το νερό με φρέσκο πόσιμο και έσπρωχναν επιδέξια την κατσαρόλα κοντά στην μικρή φωτιά.. Στεκόταν από πάνω της και παρατηρούσαν με ενθουσιασμό τα μύδια να ανοίγουν ένα ένα μέσα σε δευτερόλεπτα. 
Αυτό είναι το σκηνικό. Παιδιά, γύρω από την φωτιά στην άμμο, πεντακάθαρη γυαλιστερή θάλασσα και απέναντι η Σαμοθράκη.  Κυρίαρχο συναίσθημα, η ανεμελιά. Η ουσία, το μεγαλείο και η ποιότητα εκείνης της συγκεκριμένης στιγμής..
Είναι γεγονός πως συγκεκριμένες γεύσεις και υλικά, ένα τόσο δα τυχαίο καθημερινό πράγμα, χαρακτηριστικό μιας συγκεκριμένης εμπειρίας μπορεί -σχεδόν μαγικά- να μας κάνει να αισθανθούμε ακριβώς όπως και τότε.. Αυτό έπαθα κ εγώ το Σαββατοκύριακο, ετοιμάζοντας το σημερινό πιάτο.
Έκλεισα τα μάτια μου και ξαναθυμήθηκα. Ξανάζησα κάθε στιγμή. Ένοιωσα τον Θαλασσινό αέρα στα μαλλιά μου, και έκανα στην άμμο αφηρημένα σχήματα με τις άκρες των ποδιών μου, ενώ παραδίπλα τρεμόπαιζε η φωτιά μας...
Και τώρα ξύπνησα και πάμε στην συνταγή μας.

Η Paella, χαρακτηριστικό πιάτο όλης της Ισπανίας, γεννημένο στην Βαλένθια, ξεκίνησε να φτιάχνεται όπως και η δική μας κακαβιά, με είδη που είχε ο κάθε τόπος εύκαιρα. Στις ορεινές περιοχές της Ισπανίας φτιάχνεται με λαγό, κοτόπουλο, όσπρια και σαλιγκάρια ενώ στις παραθαλάσσιες χρησιμοποιούνται περισσότερα θαλασσινά. Επίσης υπάρχει και η μικτή συνταγή στην οποία  χρησιμοποιούν κοτόπουλο μαζί με θαλασσινά. Οι Ισπανοί χρησιμοποιούν ένα ειδικό σκεύος σαν ταψί για να την φτιάξουν, με το οποίο ξεκινούν το μαγείρεμα στο μάτι της κουζίνας και το τελειώνουν έξω σε φωτιά απο κληματόβεργες. Την σερβίρουν στο κέντρο του τραπεζιού στο ίδιο σκεύος μέσα στο οποίο μαγειρεύτηκε. 

Υλικά ( 4 + άτομα)

1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε κομματάκια
1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε κομματάκια
2 σκελίδες σκόρδο στην πρέσα (λιωμένες)
Αλάτι - Πιπέρι
1 δαφνόφυλλο
2 ντομάτες στον τρίφτη
Μια τσιμπιά κρόκο Κοζάνης
1 1/2 κούπα ρύζι νυχάκι πλυμένο
900 ml με 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλο ή λαχανικών
1/2 κούπα αρακάς μικρός
4 καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα
10 μέτριες γαρίδες
10 - 12 μύδια
10 - 12 κοχύλια - κυδώνια 
4 φιλέτα ψαριού κομμένα στα δυο
1 λεμόνι κομμένο στα τέσσερα
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα

Διαδικασία


Για τα κοχύλια, κυδώνια, τα βάζουμε μέσα σε ένα μπολ με 4 ποτήρια νερό και 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο αλάτι, τα αφήνουμε 30 λεπτά, αλλάζουμε το νερό προσθέτουμε και πάλι την ίδια ποσότητα αλάτι και τα αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά. Τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Για τα μύδια, τα βάζουμε και αυτά σε ένα μπολ με 4 ποτήρια νερό και ένα κουταλάκι αλάτι για 30 λεπτά. Τα ξεπλένουμε και τα τρίβουμε με ενα καθαρό σφουγγαράκι ή συρματάκι να γυαλίσουν καλά. Πετάμε όσα είναι ανοιχτά και δεν ξανακλείνουν σε δευτερόλεπτα όταν τα χτυπάμε με το δάχτυλο μας. Με το χέρι μας τραβάμε τις πλαϊνές τριχούλες που βγαίνουν μέσα από το κέλυφος. Τα αφήνουμε σε μπολ με καθαρό νερό.

 
 Για τις γαρίδες, κόβουμε κατά μήκος την ράχη τους με ένα ψαλιδάκι ή μαχαιράκι, τραβάμε και πετάμε το εντεράκι. Βγάζουμε τα κελύφη στο σώμα τους αφήνοντας μόνο το κεφάλι τους και τις ουρές τους.


Βάζουμε μια πλατιά κατσαρόλα (κατα προτίμηση κατσαρόλα που να μπαίνει και στον φούρνο, αν δεν έχετε δεν πειράζει, θα μεταφέρετε την παέγια σε ταψί, για να τελειώσει το ψήσιμο στον φούρνο) σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και ανακατεύουμε για 2 λεπτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το σκόρδο, αλάτι - πιπέρι και την δάφνη. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις ντομάτες, τον κρόκο

Χρησιμοποίησα αυτή την ποσότητα που βλέπετε
και αφήνουμε να πάρει βράση. Βράζουμε για 5 λεπτά, δοκιμάζουμε για αλάτι και προσθέτουμε το ρύζι. Ανακατεύουμε καλά για 2 λεπτά και προσθέτουμε τον ζωμό. 
Εν το μεταξύ προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς. 
Αφήνουμε να πάρει βράση και με μισοσκεπασμένο καπάκι βράζουμε για 10 λεπτά.  Σε περίπτωση που δούμε ότι το φαγητό μας δεν έχει αρκετό νερό, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά περισσότερο νερό. 


Προσθέτουμε, τον μικρό αρακά (αν χρησιμοποιήσετε κανονικό αρακά, βάλτε τον από την αρχή της διαδικασίας μαζί με το ρύζι), τα καλαμαράκια,  τα μύδια, τα κυδώνια, τις γαρίδες, ανακατεύουμε, και στρώνουμε από πάνω και τα φιλέτα ψαριού.  Περιμένουμε να ξαναπάρει βράση το μείγμα. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε στην επιφάνεια τα λεμόνια και μεταφέρουμε το φαγητό στον φούρνο για 10 λεπτά.
Σερβίρουμε με πασπαλισμένο μαϊντανό και τρώμε με κουτάλια ή χρησιμοποιώντας τα κελύφη από τα μύδια!



Προσοχή, όταν είστε έτοιμοι για σερβίρισμα, ελέγξτε και πετάξτε όποια μύδια και κυδώνια δεν έχουν ανοίξει κατα το μαγείρεμα.



Καλή Όρεξη!