Ψαροκεφτεδάκια Αστερίες και Νησί απο Χούμους



Υλικά (για 10 κεφτεδάκια και 1 μπολ σούπας χούμους)

Για τα ψαροκεφτεδάκια
1 φιλέτο σολομού (250 γρ) χωρίς δέρμα - Χρησιμοποίησα σολομό γιατί ζω στον Καναδά και γιατί έδωσε ωραίο χρώμα στους αστερίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι φιλέτο ψαριού θέλετε.
1 μέτρια πατάτα βρασμένη
1 μέτριο καρότο βρασμένο
1/2 κρεμμύδι τριμμένο
1 κουταλιά της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 αυγό
1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη χωρισμένη σε δυο μέρη.
αλάτι - πιπέρι
Λίγο σουσάμι
Για το Χουμους
1  κούπα ρεβίθια βρασμένα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περισσευούμενα από σούπα, στραγγίστε και πλύνετε τα.)
1 σκελίδα σκόρδο
2 κουταλιές της σούπας ταχίνι
1/2 κουταλάκι κύμινο
1/2 ζουμερο λεμόνι τον χυμό του
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Αλάτι - Πιπέρι
Λίγο βρασμένο μπρόκολο για τα δεντράκια στο νησάκι

Διαδικασία

Κόβουμε το ψάρι σε κομμάτια ίσα με μπουκίτσες. Το βάζουμε στον πολυκόφτη και πατάμε το κουμπάκι διακεκομένα 2-3 φορές, δεν θέλει παραπάνω χτύπημα, αμέσως ο πολυκόφτης θα το ψιλοκόψει. Το αδειάζουμε σε ενα μπολ και προσθέτουμε την βρασμένη πατάτα και το καρότο λιωμένα με το πιρούνι, το αυγό, το κρεμμύδι, τον μαιντανό και το 1/4 της κούπας φρυγανιά. Αλατοιπιπερώνουμε και ζυμώνουμε τα υλικά μας μέχρι να έχουμε μια μάζα.



Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 200 βαθμούς. Στρώνουμε ένα ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και πασπαλίζουμε την υπόλοιπη φρυγανιά. Παίρνουμε μια ποσότητα από την ζύμη και σχηματίζουμε ένα μπαλάκι. Το ακουμπάμε στο αντικολλητικό χαρτί πάνω στα σκορπισμένα κομματάκια της φρυγανιάς και το πατάμε ελαφρώς να πλατύνει. Με τα δάχτυλα μας τσιμπάμε το μπαλάκι στα σημεία όπου θα είναι τα ποδαράκια του αστερία. Μπορούμε να τα αφήσουμε έτσι και να τα ψήσουμε, πάλι σαν αστερίες θα είναι,  αν όμως θέλουμε πιο καθαρό σχήμα τότε πιέζουμε λίγο τις γωνίες και στρώνουμε τα ποδαράκια χρησιμοποιώντας ένα ξυλάκι από σουβλάκι ή ένα chop stick.



Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα ψαροκεφτεδάκια. Τα ραντίζουμε με λίγο λαδάκι και τα πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι. Ψήνουμε για 15 - 20 λεπτά (εξαρτάται απο το μέγεθος).
Για το χούμους, βάζουμε τα ρεβίθια στο πλυμένο πολυκόφτη και τα λιώνουμε. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ταχίνι και τον χυμό λεμονιού. Ξανά αλέθουμε και προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ξανααλέθουμε και δοκιμάζουμε. Θέλουμε το χουμους να είναι σχετικά λεμονάτο γιατί έτσι θα ταιριάξει πολύ με το ουδέτερο ψαράκι. 
Στήνουμε το πιατάκι μας κόβοντας το μπρόκολο στην βάση του όσο μπορούμε πιο ίσια, βάζουμε τους αστερίες δίπλα και πασπαλίζουμε με την φρυγανιά που έμεινε στο ταψί μαζί με λίγο φρέσκο μαϊντανό αν θέλουμε.



Καλή διασκέδαση!!
******************************************
Λατρεύω τις συνταγές για παιδιά γιατί μου προσφέρουν την ευκαιρία να θυμηθώ πως έχω ακόμη κάποια φαντασία.  Την έχω. Είναι εκεί.
Από μικρά παιδιά μαθαίνουμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι να "βάζουμε την φαντασία μας να δουλέψει" , να σπρώχνουμε τα όρια μας και να ανοίγουμε τους ορίζοντές μας και σαν γονείς προσπαθούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας πράγματα που θα εξάψουν την φαντασία τους.
Δεν ξέρω σε ποιο σημείο της ζωής μας εμείς οι ενήλικες πατάμε ενα κουμπάκι κ πλέον λειτουργούμε σχεδόν πάντα μηχανικά κ μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια. Δεν ξέρω από ποια ηλικία και μετά θεωρείται ταμπού, σχεδόν παρεξηγήσιμη  η φαντασία στον άνθρωπο. Νομίζω ότι αν όλοι μας κοιτάξουμε το παιδί που έχουμε σαν βάση μέσα μας, θυμηθούμε πως είναι ο πηγαίος ενθουσιασμός, η αυθεντική καλοσύνη, περιορίσουμε συναισθήματα που μας πικραίνουν,  θολώνουν την κρίση μας και μπλοκάρουν τις ικανότητες μας, τότε για όλους μαζί και για τον καθένα ξεχωριστά οι μέρες θα είναι φωτεινότερες. Ξέρω κ ζω κ εγώ η ίδια τους δυσάρεστους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία μας και τελικά όλη τη ζωή μας, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και δεν πρέπει να τα παρατάμε. Στο χέρι μας είναι.  
Σήμερα σας έχω μια πρόταση που έφτιαξε όλων μας τη μέρα. Οι συνταγές είναι απλές, υπάρχουν παντού, η φαντασία όμως έφτιαξε το νησάκι και τους αστερίες. Η φαντασία έκανε τον γιο μου να φάει σε ένα γεύμα δυο δύσκολα υλικά (Ψάρι - Ρεβίθια) όπως έκανε και την επόμενη μέρα, όπως ζήτησε και την τρίτη μέρα αλλά δυστυχώς μας είχαν τελειώσει! :)
Τίποτα δεν συγκρίνεται με τον ενθουσιασμό που βλέπεις στα καθαρά μάτια του μικρού παιδιού. Ευτυχία.-
Βάλτε το καλοκαίρι στο σπίτι σας και κρατήστε το όλο τον χρόνο!

Βραβεία

Ένα απο τα βασικότερα πράγματα που αγαπώ στο blogging είναι το γεγονός ότι αισθάνομαι πως είμαι μέλος μια κοινωνίας. Μια κοινωνίας που αποτελείται απο ανθρώπους που λίγο ή πολύ έχουμε κοινά ενδιαφέροντα. Ανθρώπους που επιλέγουν να εξωτερικεύουν συναισθήματα και μοιράζονται πράγματα από την ζωή τους. Μοιράζονται ότι αγαπούν.
Οι φίλες Sel απο το Moon Faces και Γιώτα απο το Miss Penny Lane μου χάρισαν δυο βραβεία και τις ευχαριστώ πάρα πολύ γι αυτο. Τα παιχνίδια τα έχω ξαναπαίξει και παλιότερα αλλά θα ήθελα να τις ευχαριστήσω μέσα απο την καρδιά μου, με τιμά ειλικρινά η κίνηση τους και ανταποδίδω. Τα χαρίζω σε όλους εσάς και ειδικά στα νέα blogs!