Ζαμπονοπιτάκια "Λουλουδάκια" σε Ξυλάκι



 Υλικά (Για 10 ζαμπονοπιτάκια)

Για την ζύμη
1/2 κούπα γιαούρτι
80 ml μαργαρίνη ελαιολάδου
1 αυγό
1 κούπα αλέυρι 
1 κουταλάκι μπεικιν πάουντερ
1 κουταλάκι πάπρικα γλυκιά
Λίγο αλάτι
Για την γέμιση
150 γρ Κασέρι τριμμένο
3 φέτες ζαμπόν κομμένες σε κομμάτια
1 αυγό (προαιρετικά)
Αλάτι
Πιπέρι (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη
Λίγο σουσάμι ή (και) παπαρουνόσπορο 
10 μικρά ξυλάκια ή ξυλάκια παγωτού

Διαδικασία

Σε ενα μπολ χτυπάμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο και το αυγό. Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ανακατεμένο με τον μπέικιν πάουντερ, την πάπρικα και το αλάτι, ανακατεύοντας με ενα κουτάλι. Όταν η ζύμη αρχίσει και μαζεύεται γύρω απο το κουτάλι, αλευρώνουμε τα χέρια μας, ρίχνουμε λίγο αλευράκι σε μια επιφάνεια και αναποδογυρίζουμε την ζύμη. Ρίχνουμε λίγο αλευράκι και απο πάνω της και αρχίζουμε να την διπλώνουμε ωστε να γίνει ένα απαλό ζυμαράκι. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την βάζουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο. 
Εντωμεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση, χτυπάμε το αυγό σε ενα μπολάκι και απο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το μισό για την γέμιση και το μισό για άλειμμα στο τέλος. Ανακατεύουμε το ζαμπόν, το κασέρι και το μισό αυγουλάκι μαζί με ελάχιστο αλατάκι (μπορείτε να το παραλείψετε) και πιπεράκι αν θέλουμε. 
Όταν έχει περάσει το τέταρτο, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 βαθμούς και αλευρώνουμε μια επιφάνεια και έναν πλάστη ωστε να ανοίξουμε την ζύμη σε ενα μεγάλο φύλλο όχι πολύ λεπτό (δείτε στην φωτογραφία).  Παίρνουμε ένα κουπατ σε σχήμα λουλουδάκι και κόβουμε ενα κομμάτι από την ζύμη.



Βάζουμε το ξυλάκι να φτάνει περίπου στο κέντρο του λουλουδιού. Αν χρησιμοποιήσουμε ξυλάκι για σουβλάκι τότε βάζουμε μέσα στο πιτάκι την άκρη που δεν είναι αιχμηρή. Βάζουμε με ενα κουταλάκι λίγο απο την γέμιση και κόβουμε με το κουπατ το δεύτερο κομμάτι για το επάνω κομμάτι. το τοποθετούμε από πάνω από την γέμιση και με την κάτω άκρη ενός μικρού κουταλιού (εκεί που το κρατάμε) πιέζουμε καλά παντού και γύρω γύρω την ζύμη να κολλήσουν τα ζυμαράκια μεταξύ τους. Το κουταλάκι θα δώσει κ ένα εφέ σαν πέταλα λουλουδιών. τοποθετουμε σε ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
Προσθέτουμε στο αυγουλάκι που έμεινε λίγο νεράκι και ανακατεύουμε. Αλείφουμε με αυτό το μείγμα τα πιτάκια μας, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ψήνουμε 17- 20 λεπτά μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.



Καλή Όρεξη!!


Λογάκια
Γενικά οι επιφάνειες που θα ακουμπήσουν την ζύμη όσο δουλεύετε τα λουλουδάκια, καλό είναι να είναι ελαφρώς αλευρωμένες για να μην σαν κολλήσουν.
Χρησιμοποίησα μεσαία ξυλάκια για σουβλάκια. Την αιχμηρή άκρη την έντυσα με λίγο σελοτειπ και στην συνέχεια κόλλησα με κόλα χαρτιού λωρίδες εφημερίδας στην άκρη. 
Η φίλη μου η Εφη μου το θύμισε, εγώ τα ξυλάκια τα μούλιασα στο νερό για 15 λεπτά πριν τα χρησιμοποιήσω. Νομίζω ότι ο χρόνος που ψήνονται έτσι κ αλλιώς είναι λίγος για να μαυρίσουν αλλά αν θέλετε τα μουλιάζετε για λίγο πριν τα χρησιμοποιήσετε. 
*******************************
Καλή εβδομάδα! 
Χαριτωμένα Ζαμπονοπιτάκια λουλουδάκια σε ξυλάκι σας έχω σήμερα! Όπως κάναμε τα λουκανικοπιτάκια σε ξυλάκι, ήρθε τώρα η σειρά για τα ζαμπονοπιτάκια. Η συνταγή είναι απλή, δηλαδή γίνονται με ζύμη τύπου κουρού αν και νομίζω ότι θα γίνονται καλά και με έτοιμη σφολιάτα. Απλώς θα φουσκώνουν περισσότερο. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να πιέσετε καλά τις ζύμες, να κλείσουν καλά μεταξύ τους και όλα τα άλλα είναι παιχνιδάκι! Νομίζω ότι είναι τέλεια για ένα παιδικό πάρτι. Εγώ σας δείχνω την ιδέα και την συνταγή για ζαμπονοπιτάκια, εσείς μπορείτε να βάλετε ότι γέμιση θέλετε!