Μελωμένο Ρεβανί ή Ραβανί με Φιστίκια Αιγίνης και Γιαουρτοπαγωτό Βανίλια



Υλικά για ένα μέτριο ταψί

Για το Ρεβανί
5 αυγά
1 κούπα στραγγιστό γιαούρτι
2 κούπες ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας αμύγδαλο τριμμένο
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
 100 ml ελαφρύ ελαιόλαδο
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκι του γλυκού baking powder
Ελάχιστο αλατάκι
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι
1 κούπα φιστίκια Αιγίνης ψημμένα και μισοκοπανισμένα
1 κούπα μέλι 
Τον χυμό απο 2 πορτοκάλια
Για το παγωτό
3 κούπες γιαούρτι στραγγιστό
1 κούπα ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας*

Διαδικασία

Παγωτό
Ξεκινάμε με το παγωτό, ανακατεύουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι με την κρέμα, την ζάχαρη και την βανίλια. Ανακατεύουμε με δάρτη και αφήνουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για μια ώρα. Μετά την ώρα βάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και ακολουθούμε τις οδηγίες της. Αν δεν έχετε παγωτομηχανή, μεταφέρετε το μείγμα στην κατάψυξη και κάθε μια ώρα βγάζετε και χτυπάτε το μείγμα, σύνολο 2 φορές. Το παγωτό είτε με την μέθοδο της μηχανής είτε με το μίξερ, πρέπει να μείνει ήσυχο στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον πριν το σερβίρουμε.
Ρεβανί
Πάμε στο ρεβανί μας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς, λαδώνουμε και αλευρώνουμε το ταψί που θα ψήσουμε το ρεβανί μας. Χτυπάμε τα αυγά σε ομελέτα και προσθέτουμε το γιαούρτι, την ζάχαρη, το αμύγδαλο και το ξύσμα. Ανακατεύουμε καλά με δάρτη τα υλικά.


 Προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεμένο με το baking powder, λίγο αλάτι και το σιμιγδάλι. ανακατεύουμε με τον δάρτη να ενωθούν καλά όλα τα υλικά. Το μείγμα μας θα είναι υγρό.
Γεμίζουμε το λαδωμένο κ αλευρωμένο ταψάκι μας με το μείγμα και ψήνουμε το ρεβανί για 35 - 45 λεπτά μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια και μπήγοντας μι αοδοντογλυφίδα στο κέντρο του ταψιού, να βγαίνει καθαρή. Όταν ειναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
 Όταν έρθει η ώρα να σερβίρουμε, βάζουμε σε ενα τηγανάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα φιστίκια και μόλις μοσχομυρίσουν ελαφρώς προσθέτουμε το μέλι και τον χυμό. Βράζουμε για 5 λεπτά και κατεβάζουμε από την φωτιά. 
Σερβίρουμε το ρεβανί, περιχύνουμε με το σιρόπι και τα φυστίκια και συνοδεύουμε με το γιαουρτοπαγωτό.


 Καλό Σαββατοκύριακο!!

Λογάκια
* Το εκχύλσιμα βανίλιας αποτελείται κυρίως απο αλκοόλ κ αυτο βοηθάει στην υφή του παγωτού. Αν χρησιμοποιήσετε βανίλια σκόνη τότε βάλτε 1 κουταλάκι βότκα στο μείγμα για το παγωτό.

***********************************************

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους μαζί κ έναν έναν ξεχωριστά για τα καλά σας λόγια κ τις ευχές σας για τα 2 χρόνια του Captain Cook. Ειλικρινά σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου, δεν ξέρετε πόσο δύναμη και χαρά μου δίνετε. Γι αυτό κ εγώ σήμερα θα σας κεράσω το απόλυτο Ελληνικό Γλυκάκι που έφτιαξα και σας το προτείνω να το φτιάξετε οπωσδήποτε! 
Όταν ήμουν παιδί είχα ένα θεματάκι με το ρεβανί. Η μητέρα μου το έφτιαχνε συχνά κ εγώ περίμενα να έρθει η στιγμή που θα βγάλει αυτό το αφράτο κέικ από τον φούρνο. Εκεί ξεκινούσε ενας μικρός "καυγάς".. Παρακαλούσα την μητέρα μου να μου κόψει το κομμάτι μου πριν το σιροπιάσει. Δεν το ήθελα σιροπιασμένο. Αντίθετα μου άρεσε έτσι σκέτο αφράτο και πλούσιο κεκάκι. Και πως θα το σιροπιάσει μετά η γυναίκα όταν λείπει ένα κομμάτι? Δύσκολο... 
Σήμερα σας έχω μια φοβερή συνταγή για ρεβανί το οποίο στο τέλος δεν το πνίγω στο σιρόπι, αλλά φτιάχνω ένα υπέροχο μελένιο σιρόπι με φιστίκια Αιγίνης ( το οποίο το είδα από τον Jamie )  και περιλούζω το κομμάτι ακριβώς πριν το σερβίρω. Το ρεβανί το έχω φτιάξει με ελαφρύ ελαιόλαδο αλλά αν σας φαίνεται βαρύ, όπως ακούω συχνά, τότε μπορείτε να το αντικαταστήσετε με σπορέλαιο ή τέλος πάντων ένα άοσμο λάδι της αρεσκείας σας.  
Μαζί,  σας έχω και ένα λαχταριστό γιαουρτοπαγωτό βανίλια που έτσι και το φτιάξετε δεν θα θέλετε να φάτε ξανά άλλο παγωτό, είναι τέλειο. Χρησιμοποίησα γιαούρτι 0% που είχα στο ψυγείο μου και γι αυτό χρησιμοποίησα και μερικές κουταλιές κρέμας γάλακτος για να ενισχύσει την νοστιμιά του. 
Είναι το απόλυτο γλυκό, ιδανικό να το σερβίρετε τον Δεκαπεντάυγουστο, νομίζω ότι θα ξετρελάνει τους περισσότερους που θα γευθούν Ελλάδα σε κάθε του μπουκιά.