Πράσινη Σαλάτα με Φέτα Ψητή και Κρουτόνς απο Πίτα





Υλικά 

Για την σαλάτα
1 μπολάκι φρέσκα φύλλα σαλάτας (ρόκα, μαρούλι, ραντίτσιο κλπ)
1 κούπα μικρά ντοματάκια κομμένα στην μέση
6-8 ελιές σε φετούλες
1/2 κοκκινο κρεμμύδι
μερικά φύλλα φρέσκου βασιλικού 
Για την ψητή φέτα
1 μεγαλούτσικο κομμάτι τυρί φέτα (κομμένο λίγο μεγαλύτερο απο το μέγεθος μιας τράπουλας)
2-3 ντοματάκια ή 1/3 ντομάτας κομμένα σε φέτες
1 καυτερή πιπεριά κομμένη σε φέτες (αν δεν την θέλετε πολύ καυτερή αφαιρέστε τα σποράκια, προσοχή όταν δουλεύουμε με καυτερές πιπεριές, είτε φοράμε γάντια είτε πλένουμε πολύ καλά τα χέρια μας και τα κρατάμε μακριά απο τα μάτια μας)
Λίγη Ρίγανη
Λίγο ελαιόλαδο
Για την βινεγκρέτ
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα ντιζόν
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι μπαλσάμικο
αλάτι - πιπέρι
1 πίτα για σουβλάκια

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς και κόβουμε ενα κομμάτι αλουμινόχαρτο αρκετά μεγαλύτερο από το κομμάτι της φέτας για να μπορέσουμε να το κλείσουμε σε πακετάκι.
Ακουμπάμε την φέτα πάνω στο αλουμινόχαρτο, προσθέτουμε απο πάνω τα ντοματάκια, την καυτερή πιπεριά, λίγη ρίγανη και λίγο ελαιόλαδο.



 Κλείνουμε το πακετάκι σαν φάκελο και ψήνουμε την φέτα για 20 λεπτά. Στην συνέχεια την βγάζουμε από τον φούρνο, ανοίγουμε το αλουμινόχαρτο, γυρνάμε στο γκριλ και την ξαναβάζουμε για λίγα λεπτά να πάρει λίγο χρώμα.


Εν το μεταξύ ετοιμάζουμε και τα κρουτόνς, κόβουμε την πίτα σε 8 τρίγωνα, τα αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ρίγανη, λίγο αλατάκι και τα ψήνουμε για λίγο στον φουρνο με την φέτα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν αρκετά.
Σε ένα μικρό ποτηράκι ανακατεύουμε τα υλικά της βινεγκρέτ και την αφήνουμε στην άκρη.
Σε μια σαλατιέρα προσθέτουμε όλα τα υλικά της σαλάτας, ανακατεύουμε και βάζουμε τα κρουτόνς γύρω γύρω. Όταν είναι έτοιμη η φέτα την αδειάζουμε πάνω απο την σαλάτα και περιχύνουμε με την βινεγκρέτ, γύρω γύρω από την φέτα. 
Σερβίρουμε αμέσως!


Καλή Όρεξη!

Λογάκια
Μην περιμένετε να κρυώσει λίγο η φέτα για να κρατήσει το σχήμα της, η νοστιμιά είναι όταν η φέτα είναι ζεστή και κρεμώδης.
Μη φοβάστε την μουστάρδα ντιζόν, μπορεί όταν την δοκιμάζετε σκέτη να σας φαίνεται δυνατή η γεύση της αλλά δεν είναι τυχαίο το ότι χρησιμοποιείται σαν βάση σε χιλιάδες σάλτσες και βινεγκρέτ. Δημιουργεί επίπεδα και δίνει βάθος στο τελικό γευστικό αποτέλεσμα.
***********************************
Άλλο ένα μεζεδάκι που δεν υπάρχει καμία περίπτωση να λείπει στα ταβερνάκια της Βόρειας Ελλάδας είναι η φέτα ψητή στα κάρβουνα, μέσα σε αλουμινόχαρτο. Είναι ένας μεζές πεντανόστιμος και θυμάμαι σαν μικρά παιδιά να μαλώνουμε στο τραπέζι για το ποιος θα καταφέρει να αρπάξει το τελευταίο κομμάτι. Συνήθως κάθε μερίδα φέτας ψητής ήταν για 2 ή 4 άτομα (αν ήμασταν μεγάλη παρέα). Για μια στιγμή την βλέπαμε έτσι αχνιστή και καψαλισμένη να έρχεται στο τραπέζι και την αμέσως επόμενη στιγμή θα υπήρχε μέσα στο ασημί πακετάκι ένα τόσο δα τελευταίο κομματάκι.  Το γνωστό...της ντροπής.. :)
Σήμερα σας έχω την φέτα ψητή που φυσικά εμείς θα την φτιάξουμε στον φούρνο, αλλά αφού την φτιάξουμε, θα την στρώσουμε έτσι ζεστή και κρεμώδης επάνω σε μια υπέροχη σαλατούλα. Θα συμπληρώσουμε την σαλάτα με τραγανά τριγωνικά κρουτονς από πίτα και θα το ευχαριστηθούμε με την ψυχή μας!